Foto: iStock

Dalam dunia perubatan moden kanser merupakan di antara penyakit dan kondisi yang cukup digeruni. Ia bukan sahaja boleh mengubah kehidupan seseorang menjadi lebih teruk malah ia menjadi punca kepada kematian.

Salah satu punca yang menyebabkan kanser ialah karsinogen yang berkemungkinan wujud dalam makanan atau minuman. Dari segi perubatan karsinogen ialah bahan berpotensi tinggi boleh menyebabkan kanser.

Terbaru satu laporan dari Reuters yang diterbitkan semalam mengatakan bahawa salah satu bahan pemanis tiruan iaitu aspartame telah dikenal pasti berpotensi sebagai karsinogen yang boleh menyababkan kanser.

Pemanis Tiruan Aspartame Dalam Minuman & Makanan Ringan Mungkin Punca Kanser
Foto: REUTERS/Shannon Stapleton

Menurut laporan tersebut, aspartame bakal diisytiharkan sebagai karsinogen berkemunkinan besar pada bulan depan oleh
badan kesihatan global terkemuka seperti Petubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Aspartame merupakan pemanis tiruan yang digunakan di beberapa produk minuman berkarbonat dan makanan ringan seperti Diet Coke, Mars dan juga gula-gula getah berjenama Extra.

IKLAN

Menerusi dua sumber dalaman agensi WHO menyatakan bahawa pemanis tiruan tersebut bakal dikategorikan sebagai karsinogenik oleh Badan Penyelidikan Kanser Antarabangsa (IARC) bermula bulan depan.

Ramai menjangkakan perkara ini akan menimbulkan plemik dan perdebatan di dalam industri makanan terutamanya serta pihak berkuasa yang vertanggungjawab menetunkan kawal selia dan plisi kesihatan awam.

Keputusan IARC itu dipercayai telah diputuskan pada awal bulan ini selepas mengadakan mesyuarat bersama pakar luaran kumpulan tersebut yang mana berperanan untuk menilai sama ada bahan itu berbahaya atau sebaliknya.

IKLAN

Pemanis Tiruan Aspartame Dalam Minuman & Makanan Ringan Mungkin Punca Kanser

Walau bagaimanapun ia tidak mengambil kira berapa banyak produk yang boleh diambil dengan selamat oleh seseorang.

Nasihat untuk individu ini datang daripada jawatankuasa pakar WHO yang berasingan mengenai aditif makanan, yang dikenali sebagai JECFA (Jawatankuasa Pakar Bersama WHO dan Organisasi Makanan dan Pertanian mengenai Aditif Makanan), di samping penentuan daripada pengawal selia negara.

IKLAN

Sejak tahun 1981, JECFA menyatakan aspartame selamat untuk dimakan dalam had harian yang diterima. Sebagai contoh, orang dewasa dengan berat 60 kg (132 paun) perlu minum antara 12 dan 36 tin soda diet – bergantung pada jumlah aspartam dalam minuman – setiap hari untuk berisiko. Pandangannya telah dikongsi secara meluas oleh pengawal selia negara, termasuk di Amerika Syarikat dan Eropah.

Sama-sama nantikan apakah rentetan daripada penemuan ini. Kita sebagai pengguna lebih eloklah mengamalkan gaya hidup sihat. Kurangkan makanan manis dan bergula dan banyakkan minum air!

Kredit: Reuters 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI