Tired Athlete Man Frustrated outdoors in the park at the running lane with headphones

MASKULIN yakin ramai di antara anda yang sebelum PKP aktif berlari namun kini sukar memulakannya semula. Selepas selesa berkurung di rumah dan kini terbawa-bawa dengan gaya hidup sepanjang tempoh tersebut.

Akibatnya anda sendiri pun berasa seperti malas dan putus asa untuk berlari semula. Sebelum ini jarak 5 hingga 10 kilometer menjadi ‘mainan’ harian anda. Tapi kini ingin mula melangkah berlari pun berasa malas.

Ramai juga yang berat badan mula bertambah lalu menyebabkan keinginan berlari itu seakan terpadam begitu sahaja. Namun usah risau sebenarnya selain kesungguhan diri anda boleh melatih diri bagaimana untuk melakukan persediaan sebaiknya untuk berlari semula.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi bagaimana anda boleh menyiapkan diri melakukan larian pada jarak sederhana iaitu 10 kilometer. Pertama mental kena sedia dan seterusnya ikuti step yang kami kongsi di bawah!

1. BINA JARAK DENGAN PERLAHAN

Jika anda seorang pelari yang pada tahap beginner anda harus membina jarak larian dengan perlahan dan konsisten. Jika sudah biasa berlari pada jarak 5k, anda tambahlah jarak setiap hari dengan kadar 5 hingga 10 peratus. Jangan sesekali paksa diri untuk habiskan larian 10k kerana anda tidak mempunyai stamina pada tahap itu lagi.

2. RANCANG LARIAN

Dan jika bagi seorang pelari seasonal pula anda harus bijak merancang jarak dan corak larian. Sebagai contoh dalam sebulan sebelum menyertai mana-mana pertandingan jadualkan larian sekali dalam masa dua minggu untuk uji ketahanan stamina dan kemampuan diri.

Selepas Lama Tidak Aktif, Ini Teknik Untuk Berlari Semula Pada Jarak Sederhana

IKLAN

3. VARIASIKAN SENAMAN

Berlari pada jarak 10k memerlukan kekuatan, ketahanan, kelajuan dan keazaman untuk menghabiskan larian. Oleh itu anda harus pelbagaikan corak senaman pada kesemua anggota badan. Senaman melibatkan kardio juga amat penting untuk anda membina stamina dengan sempurna.

4. SENTIASA PANASKAN BADAN

Melakukan larian 10k merupakan satu ujian ketahanan yang cukup mencabar diri. Oleh itu anda perlulah melakukan sesi memanaskan badan bagi memastikan tubuh bersedia untuk berdepan cabaran tersebut. Lakukan jogging lebih kurang satu kilometer dan lakukan latihan 5 x 100 meter dengan skips, high knees dan bum kicks.

5. BERLARI ATAS TREK

IKLAN

Larian pendek 200 hingga 600 meter mampu melatih kaki anda melakukan turnover dan juga membina kelajuabn. Sebagai contoh lakukan larian dengan 8 x 200 meter pada kemampuan 90 peratus dengan turut melakukan recovery jog setiap 200 meter. Lama-kelamaan anda akan terbiasa dengan pace seperti ini dan memudahkan melakukan larian 10k di masa akan datang.

Selepas Lama Tidak Aktif, Ini Teknik Untuk Berlari Semula Pada Jarak Sederhana

6. TUKAR KELAJUAN

Pastinya anda ingin menghabiskan larian dengan catatan peribadi terbaik, bukan? Oleh itu anda harus belajar bagaimana untuk keluar dari zon selesa dan memaksimumkan kemampuan diri. Larian pada jarak yang jauh seperti 10k akan mengajar anda bagaimana untuk melatih badan dan minda sepajang larian. Cuba bina larian dengan membezakan tahap pecutan alam 10 peringkat berbeza.

7. LATIHAN KEKUATAN

IKLAN

Antara kelebihan luar biasa anda peroleh bila mampu berlari 10k ialah kemampuan untuk fit dalam apa jua jenis senaman seperti yoga, pilates dan juga latihan sirkit. Ambillah peluang ini untuk melakukan senaman yang boleh mengkuatkan teras badan.

8. SIMULASI LARIAN

Sebelum menyertai mana-mana pertandingan anda boleh lakukan latihan dengan melakukan simulasi larian. Dalam masa dua atau tiga minggu anda boleh cuba untuk berlari pada jarak 10k dengan tahap intensiti yang tidak terlalu tinggi. Selangkan dengan jogging recovery setiap 400 meter.

9. BINA KEKUATAN

Antara jenis senaman yang anda boleh lakukan untuk bina kekutan otot ialah squats jumps, lunge jumps atau senaman plyometrics yang lain. Lakukan sebanyak 5 reps setiap minggu. Namun jangan lakukan lebih dua kali dalam seminggu.

10. CATATAN PERIBADI TERBAIK

Bagaimana untuk meningkatkan catatan peribadi yang terbaik. Sebenarnya anda tak perlu fikirkan sangat tentang perkara ini kerana setiap larian adalah berbeza bergantung kepada kondisi cuaca, tahap kelembapan dan juga permukaan jalan. Namun rata-rata pelari akan mendapatkan catatan larian yang lebih baik untuk jarak 5 kilometer terakhir.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI