Ada segelintir orang tidak boleh memandu dalam jarak jauh pada waktu siang kerana cuaca yang panas dan terik mentari. Jadi mereka memilih untuk memandu pada waktu malam kerana mungkin suasana lebih tenang dan sedikit nyaman.

BACA: Ini 3 Aksesori Aftermarket Yang Anda Boleh Pasang Untuk Naikkan Nilai Jualan Semula Kereta

Namun jika anda memilih untuk memandu pada waktu malam, MASKULIN gariskan 5 perkara yang perlu anda titik beratkan seperti :

1. Malapkan cahaya dalam kereta

Untuk keselesaan memandu, anda perlu malapkan atau padamkan terus cahaya di dalam kereta anda. Ini kerana ia membantu anda fokus melihat cahaya dari luar.

IKLAN

2. Pantau suasana sekeliling

Mata anda perlu awas melilau ke kiri dan kanan. Kalau di jalan-jalan kampung, biasanya tiada lampu jalan dan dikhuatiri ada yang berjalan di tepi jalan.

3. Selenggara lampu hadapan

Pastikan anda menyelenggara lampu hadapan kereta anda sebelum berjalan pada waktu malam. Ini kerana lampu kereta merupakan sesuatu yang sangat penting.

IKLAN

4. Kekal jarak selamat

Jangan memandu terburu-buru dan pastikan anda kekal memandu pada jarak yang selamat daripada kereta di hadapan anda. Tujuannya untuk mengelakkan kemalangan.

IKLAN

BACA: Pemilik Kereta Kena Tahu Cara Kenalpasti Tayar Baru Atau Lama, Untuk Elak Ditipu Penjual Tayar

5. Tidur sebentar

Jika mengantuk, pastikan anda rehatkan diri anda dengan tidur buat seketika. Dengan melelapkan mata, anda akan menikmati kesegaran untuk memandu semula.

Semoga bermanfaat!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI