Mempunyai leher yang jinjang memang menjadi idaman setiap individu, tidak terkecuali lelaki.

Leher adalah bahagian yang paling sukar untuk mengecilkannya kerana ia adalah bahagian kulit yang paling nipis dan degil.

Untuk memastikan anda mendapat bentuk leher mengikut apa yang diinginkan, ia memerlukan penjagaan dan senaman ekstra.

Untuk mendapatkan jawline yang anda inginkan, ikuti beberapa pergerakan ini.

1. Gerakan rahang

IKLAN

Gerakkan rahang ke depan dan ke belakang selama beberapa saat.

2. Gerakan mulut vowel “O” & “E”

Gerakkan mulut seperti menyebut “O” selama 5 saat dan kemudian senyum lebar dan sebut “E”, lakukan pergerakan ini selama beberapa saat.

3. Tekan dahi

Duduk tegak dan tekan dahi sekuat yang mungkin untuk 3 saat. Tetapi kepala anda jangan ke belakang, tolak tangan menggunakan kepala ke depan dan kembali ke posisi sebelum. Lakukan gerakan ini untuk beberapa saat.

4. Tekan belakang kepala

Sekarang, letakkan tangan anda di belakang kepala atau belakang leher dan tekan ia ke hadapan. Pastikan kepala tidak ke belakang dan kembali ke posisi tadi. Ulangi beberapa untuk beberapa saat.

5. Cantumkan hingga nampak jawline

Akhir sekali, kebelakangkan kepala anda dan buka mulut. Kemudian cuba selarikan jawline anda dengan gerakkan bibir atas dan bawah anda. Lakukan untuk beberapa saat.

Lakukan senaman ini sekurang-kurangnya dua kali sehari untuk mendapatkan result yang terbaik. Anda boleh lakukan di pejabat ataupun di mana sahaja anda berada. Selamat mencuba!