Fashion photo created by Racool_studio - www.freepik.com

Bulan Ramadan, bulan kita berpuasa. Menahan lapar dan dahaga. Jadi dalam tempoh beberapa hari atau minggu ini fizikal kita akan mengalami beberapa jenis perubahan. Walaupun tak semua orang alaminya namun ramai juga berdepan dengan masalah kulit kering dan bibir merekah sepanjang berpuasa.

Apatah lagi di kalangan mereka yang bekerja di bawah mentari panas dan suhu tinggi. Kekurangan air dalam badan menjadi faktor mengapa kondisi ini terjadi. Namun anda jangalah risau kerana perkara ini hanyalah sementara sahaja.

Rutin Penjagaan Diri Di Bulan Puasa Ini Mampu Elak Kulit Kering & Bibir Merekah
People photo created by drobotdean – www.freepik.com

Mengatasi kulit kering sebenarnya cukup sederhana, namun juga perlu konsistensi. Hanya dengan mengubah beberapa cara dan aktiviti harian, ia nya pasti membantu

JAGA MANDI

Salah satu kebiasaan perkara yang harus diubah adalah frekuensi dan durasi mandi. Mandi terlalu kerap memang dapat membuat kulit bersih. Namun, ini dapat menyebabkan minyak semula jadi di kulit hilang sehingga jadi kering.

Pastikan kamu mandi setiap hari, tapi lakukan secukupnya, jadi jangan terlalu kerap. Selain itu, pastikan pula mandi tidak melebihi waktu 10 minit dan tidak kurang dari 5 minit. Kebiasaan ini akan membantu kamu mengatasi kulit kering

GUNA PELEMBAP

Rutin Penjagaan Diri Di Bulan Puasa Ini Mampu Elak Kulit Kering & Bibir Merekah
Background photo created by freepik – www.freepik.com

Pelbagai punca boleh menyebabkan kulit kering. Salah satu yang paling kerap menyebabkan seseorang mengalami masalah ini adalah sabun yang kurang sesuai.. Terutama jika sabun badan kamu gunakan untuk muka.

IKLAN

Oleh sebab itu, mulai sekarang pastikan menggunakan sabun yang mengandungi pelembap untuk menjaga kesegaran kulit. Apalagi khusus untuk sabun wajah, sebaiknya pilih yang mengandung tinggi pelembap.

PELEMBAP KULIT

Rutin Penjagaan Diri Di Bulan Puasa Ini Mampu Elak Kulit Kering & Bibir Merekah
Man photo created by karlyukav – www.freepik.com

Menggunakan sabun pelembap saja tidak cukup. Bila perlu, gunakan pelembap setelah mandi. Penggunaan pelembap kulit setelah mandi ini akan membantu kamu mengatasi kulit kering sepanjang hari, apalagi ketika cuaca berubah-ubah seperti sekarang ini.

Ada banyak sekali produk pelembap kulit yang dijual di pasaran. Masing-masing tentu memiliki kebaikan tersendiri. Apapun pilihan kamu, pastikan pelembap tersebut mengandung banyak nutrisi untuk kulit.

IKLAN

JAUHI CUACA PANAS

Meskipun kamu menggunakan losyen pelembap yang mampu melindungi kulit dari sinar matahari (sun block), sebaiknya hindari kulit dari panas berlebih dalam waktu yang lama.

Sinar ultraviolet sangat buruk bagi kulit. Tak hanya menyebabkan kulit kering dan bersisik saja, tapi juga dapat menimbulkan kanser kulit. Oleh itu, setiap kali keluar rumah gunakan pelindung seperti topi dan jaket.

TUBUH CUKUP MINERAL

Pada dasarnya tubuh kita terdiri 70 % lebih dari cecair. Apabila cecair dalam tubuh berada di bawah nomal atau kurang, maka akan mengakibatkan kulit menjadi kering, bersisik, pecah-pecah, dan bahkan lebih parah lagi.

IKLAN

Untuk mengatasinya kamu harus memperbanyakkan mengambil air putih. Para doktor mengesyorkan untuk mengambil minimal 2 -3 liter air putih sehari. Oleh itu pada waktu malam dan bersahur minumlah air putih yang mencukupi.

JAUHI ROKOK

Merokok tidak hanya berbahaya untuk paru-paru saja. Hasil kajian di Harvard University membuktikan asap rokok dapat mencuri kelembapan di kulit, sehingga membuatnya kering, kusam, dan pecah-pecah.

Selain berhenti merokok, kamu juga harus menghindari asap rokok, kerana asap rokok dapat mengurangkan produksi kelenjar minyak di kulit.

Jangan lupa subscribe YouTube MASKULIN untuk seleksi video yang menarik!

https://www.youtube.com/watch?v=xWise_BdhIA&t=30s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI