Di kalangan peminat sukan terutamanya olahraga, Irfan Shamsuddin bukan lagi satu nama asing. Malah nama inilah yang sentiasa disebut-sebut mampu mengharumkan nama negara apabila beraksi di pentas antarabangsa.

Pada temasya Sukan SEA yang lalu, Irfan mengesahkan lagi status sebagai jaguh tidak terkalah apabila berjaya mengutip pingat emas bagi acara kegemarannya iaitu lempar cakera. Kejayaannya itu lebih manis lagi kerana ia merupakan kali keenam berturut-turut Irfan berjaya mendapatkan pingat emas di Sukan SEA. Ia merupakan satu pencapaian yang sangat luar biasa.

Namun setiap kejayaan tidak datang bergolek dengan mudah. Saban tahun lawan pasti akan bertambah kuat dan cabarannya juga agak berbeza. Namun bagi Irfan perkara seperti inilah yang membuatkannya lebih kompetitif dan memberikan prestasi terbaik.

Ikuti temu bual MASKULIN bersama Irfan Shamsuddin usai tamat kejohanan Suka SEA yang lalu.

1. Pertama sekali tahniah di atas kejayaan pertahankan pingat emas di Sukan Sea. Anda telah 6 kali berturut-turut memenangi acara ini, apakah rahsia sebenar di sebalik kejayaan luar biasa ini?

Terima kasih banyak, adalah suatu penghormatan untuk menang sekali lagi untuk keenam kalinya berturut-turut. Tiada rahsia, tetapi saya ingin berkata bahawa kekal tenang dan fokus yang membantu saya berprestasi dengan baik di SEA GAMES. Terima kasih kepada semua yang menyokong dan percaya pada saya.

Raja Lempar Cakera Asia Tenggara, Irfan Shamsuddin Kongsi Persiapan Rumit Berdepan Kejohanan Antarabangsa

2. Dengan kemenangan berturut-turut ini, adakah anda menganggap Sukan Sea sebagai salah satu medan atau kejohanan pemanas badan untuk kejohanan lebih tinggi?

Tanpa ragu, Sukan SEA sentiasa menjadi cara yang baik bagi saya untuk memulakan pertandingan setiap tahun, ia membantu saya memulakan musim dengan baik.

Saya dapat melihat apa yang boleh diperbaiki dan dilakukan dengan lebih baik bagi pertandingan yang akan datang. Belajar dari kesalahan saya dan memastikan mereka tidak berulang. Saya sangat bersemangat untuk pertandingan yang akan datang tahun ini.

3. Apakah perbezaan atau cabaran yang anda hadapi untuk temasya Sukan Sea baru-baru ini?

Tanpa ragu, cabaran terbesar dan kekecewaan yang mendalam bagi saya berlaku apabila salah seorang pegawai dengan silap mengangkat bendera merah bukannya bendera putih semasa lemparan pertama saya.

IKLAN

Saya yakin bahawa lemparan itu merupakan rekod Sukan SEA kerana saya melihat cakera saya hampir ke garisan 60m. Namun, sungguh malangnya pencapaian saya tidak dianggap. Sasaran saya adalah untuk mencapai garisan 60m dan saya tahu ia adalah mungkin tetapi disebabkan kesilapan ini, ia membuat saya berasa kecewa dan tidak gembira dengan hasil saya. Lemparan pertama akan sentiasa menjadi lemparan terbaik saya, memberikan lemparan yang paling kuat dan tidak diberi pengiktirafan amat mengecewakan.

4. Apakah rahsia persiapan anda sebelum berdepan kejohanan besar seperti Sukan Sea atau pertandingan antarabangsa?

Adalah sangat penting bagi saya untuk meluangkan sekurang-kurangnya satu hari setiap minggu untuk berehat dan pulih. Ketika ini, saya mengutamakan melibatkan diri dalam aktiviti harian biasa saya dan, yang paling penting, menghargai masa bersama orang yang saya sayangi.

Menjaga kebajikan fizikal saya memegang kepentingan yang besar dalam hidup saya. Ini melibatkan mengekalkan aktiviti fizikal yang konsisten dan latihan untuk mengoptimumkan prestasi saya, dan saya beruntung menerima sokongan daripada Under Armour dengan peralatan yang luar biasa.

Raja Lempar Cakera Asia Tenggara, Irfan Shamsuddin Kongsi Persiapan Rumit Berdepan Kejohanan Antarabangsa

Untuk menyokong rutin latihan saya, saya melawat seorang fisioterapis 2-3 kali seminggu dan menggabungkan mandian ais yang menyegarkan selepas sesi latihan tertentu. Apabila saya menghadapi pertandingan, saya sedar akan kepentingan mencapai ketenangan mental. Untuk mencapai ini, saya menyesuaikan sesi latihan saya untuk mencapai keseimbangan antara kesan ringan tetapi berkesan.

Selain itu, saya memberikan keutamaan untuk mendapatkan tidur yang mencukupi sebagai komponen penting dalam menguruskan kesihatan fizikal dan mental saya menjelang pertandingan. Saya teguh berkeyakinan bahawa tidur malam yang berkualiti adalah sangat penting, kerana sebarang kompromi dalam kualiti tidur boleh memberi kesan buruk terhadap prestasi saya semasa pertandingan.

IKLAN

5. Dari persiapan latihan berdepan kejohanan seperti ini, apakah pakaian atau perlengkapan yang anda gunakan?

Sebagai Duta Under Armour, saya sentiasa terkesan dengan teknologi inovatif yang terdapat dalam kelengkapan latihan mereka. Salah satu koleksi yang memukau saya adalah koleksi UA RUSH™. Apa yang benar-benar menakjubkan tentang koleksi ini ialah penggunaan fabrik UA Rush™ yang menangkap tenaga yang dihasilkan oleh badan anda semasa berlatih dan mengubahkannya menjadi tenaga inframerah.

Tenaga ini kemudian dipantulkan kembali ke dalam badan anda, memberi anda daya untuk mendorong diri anda lebih jauh dan mencapai prestasi yang lebih tinggi. Koleksi UA RUSH™ mencerminkan pendekatan canggih yang diusung oleh Under Armour dalam produk mereka.

6. Dari segi kerja berpasukan dan keakraban bersama atlet dan jurulatih, adakah ia merupakan faktor penting bagi memastikan kejayaan anda menjadi realiti?

Sebagai duta yang bangga bagi Under Armour yang menghayati semangat “Protect This House saya percaya dengan teguh akan kepentingan kerjasama kerana ia membentuk satu sistem sokongan untuk semua individu di trek.

Sokongan yang diberikan oleh pasukan saya dan jurulatih membantu saya mengatasi pelbagai cabaran, dari segi mental dan fizikal. Melalui sesi latihan bersama, kami berlatih bersama dan sedar akan perjuangan setiap individu, mencipta persekitaran yang positif dan membantu kami untuk mengekalkan kesediaan mental dalam persaingan kami.

Raja Lempar Cakera Asia Tenggara, Irfan Shamsuddin Kongsi Persiapan Rumit Berdepan Kejohanan Antarabangsa

IKLAN

7. Apakah sasaran anda seterusnya?

Matlamat saya adalah untuk mencapai jarak yang lebih jauh, dengan sasaran mencapai 60 meter ke atas. Secara ideal, saya mengarah untuk mencapai jarak kira-kira 62 meter ke atas. Ini akan membantu mengukuhkan lagi sesi latihan saya dan mengesahkan segala usaha keras yang telah saya lakukan, pada akhirnya mempersiapkan saya untuk pertandingan-pertandingan akan datang.

8. Sebagai Raja Lempar Cakera ASEAN, anda telah menjadi idola dan inspirasi kepada atlet-atlet muda. Apakah nasihat yang boleh anda kongsikan kepada mereka?

Nasihat saya kepada atlet muda adalah untuk mendekati segala sesuatu dengan kasih sayang dan semangat. Jaga kesihatan dengan menjaga pemakanan yang baik dan berlatih dengan tekun. Terima kesilapan sebagai peluang pembelajaran dan jangan biarkan mereka merosakkan semangat anda.

Sebaliknya, abaikan mereka dan berikan yang terbaik, sambil tetap terbuka terhadap nasihat. Jika sesuatu tidak membawa kebahagiaan, mungkin lebih baik untuk dipertimbangkan semula.

Raja Lempar Cakera Asia Tenggara, Irfan Shamsuddin Kongsi Persiapan Rumit Berdepan Kejohanan Antarabangsa

Apabila anda benar-benar menikmati dan mencintai apa yang anda lakukan, ia akan terpancar secara semula jadi dalam prestasi anda. Berpartisipasilah dengan bebas dalam pertandingan tempatan dan antarabangsa.

Ingatlah, permulaan perjalanan anda seringkali paling sukar, jadi jangan pernah menyerah, walaupun kemajuan pada awalnya terasa perlahan. Dan seperti motto Under Armour, ‘Lindungi Rumah Ini,’ kelilingkan diri anda dengan pasukan yang betul dan jadilah rakan sepasukan terbaik yang anda mampu. Nikmatilah setiap langkah perjalanan.

9. Atlet berpengalaman luas seperti anda mungkin tiada masalah berdepan perasan gugup atau memikul tekanan yang besar di atas bahu. Ketika beraksi apakah perkara paling penting perlu berada di dalam minda?

Jika saya berasa gementar, ia akan kelihatan. Masa sebelum lemparan saya adalah penting; pemanasan yang baik dan beberapa waktu sendirian adalah penting. Saya perlu menjaga keadaan ketenangan pada setiap masa, dengan mengingat gambaran yang lebih besar. Apa yang terjadi, akan terjadi. Saya perlu sentiasa fokus.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI