Lelaki juga perlu memakai masker wajah secara rutin. Selain mendapatkan kulit yang sihat dan mulus, ia juga boleh menghindarkan kulit wajah bermasalah.

Namun lambakan produk masker wajah membuatkan anda keliru untuk memilih yang terbaik dan sesuai. Bimbang jika anda tersalah pilih boleh membuatkan kulit menjadi rosak sekali gus menyebabkan kerengsaan atau kemerahan.

Tak perlu pening kalau anda nak pilih masker wajah, info lengkap yang dikongsikan Herry Rozular di laman Facebooknya tentang pengalaman dia menggunakan 11 jenis masker wajah berserta dengan manfaatnya ini boleh anda jadikan panduan.

Yang bestnya, masker wajah yang dicadangkan beliau boleh dibeli di drugstore sahaja dengan harga mampu milik. Jadi mudahlah anda untuk mencarinya nanti.

Semoga perkongsiannya ini bermanfaat.

Jenis Freeman Mask mengikut skin concern & penerangan 

So far abam tahu korang pening kan nak pilih mana? Ada gel peel off, ada scrub + mask, ada claymask. Macam tak tahu je nak pick mana sebab banyak dia ada. Jangan risau, nah guide abam provide. Korang boleh click di gmbr tu n baca ye. Harga RM24 mcm tu yea. Boleh didapati di drugstore (Watson/Guardian)

Semoga bermanfaat!

1. Apple Cider Vinegar

Scrub + mask. Maksudnya sebelum pakai yg ni tak payah susah2 scrub dulu pakai apa2 scrub lain ye. Dia dah sekali dalam ni. Kiranya jimat masa lah. Cara nak pakai, basahkan dulu muka. Pastu apply gosok2 ke muka n biar 3 5 minit then bru bilas. This one all skin types boleh pakai ya. Yg ni dia cakap boleh purifies n matte kan skin.

IKLAN

2. Golden Grain Brightening Mask

This one if skin sunburn, ada dark spot, then ambik yang ni. Dia bentuk gel ye. Cuci muka bersih2 or lepas mandi, then keringkan muka. Pastu apply je ke muka then bilas lepas biarkan 5 – 10 minit kt muka. Yg ni ada vitamin C n boleh firmkn kulit jugak ye.

3. Green Tea + Orange Blossom Peel Off Mask

This one for normal n combination skin boleh pkai. Yg ni boleh refines kita punya pores n tolong improve kita punya dark spot. Yg ni jgk boleh cerahkan skin ye.

4. Cucumber + Pink Salt Clay Mask

Yang ni pulak clay mask n all skin boleh pakai. Bila ckp all skin types so tk kira la awk dry ke oily ke, mmg boleh pakai. Yang ni utk detox kan skin n pores kita utk renew kan skin.

IKLAN

5. Dead Sea Minerals Clay Mask

Yang ni pun sama dalam bentuk clay mask n boleh pakai utk semua jenis kulit. Yang ni katanya boleh balancekan kelembapan kulit kita n Lavender & Bergamot boleh lembutkn kulit. Yg kulit kasar tu ha this one.

6. Avocado + Oatmeal Clay Mask

Yang ni khas utk cuci jauh ke dalam pores ! Yg rasa pores tersumbat n tak sihat tu, ambik yang ni yea. Avocado, Oatmeal n Vitamin E dalam ni boleh buat skin lembap n lembut ?

7. Charcoal + Blacksugar Gel Mask + Scrub

Yg ni utk detox kan pores n exfoliate. So sama ye if dah pakai, takyah scrub dah. Dah include skali. Yg ni all skin types boleh pakai. Yg betul2 rasa pores dia kotor, ambik yg ni sbb charcoal ni mmg terkenal utk cuci pores ke dalam.

IKLAN

8. Cucumber Gel Mask

Yang ni utk normal n combination skin. Kalau skin kusam n kasar go with this one. Cucumber n Aloe dalam ni akan pastikan skin soft n smooth !

9. Mint + Lemon Clay Mask

Skin oily teruk ambik yang ni ! Breakout n open pores pun boleh yg ni. Skin type : Oily n breakout ! Digalakkan !

10. Pomegranate Peel Off Mask

Yg ni utk protect skin dari radikal bebas n gently cuci pores utk skin bersih. This one also all skin types boleh pakai. Tkde masalah apa jenis type pn ya.

11. Diamond Mineral Clay Mask + Scrub

If skin kusam, parut, ambik yg ni ya. Ni dah asa scrub n mask jugak. Cara pakai, cuci muka then keringkan pastu pakai je n biar 5 10 minit. Pastu bilas.