Image by azerbaijan_stockers on Freepik

Baru-baru ini MASKULIN ada mendapat pertanyaan dari salah seorang pembaca bertanyakan tentang masalah lampu indikator airbag atau beg udara sentiasa menyala.

Iyalah, siapa yang tidak akan resah apabila lampu ini terus menyala tanpa henti secara tiba-tiba. Dalam hati mesti sudah syak ada yang tak kena tapi tak pasti apa sebenarnya masalah tersebut.

Untuk pengetahuan anda servis airbag bukanlah satu perkara yang biasa dilakukan. Namun ia boleh diperiksa dari semasa ke semasa untuk pastikan kondisinya dalam keadaan baik agar bila berlaku kemalangan ia boleh berfungsi.

Masalah Lampu Airbag Sentiasa Menyala, Kenali 4 Punca Utama Perkara Ini Berlaku

Jika anda terlibat dalam kemalangan airbag akan terbuka dan perlu ditukar serta sensor juga perlu reset semula. Namun apabila tidak terlibat sebarang kemalangan tetapi lampu indikator airbag terus menyala, apa pula masalahnya?

IKLAN

MASALAH BATERI SOKONGAN AIRBAG

Jika bateri kereta anda telah ‘kong’ atau rosak dalam tempoh terdekat, ia juga berkemungkinan bateri sokongan menghidupkan beg udara telah habis. Ia mungkin membetulkan dirinya sendiri sebaik sahaja bateri dicas semula sepenuhnya, tetapi jika tidak, bateri sokongan perlu dicas semula bersama-sama dengan tetapan semula sensor.

KEROSAKAN SENSOR

Kereta anda mempunyai banyak sensor yang kebanyakannya bersambung dengan komponen berbeza. Ia terhubung secara sistematik menerusi sistem komputer untuk mengesan dan memberitahu kita jika ada isu atau kerosakan yang perlu diberikan perhatian. Sensor airbag juga seperti sensor lain yang boleh berdepan kerosakan.

Sensor boleh gagal berfungsi lalu menyebabkan lampu airbag menyala. Perkara anda perlu lakukan ialah periksa sensor dan sistem perlu ditetapkan semula atau reset.

IKLAN

Masalah Lampu Airbag Sentiasa Menyala, Kenali 4 Punca Utama Perkara Ini Berlaku

KEROSAKAN KABEL CLOCK SPRING

Ini juga boleh menjadi punca mengapa lampu amaran airbag menyala. Kabel clock spring berfungsi untuk mengekalkan kesinambungan antara pendawaian elektrik kenderaan dan beg udara sebelah pemandu. Ia berpusing masuk dan keluar apabila stereng berputar. Masalah akan timbul ia ia menjadi haus secara langsung menyebabkan sambungan yang lemah dan kemungkinan kegagalan beg udara.

IKLAN

AKIBAT DITENGGELAMI AIR

Jika kenderaan anda pernah berdepan kerosakan melibatkan air atau banjir, ia juga boleh menjejaskan modul airbag untuk berfungsi dengan normal. Kebiasaannya airbag modul terletak di bawah tempat duduk pemandu atau penumpang. Jika ia terputus atau terhakis, ia tidak akan berfungsi dengan baik.

Dengan kata lain jika masalah ini berlaku dan anda ragu-ragu untuk baiki sendiri, pergilah ke bengkel dengan segera. Jangan cuba lakukan sesuatu yang anda tidak tahu terutamanya pada komponen keselamatan seperti airbag. Semoga perkongsian ini dapat memberikan manfaat untuk anda!

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah!

https://www.youtube.com/watch?v=6En-d8vBdmY&t=364s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI