Lambakan jenama ‘fast fashion’ yang kini membanjiri pasaran memberikan pilihan yang cukup banyak kepada pengguna.

Dengan persainagan yang cukup sengit bagi menempatkan diri dalam pasaran jenama-jenama fesyen kategori ini pastinya lambat-laun akan muncul juga masalah melibatkan rekaan eksklusif.

Terbaru jenama fesyen yang cukup popular, H&M telah memfailkan saman terhadap pesaingnya, SHEIN jenama fesyen pantas berasal dari Nanjingm, China.

Saman ini dikeluarkan oleh H&M kerana menganggap SHEIN telah melanggar hak cipta rekaannya.

‘Perang’ Dua Jenama, H&M Saman SHEIN Kerana Dituduh Curi Rekaan

IKLAN

Tindakan yang dilakukan oleh H&M ini dilaporkan pertama kalui oleh Bloomberg yang menyatakan SHEIN telah melanggar hak cipita rekaan lebih satu kes berdasarkan sumber laporan tersebut.

Perkara tersebut didedahkan pada bulan Jun 2023 selepas kes dibacakan buat pertama kali di Hong Kong.

Ia menyatakan H&M pertama kalu memfailkan saman terhadap SHEIN pada bulan 2022. Sumber juga mengatakan, H&M turut menyediakan kes ini terhadap SHEIN sejak tahun 2021 lagi.

IKLAN

Ini merupakan kali pertama syarikat fesyen pantas membawa jenama psesaing ke mahkamah di atas alasan melanggar hak rekaan.

Walaupun persaingan seperti H&M dan Inditex’ Zara telah lama berlaku namun ia hanyalah dari jualan sahaja tetapi tidak pernah ada ‘serangan’ begini sebelum ini.

IKLAN

Lebih menarik, berita tentang kes ini berlaku pada masa hampir sama ketika Temu, sebuah lagi jenama fesyen pantas dari China berdepan kes hampir sama di mahkamah sejak beberapa bulan lalu.

Disember tahun lalu menyaksikan SHEIN menyaman Temu kerana melanggar ‘hak eksklusif dan tada dagangan’ seperti dilaporan oleh The Fashion Law pada 4 Julai lalu.

Berhadapan kes itu, Temu turut menyaman balas SHEIN kerana alasan ugutan, intimidasi dan juga hukuman kewangan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI