Sejak dari kecil mungkin kita telah dilarang oleh orang-orang tua untuk mengelak dari mandi pada waktu malam.

Dan pastinya anda pernah dengar bahawa mereka mengatakan dengan mandi malam akan menyebabkan penyakit paru-paru berair. Sesuai dengan peredaran zaman muncul pula cerita mengatakan jika mandi malam, liang roma akan terbuka dan ini akan menyebabkan air masuk ke dalam badan ketika mandi.

Ramai yang percaya air yang berlebihan ini akan terkumpul di dalam paru-paru dan akhirnya menyebabkan paru-paru berair

Di sini kami ingin memberi tahu beberapa perkara tentang paru-paru berair:

Penggunaan istilah paru-paru berair sebagai istilah perubatan adalah tidak spesifik dan boleh mendatangkan kekeliruan. Kerana ia boleh membawa maksud kepada dua perkara iaitu samada Pleural effusion ataupun Pulmonary Edema dan kedua-dua penyaki ini adalah berbeza.

Pleural effusion

Mandi Malam Penyebab Paru-Paru Berair, Fakta Atau Auta

IKLAN

Perlu diketahui bahawa paru-paru dilindungi oleh dua lapisan pleural. Fungsi pleura ini untuk melindungi paru-paru malah mewujudkan ruang diantara pleura bahagian dalam dan luar. Ruang tersebut mempunyai sedikit cecair dan ia akan membenarkan pergerakan paru-paru untuk membesar dan mengecil.

Pulmonary edema

Mandi Malam Penyebab Paru-Paru Berair, Fakta Atau Auta

Di dalam paru-paru terdapatnya alveolar yang berfungsi sebagai tempat pertukaran oksigen. Ia seperti poket-poket kecil.

IKLAN

Jika air terkumpul disini, nama penyakit tersebut adalah Pulmonary edema. Penyebab kepada penyakit ini adalah lemah jantung, serangan sakit jantung, kegagalan buah pinggang dan juga hati.

Benarkah mandi malam penyebab paru-paru berair?

Mandi Malam Penyebab Paru-Paru Berair, Fakta Atau Auta

Kita berbalik kepada mandi malam. Anda harus faham bahawa lapisan kulit merupakan lapisan yang tidak telap pada air dan liang roma tidak akan terbuka pada waktu malam. Oleh sebab itu, mandi waktu malam tidak akan menyebabkan air masuk ke dalam tubuh dan berkumpul di paru-paru.

IKLAN

Malah penyebab-penyebab penyakit-penyakit di atas langsung tiada kaitan dengan mandi malam.

Kalaulah mandi pun berbahaya pada waktu malam, kita pun sepatutnya perlu melarang minum air kerana air lagi senang diserap oleh saluran pencernaan kita.

Kesimpulan:
Paru-paru berair bukanlah disebabkan mandi pada waktu malam. Ianya disebabkan penyakit-penyakit  di atas.

Oleh itu, jika anda balik ke rumah dalam keadaan yang tidak selesa sebab berpeluh dan anda berkeinginan untuk mandi, dipersilakan. Tiada masalah