Honda Malaysia memanggil semula 2,814 unit model HR-V keluaran 2016 berikutan masalah bar penstabil. Bar berkenaan kemungkinan akan patah sekiranya berada dalam keadaan tekanan tinggi. Menurut Honda Malaysia, kerosakan bar penstabil itu berikutan kawalan suhu yang tidak mencukupi ketika proses pengeluaran dan menyebabkan bar berkenaan tidak begitu kukuh.

Bar penstabil yang pecah itu akan menyebabkan roda tidak seimbang dan menyumbang kepada pemanduan tidak lurus yang mana kerana akan bergerak ke kiri atau kanan. Setakat ini tiada lagi kes kemalangan atau kecederaan dilaporkan di Malaysia. Justeru itu pengeluar kereta di Malaysia itu mengambil langkah pencegahan awal menggantikan dengan bar yang baharu.

IKLAN

Buat masa ini, Honda Malaysia memiliki 50 peratus stok seluruh Malaysia dan alat ganti tersebut akan tersedia 100 peratus pada pertengahan bulan depan. Pelanggan yang terlibat akan dihubungi menerusi surat dengan perincian maklumat panggilan semula produk. Pelanggan yang telah menerima surat berkenaan diminta ke pusat jualan Honda berhampiran untuk pemeriksaan dan menggantikan dengan bar penstabil baharu. Kos penggantian akan ditanggung sepenuhnya oleh Honda Malaysia.

IKLAN

Honda Malaysia menggesa pelanggan yang terjejas menggantikan bar penstabil dengan segera sebaik sahaja mereka menerima surat tersebut. Ini kerana kerosakan itu berpotensi mengakibatkan tayar pancit dan tidak stabil.

IKLAN

Untuk memeriksa status panggilan semula layari www.honda.com.my atau www.productrecall.honda.com.my.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI