Poket kecil seluar jean merupakan salah satu bahagian di seluar jean yang pasti ada walau apapun jenamanya.

Bercakap tentang ini rasanya agak mustahil untuk seorang lelaki moden pada zaman sekarang untuk tidak sekurang-kurangnya sehelai seluar jean dalam almari.

Seluar jean kini menjadi salah satu item pakaian yang sudah sinonim dengan kehidupan harian terutamanya seorang lelaki. Selain tahan lasak ia juga memberikan pelbagai dimensi gaya buat seorang lelaki tampil kacak.

Poket Kecil Seluar Jean, Ini Sebenarnya Fungsi Asal Ia Diperkenalkan

PENGGUNAAN POPULAR

Buat anda yang sering memakai seluar jean pasti perasan akan kewujudan poket yang kebiasaannya terletak di bahagian atas poket kanan seluar. Tidak kisahlah jenama apa sekali pun kebanyakan seluar jean pasti akan disertakan dengan poket kecil ini.

IKLAN

Umum pasti beranggapan bahawa poket kecil ini dicipta untuk menyimpan duit syiling. Tapi sebenarnya kita pun agak bergelut untuk mengeluarkan syiling yang disimpan di dalam poket kecil itu.

Poket Kecil Seluar Jean, Ini Sebenarnya Fungsi Asal Ia Diperkenalkan

Poket kecil di seluar jean ini dikatakan telah mula diperkenalkan pada tahun 1879. Ia satu jangka masa yang sangat lama. Jadi tidak hairanlah kenapa ramai yang tidak tahu asal-usul ia diperkenalkan.

IKLAN

Poket kecil yang dianggap sebagai ruang menyimpan syiling ini juga pernah diberi gelaran sebagai ‘poket tiket’, di mana pengguna menyimpan tiket konsert atau panggung wayang.

Tapi tahukah anda bahawa sebenarnya poket kecil tersebut pada asalnya diberi gelaran ‘watch pocket’ atau poket jam. Pada era dahulu kebanyakan koboi di Amerika Syarikat menyimpan jam poket di dalam poket seluar kecil tersebut.

Poket Kecil Seluar Jean, Ini Sebenarnya Fungsi Asal Ia Diperkenalkan

IKLAN

Malah ia memang diperkenalkan untuk meyimpan jam poket dengan saiznya yang cukup sempurna untuk penyimpanan. Selain koboi pekerja lombong juga menyimpan jam poket mereka sepanjang masa.

Mereka tidak menggunakan jam tangan kerana kerja-kerja lasak yang dilakukan. Dan jam poket merupakan trend yang sangat popular pada era tersebut. Jam poket yang disimpan di dalam poket kecil itu boleh diambil dan disimpan dengan cukup mudah.

Itulah sebenarnya asal-usul poket kecil yang terdapat di hampir kesemua seluar jean yang diperkenalkan di pasaran hingga sekarang.

Jika anda ingin mencari seluar jean murah boleh dapatkan di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI