Mengaku status single sedangkan sudah berkahwin adalah tindakan yang tidak bertanggungjawab dan boleh membawa kesan yang serius.

Mengaku Status SINGLE, Lelaki Jangan Buat Main Boleh Jatuh Talak!

Walaupun dalam mood gurauan para lelaki harus berhati-hati dengan pernyataan mereka dan sentiasa menjaga kejujuran serta integriti dalam hubungan perkahwinan.
Mengaku Status SINGLE, Lelaki Jangan Buat Main Boleh Jatuh Talak!
Mengaku Status SINGLE
Jom ikuti perkongsian puan Nor Afrizah, semoga menjadi pengajaran dan ingatan kepada orang lain.

MENGAKU STATUS SINGLE..

Saya didatangi sepasang anak muda yang baru berkahwin dalam tempoh lingkungan 2 tahun…

Mengaku Status SINGLE, Lelaki Jangan Buat Main Boleh Jatuh Talak!

Lelaki: Puan saya nak tanya, isteri saya buat permohonan pengesahan Lafaz.. Sebab saya mengaku status single di media sosial dan dikalanagan rakan-rakan saya.. Macam mana ye puan… Agak-agak jatuh talaq tak?, Saya saja je suka-suka mengaku single sebab ramai kawan Saya masih single lagi.. Segan nak mengaku dah berkahwin… Saya pun mengaku status single ni pada kawan saya, saya mengaku dah bercerai dengan wife.. itu yang wife saya dapat baca dari WhatsApp saya tu…

Masa saya mengaku single tu Saya sedar, tiada paksaan, waras.. tapi just for fun…niat saya just for fun..

Si isteri hanya tertunduk sendu di sebelahnya..

Ada riak kecewa di wajahnya..

##############

Dalam hati saya, kamu ni dah kenapa, nak mengaku bujang…

Mungkin sebab wajahnya kacak, kerja tetap..

Ke masih nak “test market”

aduhai..

IKLAN

Kebiasaannya, proses pengesahan lafaz ini memerlukan untuk melihat kepada beberapa faktor untuk mensabitkan sama ada terjatuhnya talaq atau pun tidak. Perlu juga di lihat sama ada lafaz itu soreh atau kinayah.

Dari situasi yang berlaku pada pasangan muda ini, ternyata si suami dengan sengaja mengaku status dirinya ‘single’ dalam si suami keadaan sedar dan waras.

Tiada isu provokasi atau keadaan bergaduh, tekanan atau penyakit mental yang dialami oleh si suami pada waktu itu..

Mengaku Status SINGLE, Lelaki Jangan Buat Main Boleh Jatuh Talak!

Mengaku Status SINGLE, Lelaki Jangan Buat Main Boleh Jatuh Talak!

Meskipun dalam sesetengah keadaan pengesahan lafaz itu perlu melihat kepada niat si suami, namun perlu di ingat kepada hadis Rasulullah yang menyatakan perkara yang di buat secara bersungguh akan menjadi, yang secara bergurau juga akan menjadi iaitu nikah, talaq dan ruju’.

Daripada Abu Hurairah RA, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

ثَلاَثٌ جِدُّهُنَّ جِدٌّ وَهَزْلُهُنَّ جِدٌّ النِّكَاحُ وَالطَّلاَقُ وَالرَّجْعَةُ

IKLAN

Maksudnya: “Tiga perkara yang dilakukan secara serius atau main-main memberi kesan; nikah, talak, dan rujuk.”

Riwayat Abu Dawud (2194), al-Tirmidzi (1184) dan Ibnu Majah (2039)

Meskipun status itu ‘just for fun’ dan sekadar gurauan, besar kemungkinan jatuh talak dengan merujuk kepada hadis di atas..

Di dalam dewan, setelah meneliti keterangan si suami, Mahkamah mengesahkan bahawa jatuh talak satu secara raj’i terhadap pasangan ini di atas kekhilafan si suami dengan pengakuan statusnya pada media sosial dan kepada kawan-kawannya secara bertulis….

Pesanan mesra saya, hati-hati dalam pertuturan dan tindakan kita dalam hal-hal munakahat ini…

Mengaku Status SINGLE, Lelaki Jangan Buat Main Boleh Jatuh Talak!

Besar kesannya..

Mujur juga si isteri membuat pengesahan lafaz… Jika dia berdiam sahaja, bagaimana status perkahwinan mereka??

IKLAN

Besar kemungkinan akan berlaku penzinaan sepanjang hayat….

Rosak keturunan.

Jika tidak tahu… Jangan malu dan ego untuk beritanya….

Jangan nak bergurau sangat..

Ni mesti suka nyanyi lagu “gurauan berkasih”..

Hati-hati ye…

Oleh itu, suami jangan lupa segala lafaz ada pada tangan anda. Jangan suka-suka nak gurau tak bertempat ye!

DUA perkara penting yang sering diperingatkan Islam kepada manusia supaya menjaga dan memelihara dengan baik ialah penggunaan lidah dan tingkah laku.

Rasulullah s.a.w berpesan kepada semua orang iaitu sekiranya mereka beriman kepada Allah dan rasul-Nya maka hendaklah ia mengeluarkan tutur kata yang baik, dan sekiranya tidak ada sesuatu yang baik yang hendak diperkatakannya, maka hendaklah ia berdiam diri sahaja.

Maskulin : Ingatlah, perkahwinan adalah ikatan yang suci dan harus dijaga dengan penuh keikhlasan dan tanggungjawab.
Sumber : Nor Afrizah
Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI