Cerita mudahnya, minum teh boleh menjadikan anda lebih kreatif.

Cerita panjangnya adalah ramai di antara kita minum kopi di tempat kerja. Ia mempunyai pelbagai faedah yang membuatkan mata anda bertahan sepanjang malam dan ia telah dikaitkan pelbagai penyakit antaranya penyakit Parkinson’s Disease dan Type 2 yang rendah untuk kesihatan jantung yang lebih baik. Tetapi bagaimana pula dengan mereka yang tidak mengambil kopi dan mengambil teh?

Penggemar Teh Lebih Kreatif, Menurut Sains. Teh O Kosong ye, Bukan Teh Tarik Mamak

Anda mungkin seorang yang multitasking lebih baik apabila berhadapan dengan deadline projek, dan secawan kopi O, atau Nescafe boleh membantu anda dalam menyemarakkan idea anda. Itulah hasil penyelidikan baru dari China, yang menemui teh meningkatkan kejelasan mental dan fokus dan sebaliknya menggulung kreatif anda, laporan The Daily Telegraph.

 

IKLAN

Penyelidikan ini memberi faedah kepada keseimbangan teh kafein dan  teh theanine, yang mereka dapati perhatian dan kewaspadaan yang lebih baik. Dan kesannya dapat dirasakan dalam beberapa minit selepas selesai minum. Kajian itu diterbitkan dalam jurnal Food Quality and Preference dan melibatkan sekumpulan ahli psikologi di Peking University di China yang menjalankan ujian ke atas 50 pelajar dengan usia purata 23 tahun.

Penggemar Teh Lebih Kreatif, Menurut Sains. Teh O Kosong ye, Bukan Teh Tarik Mamak

IKLAN

Ketika para pelajar tiba untuk eksperimen ini, separuh diberikan secangkir teh hitam untuk minum dan separuh segelas air, sebelum dihantar ke salah satu daripada dua ujian yang berbeza. Yang pertama melibatkan mereka yang diminta membuat reka bentuk yang menarik dan kreatif daripada blok bangunan, untuk pelajar kedua terpaksa menghasilkan nama kreatif untuk nama restoran mi baru.

 

IKLAN

Usaha mereka kemudiannya dinilai oleh pelajar lain untuk mengadilil mereka. Pada kedua-duanya, peminum-peminum teh mengalahkan pasangan mereka yang menghirup air, mencatat 6.54 mata berbanding 6.03 mata untuk ujian blok bangunan dan 4.11 berbanding 3.78 untuk menamakan kedai mi.

Penggemar Teh Lebih Kreatif, Menurut Sains. Teh O Kosong ye, Bukan Teh Tarik Mamak

Jadi apa yang berlaku di sini? Para penyelidik mengatakan bahawa teh seolah-olah membantu pemikiran yang berbeza-beza, dan percambahan idea-idea baru. Kajian ini menyumbang kepada pemahaman fungsi teh pada kreativiti dan menawarkan cara baru untuk mengkaji hubungan antara makanan dan minuman serta peningkatan kondisi  manusia. Dua bahan biologi, kafein dan theanine, mempunyai kesan yang baik terhadap perhatian, yang merupakan sebahagian daripada fungsi kognitif.

Bagaimanapun, adalah bahawa theanine memudahkan pemprosesan perhatian jangka panjang, bukan jangka pendek. Para penyelidik berfikir teh berfungsi dengan baik dalam jangka pendek kerana kemampuannya untuk meningkatkan mood.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI