Betik dan penurunan berat badan

 

Betik adalah buah yang baik untuk menambah pelan penurunan berat badan sebagai kalori yang rendah, penuh dengan nutrien, dan mempunyai serat makanan yang baik. Serat makanan akan membantu mengendalikan keinginan dan akan membuatkan anda berada dalam keadaan kenyang yang berpanjangan.

 

Nilai pemakanan betik per 100g:

Berapa kalori dalam betik – 43

Berapa banyak protein dalam betik – 0.5g

Berapa banyak karbohidrat dalam betik – 11g

Kandungan lemak betik – 0.3g

Manfaat Buah Betik Yang Anda Harus Tahu

 

Betik sebagai fungi pencernaan

 

Betik mengandungi papain enzim protein yang boleh mencerna protein. Papain boleh menghancurkan serat protein dan boleh membantu penghadaman. Papain lebih banyak terdapat pada betik yang masih belum masak sepenuhnya. Papain digunakan sebagai makanan tambahan untuk memperoleh enzim pencernaan, serta ramuan makanan berdaging. Papain juga digunakan untuk merawat beberapa penyakit, seperti senak dan cirit-birit kronik.

Manfaat Buah Betik Yang Anda Harus Tahu

IKLAN

 

Betik boleh merawat kanser

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa betik beta karotena kaya melindungi kanser prostat dan pertumbuhan kanser kolon. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa diet kaya dengan lycopene yang mengandungi makanan boleh membantu mengurangkan risiko kanser prostat serta kanser lain.

 

Betik boleh mengawal kolesterol

Betik adalah sumber lycopene yang baik. Lycopene adalah antioksidan yang membantu menghalang kolesterol daripada mengoksida. Kolesterol teroksidasi menyumbang kepada penyempitan arteri. Kolesterol LDL yang beredar dalam darah terdedah kepada pengoksidaan. Terdapat 1828 mikrogram lycopene dalam 100 gram betik berbanding dengan 3041 mikrogram dalam 100 gram tomato yang dimasak. Tetapi lycopene dalam betik lebih banyak bioavailable daripada tomato.

IKLAN

Manfaat Buah Betik Yang Anda Harus Tahu

 

Betik untuk rambut

Walaupun tidak ada bukti saintifik, namun dikatakan betik boleh memulihkan dari rambut anda terus nipis. Terdapat banyak juga produk rambut yang mengandungi ekstrak betik dan carian cepat akan memberikan pelbagai resipi menggunakan betik utnuk merawat rambut.

Betik dan strok

IKLAN

Kepekatan serum yang tinggi dari lycopene dikaitkan dengan penurunan risiko strok iskemia dan apa jua strok lain. Betik juga mengandungi bahan yang dipanggil fibrin yang membantu meningkatkan aliran darah dan mengurangkan pembekuan. Arteri tersumbat boleh meningkatkan risiko strok dan serangan jantung.

Manfaat Buah Betik Yang Anda Harus Tahu

Betik pada luka

Betik yang dilumat digunakan untuk lecuran dan luka pada kulit yang boleh penyembuh dan mencegah jangkitan. Para saintis Rusia telah mendapati bahawa antioksidan dan enzim semulajadi dalam buah betik betik dapat mempercepat penyembuhan luka lecuran dan parut. Betik mengandungi Vitamin C, Vitamin E dan beta-karoten. Semua antioksidan ini menyumbang kepada pengurangan keradangan.

 

Papaya untuk kesihatan mata

Phytochemicals yang terdapat di betik boleh membantu mengekalkan penglihatan yang lebih baik pada orang tua. Fitokimia ini boleh membantu mencegah degenerasi makula yang berkaitan dengan usia. Lutein dan zeaxanthin adalah karotenoid yang mennapis cahaya gelombang biru bertenaga tinggi yang berbahaya. Karotenoid ini membantu melindungi dan mengekalkan sel-sel yang sihat.

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI