Sempena bulan kemerdekaan, Istana Budaya tampil dengan persembahan teater Tanah Akhirku yang dibarisi bintang terkenal Aeril Zafril, Mei Fen Lim, Erma Fatima, Izzue Islam, Nina Nadira,Nave VJ, Akmal Ahmad, Alfred Loh, Iskandar Zulkarnain dan Angeline Tan. Pada 28 Ogos, pementasan pertama telah dipersembahkan di hadapan Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad dan isteri, Tun Dr. Siti Hasmah yang berdurasi selama 3 jam setengah itu.

Patriotik ‘Perkauman’ Dipersembahkan Di Pentas Istana Budaya

Ia berkisarkan keluarga bangsawan yang berasal dari China berhijrah ke Tanah Melayu demi mendapatkan perlindungan dan kehidupan lebih baik di tanah melayu. Mereka kemudian bekerja di lombong bijih timah yang dikuasai oleh kumpulan kongsi gelap. Dengan ketidak stabilan politik dan pentadbiran pada ketika itu antara pembesar istana, pihak British dan juga pengusaha lombong, tidak ada langkah mudah untuk meneruskan hidup bagi pekerja-pekerja lombong di situ. Yin Feng pula semakin jatuh hati dengan Tanah Melayu yang sudah dianggap sebagai tanah airnya sendiri. Cintanya juga turut mekar terhadap seorang lelaki Melayu.

Patriotik ‘Perkauman’ Dipersembahkan Di Pentas Istana Budaya

IKLAN

 

Tanah Akhirku menjadi pedoman untuk rakyat Malaysia yang berbilang kaum dan agama, hidup secara majmuk demi negara tercinta. Ia merupakan sebuah naskhah yang mengajak penonton untuk melihat pembentukan negara Malaysia melalui perspektif yang berbeza.Kita tidak dapat menafikan sumbangan para imigran Cina dan India yang datang untuk memajukan Tanah Melayu dari segi ekonomi dan juga budaya.

Patriotik ‘Perkauman’ Dipersembahkan Di Pentas Istana Budaya

IKLAN

Tanah Akhirku akan dipentaskan selama 5 hari bermula 28 Ogos – 1 September 2018. Anda boleh dapatkan tiket dengan harga RM40, RM60, RM110, RM150, RM200, RM250 DAN RM 350 di http://airasiaredtix.com

 

IKLAN

 

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI