Oleh kerana itu demi masa tua yang lebih baik, kami senaraikan beberapa perkara yang menjadi kebimbangan ramai lelaki ketika mereka mula mendekati usia 30 dan seterusnya.
Masuk Usia 30-an, Lelaki Semakin Mudah Sakit
Jika penyakit dalam senarai ini belum masuk dalam ‘radar’ anda, jangan bimbang cepat atau lambat kelak anda akan merasakannya.

1. Keguguran Rambut 

Mungkin beberapa dari anda berpendapat keguguran merupakan masalah kosmetik dan tidak ada hubungannya dengan kesihatan.

Tetapi, tahukah anda bahawa kebanyakan lelaki di akhir usia 20-an mengalami masalah emosi kerana masalah ini, mereka tidak bersedia dengan keguguran dan mengalami krisis percaya diri kerananya.

Malahan masalah ini akan mengganggu gaya keterampilan seseorang dan membuatkan diri lebih mudah hilang rasa keyakinan terhadap banyak perkara.
Masuk Usia 30-an, Lelaki Semakin Mudah Sakit
2. Kanser Prostat

Kanser prostat adalah kanser yang paling umum berlaku pada lelaki, tetapi khabar baiknya kanser ini mudah diatasi.

IKLAN

Kira-kira satu daripada enam lelaki pernah mengalami kanser prostat dalam hidupnya, dan mereka yang mempunyai ayah atau saudara pesakit kanser prostat biasanya mempunyai risiko dua kali lebih tinggi.

3. Bertambahnya Berat Badan

Ketika memasuki fasa ini, lelaki mengalami kesukaran untuk mengurangkan berat badan. Melambatnya metabolisme tubuh dan tingginya tahap stres merupakan beberapa faktor penyebabnya.

IKLAN

4. Tekanan

Anda pasti tahu hidup tidak lah mudah untuk lelaki dewasa, mereka sibuk menata kerjaya, membahagikan masa dengan keluarga, membesarkan anak.

Tetapi, tidak ramai yang menyedari bagaimana tanggungjawab tersebut memberikan tekanan dan boleh membawa kesan buruk terhadap kesihatan mental (kemurungan) dan kesihatan anda secara keseluruhan lebih-lebih lagi sudah tentu ia juga sedikit sebanyak menjejaskan kualiti seks sehingga membawa kepada masalah mati pucuk.
Masuk Usia 30-an, Lelaki Semakin Mudah Sakit
5. Tekanan Darah Tinggi

IKLAN

Tekanan darah tinggi atau hipertensi dikenali dengan istilah ” silent killer ” kerana penderitanya sering kali tidak menyedari kehadiran penyakit ini.

Darah tinggi tidak mempunyai tanda atau gejala yang jelas, walaupun begitu hipertensi menjadi punca kematian berjuta-juta lelaki dewasa di atas usia 20 tahun.
Masuk Usia 30-an, Lelaki Semakin Mudah Sakit
6. Sakit Belakang

Back pain merupakan penyakit yang biasa dialami oleh lelaki dan banyak faktor yang menjadi penyebabnya, duduk di belakang kemudi atau meja dalam jangka waktu yang lama, kesalahan dalam mengangkat beban dan postur tubuh yang tidak sesuai (perut yang terlalu besar) merupakan beberapa faktor penyebabnya.

Justeru itu, apa yang anda perlu hadapi sekarang, jalani gaya hidup yang lebih baik dengan aktiviti kecergasan dan jaga diet pemakanan anda.

Kualiti hidup yang baik akan menghasilkan sebuah kehidupan yang harmoni dan bahagia apatah lagi dapat dikongsikan bersama-sama keluarga dan orang tersayang.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI