SENAMAN PAHA DI MANA SAJA
Foto: serhii_bobyk - www.freepik.com

Tidak dinafikan dengan penularan pandemik yang masih lagi ada di dalam negara kita masih ramai yang tidak berani ambil risiko pergi ke gimnasium. Sebenanarnya jika mengikuti SOP yang ditetapkan, ia boleh dilakukan di gym dengan baik dengan risiko yang rendah. Namun, bagi yang tidak mahu mengambil risiko senaman di rumah adalah lebih baik. Antara tip senaman yang MASKULIN ingin kongsi kali ini ialah di bahagian paha.

Mungkin ramai yang lebih cenderung melakukan senaman di bahagian atas bada seperti abdomen, biseo, trisep dan juga bahagian belakang.Namun satu perkara yang tidak boleh kita abaikan ialah senaman di bahagian bawah badan seperti kaki dan paha.

Paha Lebih Pejal & Besar, Ini Beberapa Rutin Senaman Boleh Dilakukan Di Mana Saja
Foto: cookie_studio – www.freepik.com

Ruang melakukan senaman paha tidaklah perlu besar. Dan inilah yang ingin MASKULIN kongsikan. Senaman paha yang boleh dilakukan boleh dikatakan di mana sahaja.

Ikuti beberapa rutin senaman yang mampu menguatkan dan sekali gus membesarkan otot paha anda.

SQUAT JUMP

Duduk berdiri dengan menjarakkan kedua belah kaki. Kemudian lakukan squats sehingga bahagian paha anda selari dengan lantai. Apabila berada di posisi tersebut lompat setinggi yang mungkin. Bila mendarat pastikan lutut anda membengkok 45 darjah. Rehat seketika dan ulanggi sebaayak beberapa kali.

SIDE LUNGE

Ini merupakan rutin yang agak mencabar dan perlu dilakukan dengan baik. Jarakkan kedua belah kaki kira-kira dua kali ganda dari bahu anda. Pastikan kaki kanan berada dalam kedudukan lurus.

IKLAN

Kemudian gerakkan pinggang ke bahagian kiri. Bengkokkan lutut kiri dan rendahkan badan sehingga paha berada selari dengan lantai. Kaki anda harus sentiasa rapat di lantai sepanjang masa. Pause selama dua saar dan kembali ke posisi asal. Ulang sekali lagi dengan kaki sebelah kanan pula.

SCISSOR BOX JUMP

Untuk lakukan senaman ini anda perlu dapatkan bangku atau kota. Letakkan kaki kiri di atas bangku dengan kanan kanan pula di atas lantai.

Dengan melakukan satu pergerakan, lompat dan tukar kedudukan kaki ketika lompatan dilakukan. Ketika di pososi bawah, pause semalam satu saat sebelum tukar kepada kaki sebelah lagi.

IKLAN

SINGLE-LEG HIP RAISE

Baring di atas lantai dengan muka menghadap ke atas. Pastikan tangan dalam kedudukan 45 darjah dari badan. Luruskan kaki kiri di atas lantai manakala kaki kanan dibengkokkan. Kemdudian angkat kaki kanan sehingga ia selari dengan kedudukan paha kiri.

Tekan bahagian teras badan dan cuba angkat pinggul ke atas. Bahagian bawah badan anda akan terangkat. Tahan selama beberapa saat dan kembali ke posisi asal.

ALTERNATING DROP LUNGE

Berdiri dengan kaki berada selari dengan bahagian pinggul. Tangan pula diletakkan di atas pinggang. Pastikan dada terbuka mata lurus ke depan dan bahu didepakan. Silangkan kaki kanan ke bahagian belakang kaki kiri.

IKLAN

Bengkokkan kedua belah lutut dan turunkan badan sehingga paha selari dengan lantai. Kemudian kembali ke posisi asal. Ulang rutin sama dengan kaki sebelah lagi. Anda boleh lakukan rutin ini sebanyak 5 hingga 10 kali.

BACA: Beberapa Rutin Senaman Mampu Besarkan Otot Bisep & Trisep

BOX SQUAT JUMPS

Lakukan 10 lompatan box squats setiap minit selama 10 minit. Ini bermakna anda perlu memastikan masa 10 minit dengan sebanya 10 rep setiap minit baharu bermula. Anda boleh rehat tatkala antara selang masa minit yang berbaki.

Jangan lupa untuk subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video workout menarik seperti di bawah.

https://www.youtube.com/watch?v=vgZ0LoK90GE&t=2s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI