Selalunya, pasangan yang baru saja mendirikan rumah tangga, mahupun mereka yang telah lama menjadi pasangan suami isteri, akan dihidangkan dengan masakan yang mewah dan sedap-sedap belaka. Tambahan lagi kalau si isteri pandai memasak. Mestilah isteri akan hidangkan suami masakan yang paling istimewa. Kerana itu, seringkali suami akan tambah berat badan dan perut mula boroi. Menerusi post Nuruliman, laman FB ini ada memberi beberapa hidangan yang sesuai untuk dibawa oleh suami ke tempat kerja. Makanan ini kebanyakkannya sihat! Ini antranya:

Menu ‘Lunch Box Viral’ Buat Suami Anda Yang ‘On Diet’

Makanan di atas ini sebenarnya nampak seperti makanan “miskin” namun ia kaya dengan kesihatan. Protein, karbo dan serat cukup untuk tampung perut suami pada waktu makan tengah harinya. Isteri pun tak perlu habiskan masa di dapur untuk menyediakan masakan ini.

 

Menu ‘Lunch Box Viral’ Buat Suami Anda Yang ‘On Diet’

Beras perang merupakan beras yang mempunyai serat dan kandungan yang bukan saja boleh memberi kesihatan kepada anda, namun ia bagus untuk diet. Jangan terlalu kejam dengan badan anda, sekali sekala suami boleh menikmati minyak dengan makanan seperti telur kicap ini. Jika isteri dan suami pandai mengawal portion pemakanan dan tahu dimana perlu tambah dan dikurangkan, maka badan tidak mengalami masalah untuk maintain berat.

IKLAN

 

Menu ‘Lunch Box Viral’ Buat Suami Anda Yang ‘On Diet’

Ini satu lagi masakan yang boleh isteri buat untuk suami, Jaga minyak kerana menggoreng akan menggunakan minyak yang banyak, dan itu akan menyebabkan proses penambahan lemak. Jadi, kalau boleh elak dari masakan bergoreng, dan buatlah masakan rebus-rebus ataupun berkuah. Kadang-kadang nak makan ikan goreng tu tak apa lah. Masakan sayur pula, ada yang mengatakan bahawa paling terbaik makan ulam dan sayur rebus, namun jika anda pandai mengawal jumlag minyak, garam, gula dan santan, serta tanpa serbuk tambahan, maka sayur masak lemak boleh menjadi makanan yang baik untuk anda nikmati secara harian. 

 

IKLAN

Menu ‘Lunch Box Viral’ Buat Suami Anda Yang ‘On Diet’

 

Masakan jenis ini sebenarnya baik untuk isteri sediakan buat suami untuk ke pejabat. Mungkin masak lemak tempoyak akan mengundang bau yang sangat kurang menarik untuk anda, namun masakan rebus merupakan contoh terbaik untuk makanan harian anda. Jika anda mampu, tos kan kuah dan ambik ikan sahaja. Telur dadar boleh dinikmati, namun tidaklah secara banyak. portion yang disediakan ini boleh dimakan, namun tidaklah selalu. 

IKLAN

 

Menu ‘Lunch Box Viral’ Buat Suami Anda Yang ‘On Diet’

Menu ini juga memerlukan anda untuk kawal minyak anda. Jika anda boleh menukar stail masakan ayam tersebut lebih menarik. Anda boleh membakar ayam tersebut dari menggoreng. Penggunaan kentang, cendawan dalam sup tidak dikategorikan sebagai haram dalam dalam masakan, namun kentang, cendawan dan nasi merupakan karbo, dan karbo yang banyak tidak bagus untuk kesihatan. Jadi, kawal cara pengambilan anda di situ. Jangan lupa tambah serat dalam makanan anda. Carilah mana-mana makanan berwarna hijau untuk diselitkan dalam makan tengah hari suami. 

 

Kredit gambar: nurulimankehidupan 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI