Kehidupan kita bergantung pada keupayaan kita untuk membuat keputusan. Sama ada membuat dalam kerjaya, hubungan mahupun kesihatan. Semua yang anda nikmati dan lalui hari ini adalah atas keputusan anda pada masa lalu.

Kita bertidak secara ekstrem untuk membuat sesuatu keputusan, kita berfikir secara mendalam, meluangkan banyak masa untuk memikirkan tentang keputusan kita, mendapatkan khidmat nasihat kawan-kawan dan kenalan-semata-mata untuk membuat sesuatu keputusan. Tetapi akhirnya kita tidak dapat mengambil tindakan yang sewajar untuk keputusan kita kerana kesuntukan masa.

Ini 5 tip bagaimana untuk membuat keputusan dengan cepat?

Lelaki Selalu Buat Silap, Tetapi Itulah Lelaki Paling Berjaya

1.PERATURAN 2-MINIT.

Peraturan 2 minit ini adalah satu cara yang efektif untuk mengelakkan anda menggunakan masa yang terlalu lama untuk membuat keputusan. Apabila anda perlu membuat keputusan, hanya tetapkan masa 2 minit untuk “brain-storming”. Had masa seperti ini memaksa anda untuk cepat menilai kebaikan dan keburukan anda dan membuat keputusan dengan cepat.
Ia juga mengelakkan anda daripada berkhayal.
Jika anda seorang yang perlahan membuat keputusan, anda bolehlah tingkatkan had masa kepada 5 minit sahaja, jangan lebih 5 minit!

IKLAN

2.KURANGKAN PILIHAN

Ada masanya kita mempunyai banyak pilihan semasa membuat sesuatu keputusan. Pilihan yang banyak boleh membuntukan proses membuat keputusan dan melambatkan anda.
Untuk mengurangkan “pilihan” anda, nilaikan setiap “pilihan” yang ada. Adakah pilihan ini baik atau buruk? Jangan fikirkan kesan panjang pilihan tersebut. Hanya fikirkan secara asas “BAIK” atau “BURUK” ,”SESUAI” atau “TIDAK” Jika anda merasakan sesuatu “pilihan” itu buruk dan tidak sesuai maka lupakannya dan pergi pada pilihan seterusnya.

3.CABUTAN BERTUAH

IKLAN

Jika semua pilihan anda seolah-olah mempunyai nilai lebih kurang sama, tulis pilihan anda yang terbaik anda pada keping kertas yang berasingan dan tempat mereka dalam satu beg/ kotak. Buat cabutan bertuah, Keputusan anda adalah kertas yang anda tarik keluar.

Tip ini juga berguna jika anda mempunyai banyak tugas untuk dilakukan, Tulis tugasan anda dalam kertas yang berasingan, buat cabutan bertuah dan selesaikan kerja itu secepat yang mungkin. Pada kotak atau beg yang berasingan tuliskan ganjaran yang anda inginkan dalam kertas yang berasingan dan buat cabutan. Setiap kali anda menyiapkan tugasan anda, lakukan cabutan untuk memberi ganjaran kepada diri anda.

Lelaki Selalu Buat Silap, Tetapi Itulah Lelaki Paling Berjaya
4.FIKIR HANYA SEKARANG.

IKLAN

Kita sering boleh mementingkan gambaran yang besar, cuba untuk melihat bagaimana keputusan kita akan memberi kesan kepada masa depan. Fikiran seperti ini menyebabkan stres mental, kerana kita cuba untuk melihat setiap langkah secara terperinci dan terlalu jauh ke masa depan bersama-sama dengan hasilnya.

Ia adalah lebih baik untuk fokuskan tentang situasi pada masa ini, buat keputusan berdasarkan apa yang akan berlaku pada masa yang terdekat. Elak berfikiran jauh, ini juga dapat membantu anda untuk mengelakkan pembaziran waktu.

5.BERI RUANG UNTUK KEGAGALAN

Salah satu sebab kita lambat membuat keputusan adalah kerana takut untuk gagal. Kita takut akan kesan negatif keputusan tersebut dan ingin mengurangkan risiko dalam kehidupan.
Sebaliknya, kita harus sedar, yang keputusan yang lambat adalah lebih teruk daripada keputusan yang buruk. Keputusan yang buruk boleh dipulihkan dan dapat memberi pengajaran kepada kita, tetapi tidak membuat keputusan pada waktu yang sepatutnya akan menyebabkan kehidupan kita tidak ke mana-mana dan tergantung. Beri ruang kepada kegagalan, jangan takut untuk mencuba.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI