Dalam dunia fesyen terdapat beberapa jenama yang dianggap cukup ikonik dengan gaya-gaya tertentu. Dalam fesyen kasut atau but, Timberland merupakan di antara jenama yang cukup ikonik dan kekal relevan sehingga ke hari ini.

Kira-kira 50 tahun lalu, Timberland memperkenalkan but ikonik mereka yang diberi gelaran ‘yellow boot’, atau dikenali sebagai Timberlanf 6-inch Boot pada hari ini.

Walaupun jenama ini bermula dengan nama Abington Shoe Company pada tahun 1952, namun jenamanya seperti yang kita ketahui hari ini ‘dilahirkan’ pada tahun 1973.

But 6-Inci pada asalnya diberi nama “Timberland,” dan ia sangat popular sehingga Abington Shoe Company memutuskan untuk menamakan semula syarikatnya sebagai Timberland bersempena produknya yang paling popular.

Timberland Kumpulkan Pereka Terbaik Perkenalkan Koleksi Kolaborasi Menarik Future73

PROGRAM KHAS

Kini selepas setengah dekad, Timberland menjadi salah satu pengeluar but paling ikonik di dunia terutamanya memainkan peranan dalam dunia muzik, fesyen dan juga gaya hidup.

Selain but 6-Inci, Timberland turut memperkenalkan produk-produk lain yang tidak kurang hebatnya seperti but “40 Below”, Euro Hiker, Field Boot dan banyak lagi.

IKLAN

Bersempena ulang tahun yang ke-50, Timberland telah melancarkan program khas dikenali sebagai Future73. Program ini menyaksikan Timberland menjemput enam pereka bertaraf dunia yang cukup berpengaruh untuk memberi sentuhan kepada produk ikonik mereka.

Timberland Kumpulkan Pereka Terbaik Perkenalkan Koleksi Kolaborasi Menarik Future73

Di antara nama-nama besar yang dijemput ialah pengasas CLOT,Edison Chen, Samual Ross (A-COLD WALL*), Nina Chanel Abney (fine artist), Humberto Leon (pengasas Ceremony), Suzanne Oude Hengel (pereka tekstil) dan Christopher Raeburn (pereka).

Setiap seorang daripada pereka jemputan ini diberikan peluang untuk memberikan sentuhan tersendurI kepada beberapa produk ikonik Timberland. Ia kemudian dipamerkan di ibu pejabat Timberland di Stratham, New York dalam pelancaran Future73.

Timberland Kumpulkan Pereka Terbaik Perkenalkan Koleksi Kolaborasi Menarik Future73

IKLAN

MISI PEREKA

Pengasas CLOT, Edison Chen berkata kerjasama ini merupakan satu misi panjang mereka untuk merapatkan budaya Timur dan Barat dengan skrip Cina purba, perincian yang diilhamkan harimau dan banyak lagi merentasi kasut bulat sepenuhnya dan pakaian mesra alam.

Ciptaan Samuel Ross pula menunjukkan kebolehannya untuk minimalisme yang diperhalusi, menambah dengan mengurangkan. Perspektif unik Nina Chanel Abney tentang seni halus dan sifat santai dipamerkan di seluruh tawaran kasut dan pakaiannya.

Timberland Kumpulkan Pereka Terbaik Perkenalkan Koleksi Kolaborasi Menarik Future73

Huberto Leon pula bermain dengan perkadaran, membesar-besarkan elemen yang paling ketara dalam but 6-Inci, manakala pakaiannya menawarkan ciri unik pada fungsi modular.

IKLAN

Kemudian ciptaan rajutan Suzanne Oude Hengel menawarkan ton dan tekstur yang cantik, meneroka sejauh mana skop produk Timberland boleh dikembangkan dengan menukar sepenuhnya bahan mereka.

Dan akhir sekali, Christopher Raeburn meneruskan percubaannya dengan bahan yang ditemui, dengan menyatakan bahawa reka bentuknya dibuat daripada fabrik teknikal unik yang ditemuinya di kedai lebihan tentera dan dia cuba membayangkan bagaimana rupa 50 tahun akan datang untuk Timberland sambil mencipta produknya juga.

Timberland Kumpulkan Pereka Terbaik Perkenalkan Koleksi Kolaborasi Menarik Future73

Koleksi kasut dan pakaian Future73 akan dilancarkan sepanjang tahun 2023. Tarikh pelancaran akan dimaklumkan oleh Timberland dalam masa yang terdekat. Ia adalah projek yang tidak dapat dinafikan besar-besaran, yang mempunyai bahagian yang sama pada masa lalu, masa kini dan masa depan, dan rakan kongsi semuanya berada di atas kapal dengan tugas yang ada.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN ya!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI