CERITAKAN SERBA SEDIKIT LATAR BELAKANG ANDA?

Nama saya Muhammad Syairiezuwan Aizat b Alias, 25tahun. Dikenali sebagai coach Syai Aizat. Berpengalaman dalam bidang fitness dan pemakanan hampir 5 tahun.

APA TUGAS ANDA DALAM DUNIA KECERGASAN?

Tugasan saya adalah lebih kepada mendedahkan ilmu pemakanan untuk jadi kurus. Sebab selama saya menjadi seorang gemuk dan guide orang yang mempunyai masalah berat badan, saya dapati ramai yang hanya fokus pada senaman semata mata untuk kurus, sedangkan untuk kurus ada satu rahsia yang besar dan sangat mudah untuk orang itu kurus, iaitu dengan pemakanan yang betul. Jaga makan tu bukan la berlapar atau makan makanan yang membosankan, tetapi makan dengan makanan yang betul supaya anda boleh lakukan diet tersebut  berpanjangan.

APA YANG MEMBUATKAN ANDA INGIN BERUBAH?

Apa yang membuatkan saya ingin berubah menjadi kurus adalah kerana pada usia kecil lagi saya dibuli dengan panggilan “gemuk”,cara layanan orang terhadap saya sangat berbeza berbanding dengan orang yang kurus,yela orang gemuk nak lari tak boleh,dikategorikan sebagai busuk dan banyak tomahan yang saya terima pada usia muda lagi.

Saya berfikir “apa kalau jadi kalau saya kekal jadi gemuk sampai mati” adakah hidup ni tak boleh nak ubah? Saya pernah terbaca satu ayat ni “kita sebagai manusia Allah berikan satu kelebihan iaitu kita mampu membuat pilihan”,menjadi gemuk tu pun sebenarnya satu pilihan. Bermula daripada haritu saya start pilih untuk tidak dibuli lagi dengan ejekan yang tidak menyenangkan dan saya pilih untuk menjadi kurus dan paling penting sihat.

PERNAH ALAMI MASALAH PENYAKIT SEBELUM INI?

Selama saya menjadi seorang gemuk alhamdulilah saya tidak ada masalah kesihatan tetapi cepat penat tu selalu. Bayangkan saya berumur 12tahun,mempunyai berat badan 85kg dan size pinggang dalam 39 hampir ke 40 dengan ketinggian yg rendah. Ia sangat memenatkan badan saya setiap hari.

IKLAN

WHAT ARE YOUR GOALS

Matlamat saya masa dahulu adalah untuk melihat badan saya kurus sampai bila bila.Tetapi selepas saya berjaya kuruskan badan ni saya sedar yang sebenarnya saya lagi seronok melihat orang lain yang mempunyai masalah berat badan macam saya juga dapat merasakan apa yang saya rasa sekarang. Bila kurus ni sebenarnya kita rasa macam lahir ke dunia semula dengan roh yang sama tetapi jasad yang berbeza. Cara layanan orang terhadap kita juga sangat berbeza

Ada hikmah juga saya pernah gemuk dulu.Dengan ilmu yang ada saya manfaatkan untuk mengajar macam mana pemakanan yang betul dan juga bagaimana nak jaga emosi apabila nak jadi kurus kepada semua orang melalui medium video info kurus saya di ig:syai.aizat dan fb page SYAI AIZAT.

MENU CADANGAN?

Menu cadangan untuk kurus ini sebenarnya mudah sahaja. As long anda punya pemakanan cukup 3 portion ni,insyallah boleh kurus iaitu mempunyai carbohydrate,fiber dan protein. Tetapi sudah tentu kena follow portion yang betul .Pastikan ada coach atau dietitians yang boleh guide anda supaya anda tidak melakukan kesilapan yang berulang kali untuk menjadi seorang yang kurus

BAGAIMANA ANDA MENDAPATAKAN BENTUK BADAN SEPERTI SEKARANG

Diet dan workout yang betul. Nak jadi kurus tu mudah je tetapi nak maintain tu je yang susah. Sebab itu kita perlu makan menu diet yang sihat dan mudah supaya kita boleh maintain dengan pemakanan itu sampai bila bila.

BERAPA LAMA PROSES TRANSFORMASI INI?

Saya mengalami masalah kegemukan ni 2 kali iaitu pada umur 10-14tahun saya overweight 30kg.Untuk turunkan 30kg ni saya mengambil masa 3 bulan.

Manakala pada umur saya 21tahun saya gain weight balik dan overweight sebanyak 12kg dan untuk turunkan 12kg ni saya ambil masa 5minggu. Paling best kalau anda diet dengan betul,ia tidak stres pun sebenarnya

PANDANGAN MASYARAKAT BILA PERTAMA KALI MELIHAT PERUBAHAN DIRI ANDA?

Selepas saya kurus kebanyakkan orang tidak mengenali saya.Ada yang terkejut ada juga yang reject say dulu nak saya balik.Hehe tak adelah gurau je.Tapi perubahan yang sangat ketara adalah layanan dari segi hormat tu sangat berbeza. Saya sedih bila teringat semasa saya gemuk banyak kata hinaan yang saya terima berbanding pujian. Mungkin tak perlu pujian pun tapi perlukan penghormatan pun dah cukup.

CABARAN TERBESAR DEMI MENDAPATKAN DAN MENGEKALKAN BENTUK BADAN SEPERTI INI?

Cabaran tebesar untuk mengekalkan berat badan ni adalah makanan fast food. Makanan fast food adalah makanan kegemaran saya. Semasa saya gemuk saya mampu makan pizza yang size large 3 kotak, yes tak tipu. Apa yang saya fikir alangkah bahagianya diri saya dan makanan. Tak ade awek pun tak pe janji makanan anda

Tapi sebabkan kita nak berubah then kita kena do what ever it take. Sebab saya percaya “if u want something that u never had,u must do something that u never did”.So saya nak kurus then perlukan pengorbanan. Sebab at the end of the day, pengorbanan itu untuk body kita juga. Bukan orang lain kan?

BERAPA KALI SEMINGGU ANDA KE GIM

saranan adalah 3kali seminggu.Tetapi tengok juga masa kalau sibuk saya akan bersenam dirumah sahaja.

APA ANDA LAKUKAN UNTUK TERUS ADA MOTIVASI?

Saya sentiasa membuat azam baru.Renew goal setiap bulan dan tahun ni sangat penting supaya anda tidak terbabas daripada matlamat anda yang anda impikan. Sebab cuba bayangkan alangkah ruginye anda dah kurus tahun ni. Tapi tahun depan anda gemuk semula. Jadi renew goal adalah satu habit yang bagus untuk sAya maintainkan matlamat saya

APA MAKANAN YANG HARUS LELAKI ELAKKAN UNTUK MEREKA YANG BARU BERMULA?

Apa yang makanan perlu anda elakkan sekiranya nak kurus adalah “gula”.Tapi ramai yang tak sanggup tinggalkan gula sebab dah sebati dengan diri kita.Gula ni ada satu sifat yang agak bahaya iaitu ia bersifat ketagih. Sekiranya kita tak dapat gula maka kita akan start tak duduk diam.Tapi jangan risau cuba anda elakkan atau kurangkan. Anda akan nampak result yang sangat ketara pada badan anda dalam masa 1 ke 10 hari sahaja