Setiap orang ada cita rasa masing-masing untuk membeli kereta. Ada yang suka membeli kereta baru, tak kurang juga yang suka pada kereta lama atau kereta yang lebih 10 tahun.

Sebelum nak membeli kereta lama atau kereta yang lebih 10 tahun ini, pastikan anda ketahui beberapa perkara penting sebagaimana yang dikongsikan di Facebook G Car Care.

TIPS PERKONGSIAN KERETA LAMA ATAU KERETA LEBIH 10 TAHUN

Hari ini admin nak kongsi sikit la kepada sesiapa yang beli kereta lama tu.Kereta lama ni kebanyakan pembeli beli cash jer.. Harga pun murah-murah dah tapi ada juga harga tak masuk akal tengok keadaan kereta. Kebanyakan yang harga mahal tu kereta rare la.. Barang-barang pun mahal terutama bahagian engine.

1. Kepada sesiapa yang ambil kereta lama ni, admin sarankan untuk permulaan korang repair la bahagian bawah dulu atau undercarriage, korang tukar bush, suspension, brake, lower arm, mounting dan sebagainya. Boleh buat sikit-sikit bajet untuk under carriage ni dalam 4 ribu ke 5 ribu juga… Tengok la korang nak pasang suspension apa, kalau adjustable boleh la pilih yang ayam atau yang sangat bagus punya. Lagipun kereta lama ni banyak barang aftermarket juga..

2. Bahagian dalaman kereta interior yang ni makeup ikut korang la,nak cun tukar la seat recaro ke, sparco ke atau acah-acah pakai sscus pun ok dah janji sedap duduk je.. Tukar meter cluster, air cond grill dll yang ni admin rasa bajet dalam 3 ribu ke 4 ribu juga boleh buat sikit-sikit.

3. Wear and tear atau barangan pakai habis macam clutch, brake, filter, timing belt dan sebagainya ini adalah bahagian boleh dikatakan penting juga tapi boleh la buat sikit-sikit anggaran dalam 2 ribu ke 3 ribu

Ok serba sedikit admin kongsikan untuk anda semua pengguna kereta. Walaupun beli kereta lama ni takde hutang boleh lepak di mc d setiap hari tapi kena ingat maintenance kereta juga.

Apa yang admin boleh kongsikan ni, harga kereta lama yang best-best macam vtec, mivec, 4G93 1.8 dan seangkatan dengannya. Kadang-kadang spepart mahal sangat dari kereta baru sebab barang sudah rare dan sangat limited.

Tapi ada kos yang rendah lagi. Agak subjektif juga kalau beli kereta lama ini kebanyakan ikut nasib kalau boleh nak beli tu korang beli dengan tuan kereta lagi ok apa-apa senang rujuk.

Mana tau ada rezeki korang beli tinggal cuci kaki jer.. Start engine tekan jer…

Tapi kena paham yer ada kereta lama lagi murah dari honda cup ex5 tapi maintanance bukan macam ex5 kereta tetap harga kereta tak sama harga motosikal…

Admin dengar cerita mau bikin yamaha y15zR pun ada mencecah dekat 8000 ke 9000 belum kereta lagi.. Kalau cecah belas2 ribu tu biasa la…

Fuhhhh ternyata hobi korang mahal… Boys toys….

Tinggalkan Komen

KORPORAT     POLISI DATA PERIBADI    PENAFIAN   •   LANGGANAN      PENGIKLANAN      KERJAYA       HUBUNGI KAMI

© Hakcipta Terpelihara Ideaktiv Sdn Bhd • Dikendali Oleh Astro Group

error: