Sejak empayar Romawi lagi, Treadmill atau “Roda Injakan” sudah wujud dan digunakan bagi mengisar gandum. Kini tujuannya berbeza, teknologi purba ini berevolusi menjadi salah sebuah mesin kecergasan yang paling banyak digunakan para enthusiast sukan dan kecergasan luar sana.

Meski konsepnya tampak ringkas, kalian mungkin secara tidak sedar melakukan kesalahan kecil yang boleh merencatkan prestasi larian dan boleh menganggu kualiti larian anda.

1.Memakai kasut yang salah
Pilih kasut yang punya lapisan dalaman tebal bagi melindungi tumit dan tulang kaki dari impak hentakan yang berterusan.

IKLAN

2.Hayunan lengan semberono
Sememangnya sia-sia. Hayunan lengan kiri dan kanan hendaklah selari dan seirama. Hayunan lengan juga hendaklah berlawanan irama dengan hayunan langkah kaki. Elakkan menghayun secara keras kerana ia hanya membuang tenaga.

Baca: Tip Beli Kasut Sukan, Fahami Trek Larian Anda!

3.Selalu memandang bawah
Berlari sambil melihat kaki sendiri di atas treadmill boleh menyebabkan hilangnya imbangan badan. Ia juga menegangkan tulang tengkok, seterusnya membuatkan anggota badan lain tidak selari. Sebaiknya, berlarilah sambil memandang ke hadapan. Pastikan paras bahu selari dengan daerah dada bagi memastikan seluruh anggota badan selari lurus dari kaki hingga kepala.

4.Menjengkit
Berlari sambil menjengkit boleh mengakibatkan ketegangan otot betis. Berlarilah secara bebas atau setegak mana yang kalian boleh. Daratkan kaki di pertengahan tapak kaki , bukan di hujung hadapan tapak atau tumit.

5.Memegang bar pemegang
Tak salah memegang bar pemegang , akan tetapi ia menjadi kesalahan jika anda terlalu bergantung padanya. Ini kerana ketika memegang bar pemegang, anda memindah bebanan berat badan anda menerusi pemegangan itu. Maka ia membakar kurang kalori dari yang sepatutnya.

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk dapatkan update terkini tentang lelaki.