Foto: Sinar Harian

Tidak dinafikan hanya mereka yang pernah terlibat atau sedang berkhidmat sebagai seorang wartawan sahaja akan faham dengan cabaran yang dihadapi mereka setiap hari.

Demi mencari berita dan memberikan informasi tepat, berguna dan sahih seorang wartawan rela menempuh segala jenis cabaran sama ada dari segi fizikal dan juga mental. Tugas menyusun kata dengan baik untuk menyampaikan informasi dan berita agar mudah difahami juga bukanlah satu tugas yang senang.

Tapi apabila diberi penghormatan untuk memikul tugas yang berbeza ia semestinya menjadi satu perkara yang cukup dihargai. Itulah yang dilalui oleh seorang wartawan yang merupakan Ketua Biro Sinar Harian Perak, Saifullah Ahmad.

Pengiktirafan Tertinggi Buat Pengamal Media! Wartawan Ini Diperkenan Sultan Perak Baca Khutbah Jumaat
Foto: Sinar Harian

Pada hari ini, Saifullah ditelah diberi mandat dan kepercayaan oleh Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah untuk membacakan khutbah Jumaat hari ini.

Menurutnya, ia merupakan satu pernghargaan dan kepercayaan yang sangat besar kepada pengamal media negeri tersebut dan seluruh negara secara amnya.

“Sesungguhnya perkenan baginda ini pengiktirafan yang besar kepada pengamal media. Saya juga terharu kerana ini adalah pengalaman pertama seumur hidup yang tidak akan dilupakan sepanjang lebih 15 tahun berada dalam profesion ini,” jelasnya.

IKLAN

Pengiktirafan Tertinggi Buat Pengamal Media! Wartawan Ini Diperkenan Sultan Perak Baca Khutbah Jumaat

Wartawan beprengalaman luas yang merupakan anak kelahiran Bagan Datuk berusia 38 tahun itu merupakan antara tiga pengamal media yang mendapat perkenan Sultan Nazrin untuk membacakan khutbah bertajuk Kewartawanan: Menyempurnakan Tugas Berlandaskan Nilai-nilai Islam di Masjid Sultan Azlan Shah di sini pada Jumaat.

Dua lagi ialah Editor, Rencana Agama dan Sastera Berita Harian, Mohd Nazmi Yaacob di Masjid Sultan Idris Shah II dan Penerbit Rancangan Radio Televisyen Malaysia (RTM) Perak, Mohd Fahmi Mohd Nor di Masjid Muhibbuddin Shah, Ipoh.

IKLAN

Perkenan itu sempena sambutan Hari Wartawan Nasional (HAWANA) yang akan berlangsung di Ipoh pada Sabtu dan Ahad ini.

Saifullah juag memiliki latar bekalang yang cukup hebat dalam kariernya sebagai wartawan. Tahun lalu, dia telah dianugerahkan Anugerah Pengamal Media semperna Sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri Perak.

Pengiktirafan Tertinggi Buat Pengamal Media! Wartawan Ini Diperkenan Sultan Perak Baca Khutbah Jumaat
Foto: Sinar Harian

Tambahnya lagi dengan rasa tanggungjawab, mereka sanggup berkorban tenaga, fikiran, masa dan harta benda demi memberikan maklumat yang tepat kepada orang ramai.

IKLAN

“Seperti mana terkandung di dalam teks khutbah, sebagai wartawan, adalah sangat penting sifat benar dan jujur diamalkan dalam menyampaikan berita mahu pun memberikan maklumat kepada masyarakat.

“Tanggungjawab sebagai penyampai berita ini harus dibuat secara bertanggungjawab berlandaskan nilai-nilai Islam agar pekerjaan yang dilakukan diterima sebagai ibadah dan diberikan ganjaran oleh ALLAH SWT,” katanya yang juga bekas pelajar Sekolah Izzuddin Shah.

Tahniah dari kami di team MASKULIN buat saudara Saifullah. Semoga terus istiqomah memberikan yang terbaik kepada agama, bangsa dan negara.

Sumber: Sinar Harian

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI