Sedar atau tidak? Kebanyakan orang yang sedang stress secara tidak sengaja akan makan banyak-banyak sehingga perut pun boleh jadi buncit.

Bagi mereka, makan banyak-banyak itu adalah satu terapi untuk redakan kekusutan pada otak tetapi pemahaman itu sebenarnya silap.

Suasana kerja punca stress?

Kadang terhimpit dengan soal kerja yang mempunyai deadline pasti memberi anda dilema untuk menyiapkannya.

Mungkin juga bermasalah dengan pasangan juga mendorong anda untuk makan, makan, dan terus makan apa pun yang ada di depan mata.

Kecenderungan nafsu makan berlebihan yang didorong oleh stres dan emosi negatif disebut dengan emotional eating.

Apa itu emotional eating?

Makan berlebihan di bawah pengaruh stres merupakan salah satu gejala dari apa yang disebut dengan depresi oleh profesional kesihatan mental.

Namun, ramai orang yang tidak memiliki diagnosis depresi atau isu kesihatan mental ketika menghadapi stres.

Emotional eating ialah kecenderungan yang dirasakan seseorang untuk merespon stres dengan makan bahkan ketika tidak lapar.

IKLAN

Aktiviti makan lebih dianggap sebagai pelarian pada ketenangan, cara penghilang stres atau sebagai ‘hadiah’ untuk diri sendiri dan bukan untuk memuaskan rasa lapar. Makan berlebihan ketika sedang emosi juga berfungsi sebagai pengalih perhatian.

Jika anda dalam keadaan susah hati tentang sesuatu atau konflik, anda cenderung akan memusatkan perhatian hanya mengunyah makanan kesukaan anda sebagai cara memenangkan mood daripada harus berurusan dengan situasi menyesakkan itu.

Sama keadaan di mana anda sedang bosan dan akhirnya memilih untuk memilih rangkaian televisyen hingga cerita kesukaan anda ke udara kembali.

Kendalikan emotional eating

Segera alihkan perhatian daripada makanan pada hal-hal lain yang dapat anda lakukan hingga dorongan makan berlebihan berlalu.

Misalnya,berbual dengan teman, membaca buku atau majalah, mendengarkan muzik, joging, meditasi atau latih pernafasan, bersenam atau menulis jurnal.

IKLAN

Memiliki jurnal makanan membantu anda untuk merancang pemakanan serta pemikiran atau emosi apa yang anda rasakan setiap kali makan.

Cuba lakukan beberapa tip berikut:

1. Makan jeruk

Jika anda mengidam gula, cuba makan jeruk mandarin. Jeruk mandarin hanya memiliki 50 kcal. Mengupas dan mencium bau jeruk menciptakan sebuah momen meditasi untuk membantu menenangkan anda. Buah ini juga kaya vitamin C. Anda perlu vitamin C untuk menguatkan kekebalan tubuh terutama ketika berhadapan dengan stres.

2. Kacang

Kacang pistachio sebagai alternatif makanan sihat daripada sebungkus kerepek kentang. Pistachio ialah salah satu jenis kacang yang rendah kalori, namun diperkaya dengan lemak baik dan serat, serta membantu mengatur gula darah. Dengan cara ini, anda tidak akan mengalami lonjakan gula yang membuat anda semakin hiperaktif dan gelisah.

IKLAN

3. Pandang rona merah

Warna merah membawa maksud “berhenti” atau larangan, memandang sesuatu yang berwarna merah menyala akan mengirimkan isyarat yang kuat ke otak kita, iaitu berhenti.

Cuba sajikan makanan di atas piring berwarna merah atau pasang saja papan peringatan berwarna merah.

Bahkan jika tip ini tidak mampu untuk menghentikan anda, hal ini akan membuat anda lebih menyedari kebiasaan buruk anda.

4. Senaman

Satu langkah penting dalam mengelola stres ialah dengan senaman kerana aktiviti fizikal secara teratur cenderung mengurangi pengeluaran hormon, bahkan membantu menurunkan risiko depresi, kecemasan dan insomnia di samping mengurangkan kecenderungan untuk terlibat dalam emotional eating.

5. Cari bantuan

Bagi mereka yang mungkin memerlukan bantuan mengatasi stres, kaunseling pengurusan stres dalam bentuk terapi individu atau kelompok sangat berguna.

Kaunseling stres dan terapi kelompok telah terbukti mengurangkan gejala stres dan meningkatkan kesihatan diri secara keseluruhan.

Pendekatan ini membantu untuk meringankan stres dengan membantu rekonstruksi ulang cara pandang atau berfikir seseorang terhadap isu-isu tertentu.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI