Ya, dalam kehidupan seharian kita kadangkala tak sedar bahawa setiap hari banyak makanan dan minuman yang diambil mengandungi banyak gula. Kandungan gula inilah yang banyak menyumbang kepada obesiti dan pelbagai penyakit yang jika diambil berlebihan adakan datang dalam jangka masa panjang.

Sebagai orang Malaysia kita memang tak dapat lari daripada makanan yang bergula. Sebagai sebuah negara yang kaya dengan pelbagai budaya dan bangsa, Malaysia merupakan sebuah melting pot buat juadah makanan. Tidak hairanlah kenapa negara kita sering berada dalam carta terbaik bila melibatkan makanan.

Tapi malangnya banyak makanan dan minuman tempatan yang mengandungi gula. Begitu juga makanan dan minuman yang diproses. Jadi bayangkan dalam seharian berapa banyak gula yang kita ambil?

Gula boleh datang dalam pelbagai bentuk dan bukanlah hanya gula putih sahaja. MASKULIN yakin anda sendiri pun kadangkala tak tahu yang makanan yang diambil mempunyai kadar kandungan gula yang banyak.

Mungkin pada usia muda seperti korang masih tidak ada banyak kesannya. Tapi percayalah jika gaya hidup pemakanan tanpa kawalan begini berlarutan ia pasti memberi kesan pada masa akan datang.

Jadi apakah cara terbaik untuk cut off pengambilan gula dalam kehidupan seharian kita?

IKLAN

MAKANAN PROSES

Mahu Diet & Kurangkan Gula Dalam Kehidupan Seharian? Ini Caranya!

Antara perkara paling mudah untuk kurangkan pengambilan gula ialah kurangkan membeli dan makan makanan yang diproses. Adakah korang tahu bahawa sejumlah besar makanan diproses dalam kotak atau tin mengandungi gula tambahan? Malah ada sesetengah makanan mempunyai lebih 3 atau 4 jenis gula berbeza.

D.I.Y

Mahu Diet & Kurangkan Gula Dalam Kehidupan Seharian? Ini Caranya!

IKLAN

Kalau tak guna makanan diproses macam mana nak masak? Katakan nak masak spaghetti, mesti kena guna tomato puree bukan? Apa kata beli tomato dan masak sendiri. Dengan cara ini ia bukan sahaja lebih sihat tapi mungkin lebih menjimatkan.

BACA: 6 Kelebihan Vaseline Untuk Kulit Lelaki

BUAT KUOTA

Nak lari secara total daripada tak mengambil langsung gula memang amat mustahil. Jadi jika korang berdedikasi untuk kurangkannya, buatlah kuota sendiri. Sebagai contoh anda kena ingat apa yang anda makan. Jika rasa sudah terlebih sama ada makanan atau minuman pasti akan ingat.

IKLAN

MINUMAN BERKARBONAT

Salah satu minuman yang amat popular ke restoran makanan segera. Kadangakala kita berasa amatlah susah untuk lari daripada minuman berkarbonat. Jadi bagaimana caranya? Caranya mudah sahaja iaitu haruslah sentiasa bawa air kosong sendiri ke mana sahaja. Bekas air itu bukan sahaja bertindak sebagai sumber aiar tetapi peringatan bahawa anda nak kurangkan pengambilan gula.

LEBIHKAN BUAH

Mahu Diet & Kurangkan Gula Dalam Kehidupan Seharian? Ini Caranya!

Makanan ringan atau digelar sebagai jajan merupakan antara gaya hidup yang cukup sinonim lelaki. Apatah lagi jika lepak bersama kawan-kawan atau menonton televisyen. Pasti mulut tu rasa nak menguyah saja, kan? Jadi apa kata gantikan jajan dengan buah-buahan. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi mengandungi serat yang banyak.

BAHAN GANTIAN

Katakan anda suka memasak terutamanya cookies, brownies dan kek. Untuk boleh kurangkan satu pertiga gula daripada sukatan biasa dan gantikan dengan ekstraks bahan lain seperti almond, vanila, perahan oren atau lemon.

AIR KOSONG

Ia ringkas. Ia basic. Ia mudah ditemui di mana sahaja dan murah. Pernah dengar tak bila anda demam atau batuk doktor akan beritahu untuk minum air lebih banyak. Khasiat air kosong ini memang sangat banyak. Jadi lebihkan meminum air kosong berbanding air manis yang lain.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI