
Chair Dips
Disamping membentuk otot dada, latihan ini juga begitu efektif untuk membentuk otot bahu dan tricep kerana ketika tubuh anda berkerja maka ketiga otot tersebut dengan sendirinya akan dilatih secara saksama dan pada akhirnya boleh membentuk postur tubuh anda.
Tahap pelaksanaan :
- Posisikan kedua tangan anda tepat pada kerusi dengan jarak selebar bahu.
- Angkat badan atau tubuh anda dengan memfokuskan kepada otot dada, bahu, dan tricep secara saksama.
- Lenturkan tubuh anda kearah belakang.
- Turunkan tubuh anda dengan perlahan ke bawah tetapi dengan posisi punggung anda kekal lurus.
- Kembali ke posisi awal lagi
2. Rotation Pushup
Disamping boleh membantu dalam membentuk otot dada, latihan ini juga baik untuk meningkatkan koordinasi dan keseimbangan tubuh anda.
Tahap pelaksanaan :
- Ambil posisi push up.
- Buka tangan kanan anda sampai tubuh mengiring ke kanan.
- Kembali kepada posisi semula.
- Ganti dengan tangan kiri.
3. Pull Up
Latihan ini tak hanya membentuk otot dada saja, tetapi pull up juga dapat melatih otot latissimus dorsi atau bahagian punggung ke bawah.
Tahap pelaksanaan :
- Genggam palang pull up selebar bahu.
- Gunakan cara pegangan overhand.
- Pastikan tubuh anda bergantung dengan lengan lurus.
- Tarik tubuh anda ke atas sampai menyentuh palang.
- Turunkan kembali tubuh anda kepada posisi asal.
- Ulangi lagi.
4. Plyometric Push Up
Untuk anda yang sudah muak dengan latihan push up biasa, anda juga boleh mencuba latihan ini. Disamping boleh membentuk otot dada, latihan ini juga boleh melatih otot tricep dalam satu gerakan sekaligus.
Tahap pelaksanaan :
- Ambil posisi push up.
- Tekan tubuh anda ke bawah.
- Angkat tubuh anda ke atas sampai kedua tangan terangkat.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Ikut Petua Mudah Ini Untuk Hilangkan Dagu Berlapis

Walaupun kurus, anda pasti berdepan dengan penyakit double chin berleluasa kan? Tak kan nak potong rahang untuk mendapatkan jawline yang cantik? Berdosa tau. Tak perlu buat banyak-banyak senaman untuk buang double chin anda tu. Ini langkah-langkah mudah untuk anda amalkan apabila bangun dan sebelum tidur setiap hari.
- Urut
Teknik urut ini sangat membantu untuk anda hilangkan double chin anda. Hanya perlu urut menggunakan jari-jari di bahagian rahang anda sambil mendongak. Urut bahagian ini dengan mengunakan minyak atau losyen supaya permukaan licin. Lakukan rutin ini sebanyak 15 kali pagi dan malam.
- Cium Syiling
Dongakkan kepala anda dan muncungkan bibir anda selama 5 saat. Buat rutin ini sebanyak 15 kali pagi dan malam
- Kunyah gula-gula getah
Anda akan banyak menggunakan otot-otot dibahagian leher ketika ini. Anda boleh lakukan senaman ini ketika sedang berkerja ataupun ketika memandu.
- Air masak
Air masak sebenarnya sangat membantu, pastikan urin anda putih setiap hari. Itu bermakna kandungan air dalam badan anda sudah cukup.
- Bina badan
Tahukah anda, apabila anda mula bina badan, otot-otot dibahagian lain akan menarik lebihan lemak dari leher? Sebab itu, lelaki-lelaki yang bina badan akan mempunyai jawline yang sangat mengancam.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Gantikan Gula Biasa Dengan Gula Tiruan Juga Boleh Dapat Penyakit Diabetes, Kena Makan Tawar Je Ke?

Banyak negara telah memperkenalkan cukai gula untuk menghindarkan rakyat mengambil jumlah gula dengan banyak, namun kebanyakkan syarikat makanan dan minuman mengubah produk mereka untuk memasukkan pemanis rendah dan sifar kalori daripada gula. Walaubagaimanapun, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa pemanis mungkin mempunyai kesan kesihatan mereka tersendiri.
Penyelidikan baru dari Amerika Syarikat, dimana pasukan Biologi Eksperimental tahunan di San Diego, menemui pautan dengan pengambilan pemanis buatan dan perubahan peredaran darah yang dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti dan diabetes yang telah dijalankan kajiannya ke atas 2 kumpulan tikus. Adakah ini bermakna kita perlukan pemanis dan juga gula?
Pemanis secara amnya adalah bahan yang “tidak berkhasiat” yang bermaksud kita tidak boleh menggunakannya untuk tenaga. Sebahagian daripada campuran ini adalah bahan kimia sintetik, yang dihasilkan untuk meniru rasa gula. Ini termasuk saccharin, sucralose dan aspartame. Pemanis yang lain disempurnakan daripada bahan kimia yang terdapat dalam tumbuhan, seperti stevia dan xylitol. Secara kolektif, pemanis biasanya di nikmati oleh pengamal diet kerana ia diletakkan ke dalam makanan rendah kalori dan minuman yang mengandungi beberapa bentuk pemanis yang tidak berkhasiat.
Membantu mengatasi atau membakar krisis obesiti?
Makanan dan minuman yang dibuat secara artifisial telah menjadi popular kerana krisis obesiti di seluruh dunia. Ini kerana gula mengandungi empat kalori di dalam setiap gram, makanan manis dan minuman yang biasanya berkalori tinggi. Pada dasarnya, dengan mengeluarkan kalori ini kita mengurangkan pengambilan tenaga dan ini membantu untuk mencegah kenaikan berat badan.
Bagaimanapun, bukti-bukti menunjukkan bahawa penggunaan produk-produk manis yang diolah secara buatan mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko kelebihan berat badan atau obes, Penyelidikan telah dibuat yang pemanis tiruan boleh merebak bakteria di dalam usus kita, menyebabkan badan seseorang kurang toleran terhadap glukosa, dan akan blok laluan utama gula.
Penyelidikan baru, dari Kolej Perubatan Wisconsin, Marquette University, melihat beberapa kesan biologi pemanis ke atas tikus yang melibatkan sel. Mereka ingin tahu jika pemanis tiruan mempengaruhi bagaimana makanan digunakan dan disimpan. Ini dipanggil perubahan metabolik dan penyelidikan menggabungkan pelbagai aspek metabolisme yang berbeza sebagai gambaran keseluruhan.
Pasukan ini juga melihat kesan pemanis pada saluran darah dengan mengkaji bagaimana bahan ini mempengaruhi sel-sel yang membentuk lapisan dalaman salur darah.
Para saintis memberi makanan kepada tikus yang mempunyai tahap kesihatan yang sama. Selepas tiga minggu, mereka mengalami perubahan negatif yang signifikan dalam kedua-dua kumpulan tikus. Perubahan ini termasuk kepekatan blood lipids (lemak).
Mereka juga mendapati bahawa potassium acesulfame, khususnya, terkumpul di dalam darah telah merosakkan sel-sel yang mengalirkan saluran darah. Pengkaji menyatakan bahawa perubahan ini “dikaitkan dengan obesiti dan diabetes”. Keputusan ini menunjukkan bahawa pemprosesan lemak berubah kepada memperoleh tenaga daripada sel oleh mengamal pemanis.
Hadkan pengambilan
Adakah ia membahayakan? Oleh kerana kajian ini dilakukan pada haiwan dan bukan pada manusia, adalah salah untuk membuat kesimpulan tentang apa yang kebarangkalian kepada seseorang. Walaubagaimanapun, penemuan kajian ini menambah kepada peningkatan penyelidikan yang menunjukkan bahawa pemanis tidak menjadi alternatif kepada gula.
Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah mencadangkan had harian kepada kebanyakan pengamal pemanis hanya mengambil lima miligram per kilogram berat badan, setiap hari.
Namun tidak semua pemanis adalah sama. Kajian terbaru ini memberi tumpuan kepada pemanis tiruan, kerana kebanyakan penyelidikan mengenal pasti kepada kesan negatif. Sesetengah pemanis juga mempunyai kebaikan untuk kesihatan yang boleh merawat obesiti.
Sebagai contoh, Stevia telah menunjukkan peningkatan tekanan darah dan toleransi glukosa manakala xylitol telah ditunjukkan untuk membantu mencegah kerosakan gigi. Ini bermakna memilih jenis pemanis yang anda gunakan mungkin lebih penting daripada gula.
Mungkin nasihat terbaik adalah sederhanakan semua pengambilan. Tidak ada makanan yang baik atau buruk, yang ada hanyalah jumlah pengambilan. Mungkin sudah tiba masanya untuk anda mengelak pengambilan terlalu banyak gula atau pemanis, terutamanya dalam minuman.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI
Lengkap Vitamin C, Lelaki Nampak Segak

AKTIFKAN ANTIOKSIDAN
Seorang saintis terkenal, Dr Lester Packer menyatakan bahawa di antara punca penyakit kronik zaman moden kini disebabkan oleh kerosakan sel-sel dan dinding pembuluh darah akibat serangan radikal bebas.
Penyakit-penyakit seperti kanser, darah tinggi, sakit jantung, strok dan kencing manis dikaitkan dengan kerosakan sel-sel oleh radikal bebas ini.
Punca radikal bebas yang tinggi adalah daripada faktor luaran seperti pencemaran air, pencemaran udara , bahan pengawet makanan, radiasi, stres, toksin, pancaran sinar ultra ungu (UV) dari matahari dan merokok.
Apabila seseorang sentiasa terdedah kepada serangan radikal bebas setiap hari selama bertahun-tahun lamanya, ia akan menyebabkan terjadinya pelbagai jenis penyakit kronik.
Radikal bebas juga menyebabkan kulit menjadi kendur, berkedut, kusam, masalah pigmentasi dan kasar.
Di sinilah peranan vitamin C yang amat penting dalam jaringan antioksidan yang melindungi kulit dan tubuh manusia daripada kesan radikal bebas.
Vitamin C juga membantu untuk mengaktifkan antioksidan yang lain di dalam tubuh seperti vitamin E, N-asetil sistin, Glutathion, Co Enzim Q10 dan L-Karnitin.
Vitamin C mempunyai sifat sebagai antioksidan. Ia menunjukkan kaitan di antara pengambilan vitamin C dan mengurangkan risiko kanser seperti kanser perut, kanser paru-paru, kanser tekak, kanser pundi kencing.
Sebagai bahan antioksidan, vitamin C melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan oleh radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel tubuh manusia akibat daripada pendedahan yang berterusan kepada radikal bebas.
KECANTIKAN KULIT
Di antara fungsi utama vitamin C ialah penghasilan kolagen dalam tubuh manusia.
Kolagen ialah protein utama dalam struktur organ manusia seperti saluran darah, tendon, ligamen, tulang, gigi, rambut dan kulit.
Kekurangan kolagen akan menyebabkan kulit menjadi kendur dan berkedut, tulang rapuh, gigi mudah tercabut, rambut gugur dan mudah putus serta mudah berlaku pendarahan di bawah kulit.
Dengan mengekalkan integriti tisu badan seperti kulit dan lapisan mukosa, vitamin C membantu menjadikan kulit menjadi lebih licin, tegang, cerah, berseri, mengurangkan kesan-kesan jeragat dan bintik-bintik hitam pada kulit akibat terdedah pada cahaya matahari.
Vitamin C juga amat penting dalam pemulihan luka, melecur dan kudis (ulser) yang kronik.
PENYAKIT KRONIK
Ia membantu dalam metabolisme kolesterol di dalam penghasilan hempedu oleh hati, jadi ia membantu menurunkan kolesterol dalam darah dan mencegah batu karang pundi hempedu.
Terdapat kajian yang menunjukkan vitamin C membantu mengurangkan paras kolesterol ‘jahat’ LDL dan meningkatkan paras kolesterol baik HDL.
Dengan itu, ia membantu mencegah mendapan kolesterol pada dinding saluran darah yang menyebabkan saluran darah menjadi keras (arteriosklerosis).
Bukan itu sahaja, ia juga membantu mengurangkan risiko penyakit jantung koronari, angin ahmar (strok) dan mengawal tekanan darah tinggi.
Kajian menunjukkan pengambilan suplemen vitamin C secara konsisten mampu mencegah penyakit buta akibat masalah ‘katarak’ pada kanta mata, selain membantu dalam proses nyah-toksin (detoksifi kasi) logam berat seperti raksa, plumbum dan sebagainya di dalam tubuh manusia.
Tidak hanya itu, vitamin C juga penting dalam fungsi saraf dengan membantu menghasilkan bahan pemancar saraf (neurotransmitter) dan hormon norepinefrina yang amat penting dalam fungsi saraf serta otak manusia yang sihat.
Kajian juga mendapati pengambilan vitamin C membantu dalam mengurangkan kesan buruk stres kepada kesihatan.
Jika mengambil suplemen vitamin C secara konsisten, ia turut membantu dalam meningkatkan tenaga dan mencegah rasa keletihan yang melampau akibat stres.
Selain itu, ia juga mempunyai lebih daripada 200 fungsi-fungsi lain dalam proses biokimia tubuh manusia.
SUMBER VITAMIN C
Kita boleh mendapatkan vitamin C daripada sumber makanan yang kaya misalnya buah-buahan seperti oren, jambu batu, kiwi, mangga, epal serta sayur-sayuran seperti sawi, bayam, kangkung dan cili.
Pengambilan buah-buahan segar dan makan sayur-sayuran segar setiap hari harus dijadikan amalan untuk mendapatkan faedah kesihatan pada vitamin C ini.
Jika anda memilih untuk mengambil pil suplemen vitamin C maka pilihlah daripada sumber organik, berkualiti tinggi dan daripada jenis diesterkan (esterifi ed).
Pengambilan suplemen tambahan sehingga 1000 mg sehari didapati tidak memberikan apa-apa kesan sampingan dan mampu mengurangkan risiko pelbagai jenis penyakit kronik.
Sifat semula jadi vitamin C yang larut air membuatkan ia mudah dikeluarkan dari tubuh melalui buah pinggang jika berlebihan dan tidak akan menyebabkan kesan sampingan yang merbahaya.
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.
KLIK DI SEENI