Putus cinta adalah satu pengalaman yang menyedihkan dan sukar pada setiap pasangan. Siapa suka dengan perpisahan, kalau ia tidak melibatkan cinta, berpisah dengan keluarga kerana kerja atau kematian boleh menyebabkan seseorang itu kemurungan. Namun ini dinamakan lumrah manusia, setiap pertemuan pasti akan ada perpisahan. Jika sudah tiada persamaan dan tidak lagi sekufu, lebih baik pasangan itu berpisah daripada menyiksa pihak lagi satu. Namun, ayat-ayat putus ini paling sukar untuk diluahkan. Sedikit sebanyak ia menimbulkan ketidakpuashatian pasangan anda terhadap anda. Nak nak yang kaki meroyan tu. Tak kan nak putus melalui telefon? Anda akan tampak hina pada pasangan anda.

 

Putuskan Hubungan Anda Dengan Kaedah Ini, Dan Anda Tidak Akan Dipandang Hina Oleh Wanita

 

Tindakan anda untuk meninggalkan pasangan dalam keadaan buruk seperti lari dari masalah akan menimbulkan masalah pada masa hadapan. Kita sendiri tidak tahu apa yang akan terjadi pada masa hadapan kan? Mungkin bekas teman wanita anda tu, merupakan bos baru anda, ataupun dia merupakan kakak sepupu jauh pasangan terkini anda? Drama kan? Jadi untuk mengelakkan anda dipandang hina oleh bekas kekasih anda, apa kata kalau anda ikut beberapa cara ini untuk berpisah dengannya. Ini yang sempat kami kongi dengan anda yang diilhamkan dari artikel AskMen.com

 

AMARAN: INI HANYA UNTUK PASANGAN KEKASIH YANG DAH TAK ADA JALAN SAHAJA, SUAMI ISTERI TIDAK DIGALAKKAN. DAPATKAN NASIHAT KAUNSELOR, BUKAN KAMI!

 

 

  • CARA PUTUS JIKA ANDA BARU KELUAR BEBERAPA KALI

 

Ok, mungkin di sini, anda sama-sama belum memperoleh perasaan cinta pada pasangan anda. Jadi, boleh tak jika anda putuskan hubungan melalui text? Jawapannya, boleh! Ini kerana anda berdua tidak mengenali hati budi sangat. Anda baru di fasa pengenalan. Untuk memutuskan hubungan, anda digalakkan untuk menghantar text kepada pasangan anda dengan syarat, ayat kena lembut dan sopan.

Putuskan Hubungan Anda Dengan Kaedah Ini, Dan Anda Tidak Akan Dipandang Hina Oleh Wanita

Ayat apa yang sesuai digunakan? Jangan pula anda bertindak terlalu casual dengan mengeluarkan ayat seperti “seronok keluar dengan awak, tapi nak lebih-lebih tak kot.” dengan emoji. Walaupun anda dan dia tidak serius dalam hubungan ini, jangan cakap macam tu, takut rumah anda disimbah cat pula pagi esok.

 

IKLAN

Apa kata jika anda gunakan ayat ni:

 

“ Hi Mia, I just nak cakap, keluar dengan you minggu lepas best sangat, and I happy sebab kenal dengan you. Tapi, I nak mintak maaf, I tak rasa yang kita boleh pergi jauh. Harap benda ni tak buat you sedih. Nothing personal pun, just I lebih selesa kalau kita jadi kawan pada masa akan datang. Take care.”

 

Mungkin anda akan dipandang hina oleh wanita itu, namun ini sebenarnya text yang paling sesuai untuk anda berikan kepada si dia. Beradap dan jelas. Ayat seperti “bukan sebab you, tapi sebab I” itu dah cliche dah. Jika baru seminggu anda keluar dengannya, rasanya tidak perlu untuk anda jelaskan sebab disebalik perasaan anda. Baru kenal, memang adat kalau seseorang tu berubah perasaan. Wanita dalam pada masa yang sama, harus bersedia ya.

 

  • CARA PUTUS JIKA ANDA SUDAH KELUAR SEBULAN DUA

 

Ini sedikit rumit dari yang hanya keluar sekali dua. Walaupun ia masih lagi di peringkat awal, namun ia boleh remukkan hati pasangan anda. Dalam tempoh sebulan dua ini, anda pasti sudah keluar makan bersama beberapa kali. Anda ambilnya dari tempat kerja, tengok wayang bersama, malah anda sudah mula berbual tentang hal peribadi. Untuk itu, wajar untuk anda bersemuka dengannya ataupun berbual melalui telefon.

 

Ini tidak menghalalkan anda untuk terus memutuskan hubungan secara tiba-tiba seperti “Saya nak break, makan malam minggu ni kita batalkan ok!” pasti pasangan anda akan mati terkejut bila dapat panggilan macam ni, sila gunakan ayat seperti ini:

 

“Hai Mia, I dah fikir banyak kali benda ni, I tak nampak hala tuju kita berdua. I kurang pasti dengan masa depan kita. I mintak maaf dengan you sebab benda ni berakhir macam ni. You’re great, and you deserve to be with someone who is ready for a long-term relationship.”

Putuskan Hubungan Anda Dengan Kaedah Ini, Dan Anda Tidak Akan Dipandang Hina Oleh Wanita

IKLAN

Jika anda boleh duduk dan berhadapan dengannya, itu lebih baik. Jangan terlalu menyimpang, dan berbunga-bunga. Ini akan membuatkan si dia benci dengan anda. Cukup dengan jelas dan teratur susunan ayat anda supaya dia faham. Mungkin dia akan beri pendapatnya secara baik ataupun kasar (bergantung) namun, beri dia ruang sebelum anda tamatkan hubungan anda dengannya.

 

  • CARA PUTUS JIKA ANDA SUDAH KELUAR 3 KE 11 BULAN

 

Katakanlah anda sudah keluar dengan dia selama 6 bulan, namun perasaan cinta tu masih sukar untuk di pupuk, “she’s not the one” katanya. Ataupun anda tidak mahu sebarang komitmen, ataupun anda nak berpindah ke luar negara, dan putus merupakan jalan terbaik daripada hubungan jarak jauh. Apa pun alasan anda, perbincangan merupakan jalan yang terbaik untuk anda berdua. Dah bawak anak dara orang keluar selama 6 bulan, luangkan masa sejam untuk anda berbincang secara macho untuk berpisah dengannya.

 

Fasa ni anda tidak dapat meneka apa tindak balas mereka terhadap anda. Mungkin anda akan dimaki? dicampak ke dalam longkang? Namun, itu hakikatnya. Ini kerana si dia tidak mengerti sebab mengapa anda tidak berpuas hati dengan hubungan ini. Belum cuba belum tahu kan? Jadi pemilihan tempat untuk berpisah menjadi perkara utama dalam hal ini. Jangan pilih kawasan sesak, pililh cafe yang tenang, dan kurang orang awam. Jadi, selepas anda keluarkan perkataan magik itu, si dia tidak berasa dimalukan di hadapan awam.

 

Mungkin sebab anda mintak putus dengannya atas satu ‘sebab’  ini dan ia merupakan isu sensitf yang akan menghancurkan emosinya. Jangan sentuh isu ini! Ia akan mengeruhkan lagi keadaan. ini contoh perbualan jika anda sentuk isu sensitif dirinya.

 

Lelaki: Mia, rasanya tak ada jalan untuk kita berdua dah. I dah tak tertarik dengan you lagi

Wanita: apa? Kenapa? Rupa I hodoh ke? Apa salah I? I tak cukup baik untuk you ke?

Lelaki: Jujur I katakan, Ya.

Wanita: *menjerit* siapa perempuan tu? Dia lagi cantik dari I ke? Dekat mana jumpa dia? Dah lama ke you curang ni? Bagitahu cepat! I ingatkan kita ada masa depan, rupanya you main kayu tiga belakang I!

Lelaki: *menjerit* Bukan! Bukan sebab tu! Boleh tak you dengar penjelasan I dulu!

 

Dan bermulalah drama bersiri 200 episod. Sekarang anda berdua stress dengan situasi dan tak akan mendengar penjelasan antara satu sama lain. Ini memang akan terjadi, tapi anda tak perlu bagi tahu pasangan anda yang anda dah bosan dengannya. Ini ayat yang sungguh kejam. Kebenaran itu menyakitkan. Tak perlu untuk buatkan mereka rasa mereka itu hina dengan ayat-ayat anda.

IKLAN

Putuskan Hubungan Anda Dengan Kaedah Ini, Dan Anda Tidak Akan Dipandang Hina Oleh Wanita

Cuba anda gunakan ayat ni pula

 

Lelaki: Mia, ada benda yang I nak discuss dengan you.

Mia : Apa dia?

Lelaki: I dah fikir banyak kali benda ni. Pasal hubungan kita, lately ni I rasa lain antara kita. Dah tak macam dulu. I risau kalau I sakitkan hati you lebih dalam kalau I ignore perasaan ni. I tak rasa hubungan ni boleh pergi jauh.

Mia: ……

Lelaki: Maafkan I, benda ni pun susah untuk I. Bukan I tak cuba, I dah cuba. Susah untuk I lepaskan hubungan ni, tapi I rasa lebih baik kita berpisah.

Mia: Tapi kenapa? Sebelum ni ok je. Kenapa tiba-tiba ni?

Lelaki: I tahu. Sepatutnya I cakap benda ni awal-awal lagi. Untuk apa I teruskan tapi hati I tak boleh nak teruskan. Jangan fikir bukan-bukan. Jangan salahkan diri you. Ni antara I dengan perasaan I. Sorry sebab you terpaksa hadap benda ni.

 

Apa beza pendekatan ini dengan sebelum ni? Petama, anda menggunakan perkataan maaf. Maaf sangat memberi impak besar dalam sesuatu perbincangan. Ramai yang tidak mahu menggunakan perkataan ini kerana ego dan mereka berasa ia tidak perlu. Maaf di sini bukan bermaksud salah anda, ia lebih kepada maaf kerana anda tidak dapat bersama denganya dan ini benar-benar sukar buat anda. Anda minta maaf dengannya kerana anda terlalu memikirkan tentang orang lain, dan abaikan perasaan anda.

 

Kedua, anda tidak pentingkan diri sendiri. Ia bukan mudah untuk anda mengawal emosi anda ketika berpisah dengannya. Dalam pada masa yang sama, si dia seringkali menuduh anda yang bukan-bukan. Anda tidak bersikap buruk terhadap dirinya dan berkata perkara-perkara yang baik-baik walaupun hati anda panas. Ini bukan bermakna anda menipu diri sendiri atau anda FAKE. Tapi ia lebih kepada anda menjaga hati anda dan hati sesama manusia.

 

Paling penting, pendekatan ini tidak akan membolehkan pasangan rasa tidak puas hati. Anda menerangkan kepadanya ini semua sebab anda, salah anda. Pastinya si dia akan meletakkan semuanya kepada anda, dan ini akan mematikan hujahnya. Mungkin pada awalnya, dia tidak boleh menerima hakikat, beri masa, kerana masa akan memulihkan segala-galanya.

 

Dan melalui itu, tahniah! Anda kembali single. Ambil masa untuk diri sendiri sebelum anda memulakan kembali hubungan dengan mana-mana perempuan.

Putuskan Hubungan Anda Dengan Kaedah Ini, Dan Anda Tidak Akan Dipandang Hina Oleh Wanita

 

NOTA: Kami akan kongsikan cara untuk anda putus setelah setahun dan ke atas di artikel lain pula. 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI