Foto: AFP

Bila bercakap tentang inudstri autonmotif kebiasaannya kita akan terus terbayangkan teknologi dari negara-negara Eropah, Jepun, Amerika Syarikat, Korea dan juga China.

Namun berbeza dengan kereta sport terbaru yang cukup tular diperkatakan oleh warga antarabangsa. Quds Rise merupakan kereta sport terkini yang dihasilkan di negara Lubnan. Lebih menarik, syarikat yang membangunkan dan mengeluarkan kereta sport berwarna merah ini merupakan seorang usahawan berketurunan Palestin yang menjadi warganegara Lubnan.

Quds Rise, Kereta Sport Keluaran Lubnan Dari Syarikat Milik Lelaki Palestin
Foto: AFP

Walaupun Lubnan berdepan krisis ekonomi yang cukup meruncing, ia tidak menghalang ahli perniagaan, Jihad Mohammad yang berusia 50 tahun mengeluarkan kereta sport tersebut menerusi syarikatnya, EV Electra.

Apa yang mengagumkan juga, kereta sport tersebut merupakan kereta elektrik. Quds Rise mula dipertontonkan kepada khalayak umum pada Sabtu lalu di sebuah tempat letak kenderaan bergampiran Selatan Beirut.

IKLAN
Quds Rise, Kereta Sport Keluaran Lubnan Dari Syarikat Milik Lelaki Palestin
Foto: AFP

Kereta sport ini diberi nama Quds Rise. Ia membawa maksud ‘Quds’ dalam bahasa Arab merujuk kepada Baitulmuqaddis. Secara tidak langsung menjadi simbol kebangkitan Baitulmuqaddis dalam bahasa Melayu dan merupakan satu cetusan idea daripada ahli perniagaan tersebut.

Bahagian hadapan dihiasi dengan logo keemasan bangunan Dome of Rock atau kubah batu atau Qubbat As-Sakhrah dibina pada zaman dinasti Umayyah antara tahun 691 dan 715 yang terletak dalam pekarangan Masjid al-Aqsa di Baitulmuqaddis.

IKLAN
Quds Rise, Kereta Sport Keluaran Lubnan Dari Syarikat Milik Lelaki Palestin
Foto: AFP
Quds Rise, Kereta Sport Keluaran Lubnan Dari Syarikat Milik Lelaki Palestin
Foto: AFP

Dipfahamkan kereta sport ini dijual pada harga AS$30,000 (RM122,925). Antara fakta menariknya ialah ia mampu mencapai kelajuan sehingga 180 kilometer sejam, Sebanyak 10,000 unit bakal dikeluarkan lewat tahun ini. Syarikat EV Electra juga merupakan syarikat pertama dalam Arab yang akan mengeluarkan kereta sport elektrik.

Menurut laporan AFP, Mohammad berkata beliau menubuhkan syarikat EV Electra empat tahun lalu di Lubnan selepas tinggal selama beberapa tahun di luar negara dan menggaji 300 kakitangan termasuk jurutera Palestin dan Lubnan dan proses menghasilkan kenderaan berkenaan.

IKLAN

Beliau yang menjadi Ketua Pegawai Eksekutif syarikatnya itu dilaporkan berkata, harga keretanya itu adalah yang paling murah di dunia dan hanya sejumlah kecil orang sahaja yang mungkin mimpi untuk memandu sebuah kenderaan elektrik pada harga tersebut.

Pusat Penyelidikan dan Pembangunan syarikat itu di Beirut pula dilaporkan membina enjin dan baterinya. Dia juga menyasarkan kereta ini dapat memasuki pasaran Eropah pada lewat tahun ini.

Sumber & Foto: AFP

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI