Medical photo created by jcomp - www.freepik.com

Perjuangan kita untuk membendung penularan wabak COVID-19 kini bergantung kepada pemberian vaksinasi kepada majoriti rakyat Malaysia. Ini bagi mendapatkan imuniti kelompok untuk melindungi bukan sahaja kita tetapi kepada golongan berisiko yang lain seperti kanak-kanak.

Jumlah pemberian vaksin di negara kita kini mencatatkan angkayang cukup memberangsangkan dan kini turut diiktiraf sebagai antara terpantas di dunia. Ketika artikel ini ditulis, sekurang-kurangnya 11.8 juta penduduk di Malaysia telah menerima dos pertama.

Dan kini kesan awal vaksinasi mungkin telah dapat kita saksikan berdasarkan statistik jumlah kes positif COVID-19 semalam. Menurut Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mendedahkan bahawa daripada 14,516 kes, sebanyak 92% tiada sejarah vaksinasi.

Sebanyak 92 Peratus Kes Positif Dicatatkan Semalam Tidak Mempunyai Sejarah Vaksinasi
Medical photo created by freepik – www.freepik.com

Angka-angka tersebut berdasarkan keadaan klinikal mereka semasa baharu didiagnosa COVID-19. Ada di antara mereka kekal di kategori yang sama sepanjang tempoh jangkitan, namun ada juga yang berubah status sama ada bertambah baik, atau merosot ke kategori lebih tinggi.

IKLAN

Antara yang paling signifikan ialah 97.9 peratus daripada 95 pesakit dalam kategori 5 (kritikal dan memerlukan bantuan pernafasan) tiada sejarah vaksinasi.

Sejumlah 85.7% daripada 77 kes kategori 4 (radang paru-paru dan memerlukan bantuan oksigen) juga tidak mempunyai sejarah vaksinasi.

IKLAN

Manakala bagi kes tiada sejarah vaksinasi yang lain pula menyaksikan kategori 3 (67% – radang paru-paru), kategori 2 (87.6% – bergejala ringan) dan kategori 1 (95.6% – tidak bergejala).

IKLAN
Sebanyak 92 Peratus Kes Positif Dicatatkan Semalam Tidak Mempunyai Sejarah Vaksinasi
Ilustrasi: KKM

Seperti mana kita tahu, kebanyakan kes kategori 1 dan 2 yang berisiko rendah serta mempunyai kediaman yang sesuai dibenarkan melakukan isolasi di rumah. Ini dapat membantu mengurangkan kesesakan di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) dan hospital-hospital terutama di Lembah Klang.

Dengan angka-angka ini, kita dapat lihat bahawa keberkesanan vaksinasi di dalam usaha membendung pesakit yang le bih kritikal jika dijangkiti wabak ini. Jadi marilah kita dapatkan vaksinasi dan sama-sama lindung diri dan lindung semua.

https://www.youtube.com/watch?v=s-AjksTwE6E

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI