Pada zaman sekarang semakin ramai lelaki yang mempunyai bentuk badan yang tegap dan sasa. Kesedaran tentang betapa pentingnya aspek kesihatan dan senaman menjadi salah satu faktor mengapa semakin ramai lelaki mengamalkan gaya hidup sihat.

Malah mempunyai keahlian gimnasium kini merupakan antara salah satu gaya hidup moden yantg harus ada bagi lelaki metropolitan.

Berkembangnya saiz badan yang sasa maka perlu juga ada perubahan dari segi fesyen dan pemilihan pakaian yang sesuai. MASKULIN perhatikan masih ramai lelaki sasa dan berbadan tegap seolah-olah terlalu teruja untuk menonjolkan segenap otot mereka di bahagaian badan dan tangan.

Jadi muncullah gaya fesyen yang tidak kena dan kadangkala boleh menjolok mata. Jadi adakah mereka yang berbadan sasa harus memakai pakaian bersaiz lebih besar dari fizikal mereka?

Tidak, ia bukannya begitu. Pemilihan baju yang sesuai sebenarnya bergantung kepada saiz semula jadi. Katakan kebiasaan anda memakai size M, tetapi apabila berbadan sasa mungkin boleh tukar kepada saiz L. Fitting yang sesuai boleh menonjolkan karakter yang lebih kemas dan mesra.

IKLAN

RATIO BETUL

Ratio atau nisbah memainkan peranan sangat penting dalam mana-mana aspek fesyen. Bagi anda yang sasa bahagian badan seperti dada, lengan dan abdomen berotot pastinya akan lebih menonjol bila mengenakan t-shirt atau kemeja.

Memilih Pakaian, Saiz & Potongan Sesuai Buat Jejaka Berbadan Sasa Untuk Nampak Lebih Macho

IKLAN

Pilihlah baju yang tidak terlalu ketat tapi dalam masa yang sama menyerlahkan personaliti dibawa. Bagi seluar pula elakkan memakai skinny jeans kerana ia boleh membawa bayangan kaki nampak kecil. Untuk jaket pula elakkan yang memiliki corak besar dan pilihlah fabrik ringan. Apa yang paling penting semuanya mesti memberi keselesaan ketika anda memakainya.

UPAH JANGAN BELI

Anda harus terima hakikat apabila mempunyai bentuk badan yang sasa dan berotot saiz baju ready-to-wear amat berlainan untuk anda. Ini terutamanya pakaian dalam kategori sut, kemeja dan tidak kurang juga baju melayu.

IKLAN

Memilih Pakaian, Saiz & Potongan Sesuai Buat Jejaka Berbadan Sasa Untuk Nampak Lebih Macho

Oleh itu anda haruslah korbankan sedikit wang untuk menembah pakaian dengan tukang jahit. Dengan menggunakan tukang jahit anda akan mendapat pakaian yang bersaiz ekskulsif untuk diri sendiri.

LAPISAN PAKAIAN

Oleh kerana mempunyai bentuk badan yang sasa anda tidak perlu memakai pakaian lapisan luar terlalu berat. Sebagai contoh jika anda berada di kawasan berhawa dingin atau di negara bermusim sejuk, pakailah pakaian luar yang sederhana.

Elakkan memakai sweater knit atau puffer coats yang boleh membuatkan dada anda kelihatan menggelembung. Sebaliknya, pilihlah jaket denim berlengan panjang, roll necks atau cardigans yang boleh menonjolkan bentuk badan tetapi dalam masa yang sama memberikan keselesaan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI