Light photo created by kues - www.freepik.com

Tidak dinafikan selepas bersenam kita akan mengeluarkan peluh dengan cukup banyak. Apatah lagi jika rutin senaman yang dilakukan merupakan jenis senaman yang berintensiti tinggi.

Selepas habis bersenam apakah perkara yang anda lakukan? Mungkin majoriti di antara anda lebih suka untuk berehat dulu sambil membiarkan diri berpeluh sampai habis. Ada juga yang terus pergi manda dan tidak kurang juga sambung lakukan aktiviti lain.

Tahukah anda bahawa bakteria dan fungus boleh datang bila-bila masa sahaja dan kedua-dua musuh kulit ini sangatlah gemar kepada kawasan lembab. Begitu juga dengan bahagian pada badan anda! Salah satu ancaman buat kulit lelaki di kawasan badan dan juga wajah ialah masalah panau.

Dari segi definisi perubatan panau merupakan jangkitan berlaku pada lapisan luaran kulit disebabkan oleh kulat jenis dikenali sebagai ‘Malassezia’. Ia biasanya ditemui pada bahagian kulit di mana terdapat banyak penghasilan sebum (minyak) seperti bahagian dada, belakang badan, muka dan kulit kepala.

Kulat jenis Malassezia furfur ini adalah sebahagian daripada flora kulit yang normal dan hanya menyebabkan jangkitan dalam keadaan-keadaan yang tertentu.

IKLAN
Berpeluh Banyak Selepas Bersenam Dedahkan Risiko Panau Pada Badan, Usah Risau Ia Boleh Dielakkan!
Contoh panau di beberapa anggota badan (Foto: myhealth.gov.my)

Jadi amat penting apabila berpelubh sakan selepas bersenam untuk anda jaga kebersihan diri sebaiknya. Ikuti tip bagaimana nak jaga kebersihan kulit selepas melakukan senaman di gimnasium.

PRODUK KULIT SESUAI

Tahukah anda bahawa produk kulit yang anda guna setiap hari mempunyai dua fungsi utama? Pertama membantu untuk membersihkan kotoran dan kedua memberikan perlindungan. Begitu juga produk yang anda gunakan untuk bersihkan diri selepas bersenam di gym. Gunakan produk yang sesuai dengan jenis kulit anda. Kalau tersilap produk ia boleh menyebabkan berlakunya alahan dan juga masalah jerawat lebih teruk.

MANDI SELEPAS BERSENAM

Ada sebab mengapa kebanyakan gym menyediakan ruang mandi di dalam bilik air. Mandi selepas bersenam bukan sahaja boleh mengembalikan kesegaran badan malah boleh membuang segala kotoran, minyak, kulit mati dan menyingkirkan pelbagai bakteria dari badan.

IKLAN
Berpeluh Banyak Selepas Bersenam Dedahkan Risiko Panau Pada Badan, Usah Risau Ia Boleh Dielakkan!
People photo created by drobotdean – www.freepik.com

GUNA BODY WIPES

Jika anda tak selesa untuk mandi di gym, anda boleh membersihkan wajah dan badan dengan menggunakan body wipes. Jika anda biarkan peluh kering sendiri ia boleh menyebabkan bakteria masuk kepada pori-pori lantas menyebabkan masalah kulit seperti jerawat badan, panau dan sebagainya.

SENTIASA GUNA TUALA BERSIH

Anda sendiri sudah tahu bahawa bakteria dan fungus amat suka kawasan lembap. Jadi bayangkan tuala anda yang basah dan dibiar begitu sahaja. Disebabkan itulah anda harus pastikan tuala yang digunakan di gym juga sentiasa bersih. Menggunakan tuala yang kerap digunakan hanya memburukkan kesihatan kulit anda.

IKLAN

TUALA BERBEZA UNTUK FUNGSI BERBEZA

Lain tuala lain fungsinya Sebolehnya asingkan jenis tuala turutamanya untuk wajah dan badan. Menggunakan tuala berbeza boleh membantu kulit anda bebas dari sebarang penyebaran bakteria ke bahagian kukit sensitif.

Berpeluh Banyak Selepas Bersenam Dedahkan Risiko Panau Pada Badan, Usah Risau Ia Boleh Dielakkan!
Man photo created by freepik – www.freepik.com

BERSIHKAN PERALATAN GYM

Sebelum menggunakan mana-mana perlatan gym sebaiknya anda bersihkannya terlebih dahalu. Pihak gym kebiasaannya akan sentiasa memastikan kebersihan perlatan senaman namun sebagai langkah lebih selamat anda boleh bersihkan sendiri. Sebagai contoh jika anda nak guna dumbbell lebih elok bersihkan dahulu pemegangnya dengan kain atau tisu basah.

Berpeluh Banyak Selepas Bersenam Dedahkan Risiko Panau Pada Badan, Usah Risau Ia Boleh Dielakkan!
People photo created by kroshka__nastya – www.freepik.com

JANGAN BERKAKI AYAM

Kadangkala bila berada di bilik persalinan dan juga bilik air ramai yang kononnya lebih selesa berkaki ayam. Cara terbaik mengelakkan fungus melekat pada kaki daripada lantai kotor ialah dengan memakai selipar. Menyentuh kulit kepada lantai secara terus boleh meningkatkan risiko jangkitan penyakit kulit berjangkit.

Semoga perkongsian ini boleh memberikan manfaat untuk anda. Jangan lupa untuk subsribe channel Telegram MASKULIN untuk update paling terkini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI