Bagi ramai pengguna komputer yang mungkin sudah berusia 30 tahun ke atas pastinya anda akan ingat bagaimana pengelaman menggunakan Internet buat kali pertama dahulu. Tidak lain tidak bukan menggunakan browser Internet Explorer yang dibangunkan oleh Microsoft.

Namun dalam tempoh 10 tahun kebelakangan ini pengguna sudah ramai berlaih arah menggunakan browser lain. Umum mengetahui bagaimana Internet Explorer menjadi bahan jenaka kerana dianggap sangat perlahan dan tidak efisien untuk digunakan.

Microsoft Bakal Tamatkan Internet Explorer Bermula Pada Tahun Hadapan
Foto: Fairfax Media/ Getty Images

Sejauh mana kebenaran tersebut mungkin terpulang kepada jenis penggunaan masing-masing. Dan kini amatlah sukar untuk kita temui mana-mana individu yang masih setia menggunakan Internet Explorer sebagai browser kegunaan harian.

Mungkin disebabkan itulah juga menyebabkan Microsoft mengambil keputusan untuk menamatkan servis browser ciptaan mereka tersebut pada tahun hadapan. Browser yang telah diperkenalkan sejak 25 tahun yang lalu ini akan ditamatkan pada 15 Jun 2022.

IKLAN

Dalam pada masa yang sama Microsoft juga cukup agresif ingin mengetengahkan browser terbaru mereka, Microsfot Edge.

TIDAK JEJASKAN

“Kami mengumumkan dalam masa akan datang browser di dalam Windows 10 adalah Microsoft Edge. Aplikasi Internet Explorer 11 untuk desktop akan ditamatkan bermula 15 Jun 2022 untuk sesetengah Windows 10,” jelas Pengurus Program Microsoft Edge, Sean Lyndersay.

IKLAN

Penamatan ini bagaimanapun dijangka tidak akan menjejaskan Windows 10 Long-Term Servicing Channell terutamanya untuk peralatan yang tidak memerlukan update seperti mesin MRI, sistem kawalan trafik dan banyak lagi. Ia juga tidak akan menjejaskan aplikasi enjin Server Internet Explorer 11 seperti MSHHTML (Trident).

Microsoft Bakal Tamatkan Internet Explorer Bermula Pada Tahun Hadapan

IKLAN

Pengguna yang masih lagi menggunakan Internet Explorer 11 digesa untuk segera ‘berhijrah’ menggunakan Edge atau browser pilihan lain sebelum penamatannya sebelum Jun tahun hadapan.

Jadi buat anda yang masih setia menggunakan Internet Explorer, sila ambil perhatian ya!

Jangan lupa untuk follow Instagram dan subscribe YouTube MASKULIN.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI