Kesalahan Yang Orang Biasa Buat Ketika Berlari Di Treadmill

Sejak empayar Romawi lagi, treadmill atau “Roda Injakan” sudah wujud dan digunakan bagi mengisar gandum.

Kini tujuannya berbeza, teknologi purba ini berevolusi menjadi salah sebuah mesin kecergasan yang paling banyak digunakan oleh para enthusiast sukan dan kecergasan.

Meskipun konsepnya tampak ringkas, anda mungkin secara tidak sedar telah melakukan kesalahan kecil yang boleh merencatkan prestasi larian dan mengganggu kualiti larian ketika menggunakan treadmill.

Ini merupakan antara kesalahannya:

IKLAN

1. Memakai kasut yang salah

Pilih kasut yang miliki lapisan dalaman yang tebal bagi melindungi tumit dan tulang kaki daripada impak hentakan yang berterusan.

2. Hayunan lengan secara semberono

Sememangnya sia-sia! Hayunan lengan kiri dan kanan hendaklah selari dan seirama. Hayunan lengan juga hendaklah berlawanan irama dengan hayunan langkah kaki. Elak menghayun secara keras kerana ia hanya membuang tenaga.

IKLAN

Baca: Tip Beli Kasut Sukan, Fahami Trek Larian Anda!

Kesalahan Yang Orang Biasa Buat Ketika Berlari Di Treadmill
Foto: William Choquette via Pexels

3. Selalu memandang ke bawah

Berlari sambil melihat kaki sendiri di atas treadmill boleh menyebabkan anda kehilangan imbangan badan. Ia juga menegangkan tulang tengkok, seterusnya membuatkan anggota badan yang lain tidak selari. Sebaiknya, berlarilah sambil memandang ke hadapan. Pastikan paras bahu selari dengan dada bagi memastikan seluruh anggota badan lurus dari kaki hingga kepala.

IKLAN

4. Berlari sambil menjengkitkan kaki

Berlari sambil menjengkitkan kaki boleh mengakibatkan ketegangan otot betis. Berlarilah secara bebas atau setegak mana yang anda boleh. Daratkan kaki di pertengahan tapak kaki dan bukan di hujung hadapan tapak atau tumit.

5. Memegang bar pemegang

Tidak salah untuk memegang bar pemegang tetapi ia menjadi kesalahan, jika anda terlalu bergantung padanya. Ini kerana ketika memegang bar pemegang, anda memindahkan bebanan berat badan menerusi pemegang tadi. Maka, ia membakar kurang kalori dari yang sepatutnya.

Ikuti Maskulin di Facebook dan Instagram untuk mendapatkan update terkini tentang gaya hidup lelaki.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI