Summer photo created by freepic.diller - www.freepik.com

MASKULIN yakin ramai di antara anda yang merupakan pelari aktif mengambil masa untuk ‘cuti’ selama sebulan sepanjang bulan puasa daripada melakukan aktiviti larian.

Sepanjang Ramadan mungkin anda luangkan masa untuk lebih banyak menyimpan tenaga untuk melakukan ibadah dan juga aktiviti membantu mereka yang dalam kesusahan. Kini bulan puasa pun sudah berakhir. Begitu juga dengan sambutan Hari Raya Aidilfitri yang mungkin diisi dengan pelbagai juadah dan hidangan.

Walaupun kita tidak dapat berhari Raya seperti biasa namun ramai yang makan bagaikan tak ingat dunia.

Jadi sekarang masa sesuai untuk anda mulakan semula larian. Dan sasaran terbaik buat anda ialah mencapai semula larian sejauh 10 kilometer atau 10K.

Seperti mana yang kita tahu, larian 10K ini cukup unik kerana ia berada di tengah-tengah antara larian 5K dan juga half marathon iaitu 21K. Jadi ia dianggap oleh pelari baru sebagai cabaran yang boleh diambil dan bagi pelari berpengalaman pula sebagai larian rekreasi.

Ada yang melakukan larian 10K sebagai sasaran peribadi dan ada juga yang melakukan lariannya untuk membina kepantasan, kekuatan dan juga ketahanan.

IKLAN

Tapi apakah tip terbaik untuk berlari 10K agar anda dapat catatan masa yang baik dan berkualiti? Ikuti beberapa tip dari MASKULIN di bawah!

FIRST BERGINNER: MULAKAN PERTAMBAHAN JARAK DENGAN PERLAHAN

Anda sudah beberapa kali melakukan larian 5K dengan baik dan merasakan sudah tiba masa untuk ke jarak seterusnya, 10K. Ingat anda menggandakan jarak larian dan pastinya tidak mudah. Nasihat MASKULIN, usahlah terus berlari pada jarak 10K. Tapi tambahlah jarak beberapa kilometer untuk setiap sesi.

Selepas Sebulan Berpuasa, Ini Teknik Mulakan Semula Larian Untuk Bina Stamina
Man photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

PELARI BERPENGALAMAN: BAIKI KADAR PECUTAN

Bagi anda larian 10K adalah perkara yang rutin. Sekarang sudah tiba masanya untuk cabar diri ke jarak lebih jauh seperti half dan full marathon. Lakukan larian dengan kadar pecutan berkala dan latih ketahanan diri untuk dapatkan pacing yang sekata.

Bahagikan beberapa larian dalam tiga atau empat minggu untuk dapatkan prestasi dan kenalipotensi sendiri. Jika lakukannya dengan rutin yang baik, hasilkan mampu mengejutkan anda.

IKLAN

PELBAGAIKAN WORK OUT

Melakukan larian 10K menuntut fizikal yang kuat, tahan lasak, pantas dan ada kemampuan melakukan pecutan finishing. Itulah yang dikatakan oleh jaguh Olimpik, Galen Rupp yang juga memegang rekod 10K Amerika Syarikat.

Bagi mendapatkan fizikal yang mampu menyediakan diri anda perlu melakukan senaman dan membina kepantasan. Lakukan larian sebanyak 3 kali pada jarak 2K dengan sasaran mendapatkan pace terbaik. Ia juga boleh dilakukan kira-kira seminggu sebelum anda sertai larian kompetitif.

Selepas Sebulan Berpuasa, Ini Teknik Mulakan Semula Larian Untuk Bina Stamina
People photo created by drobotdean – www.freepik.com

SENTIASA MULAKAN DENGAN SENAMAN

Badan dan mental anda perlu bersedia untuk harungi larian 10K. Untuk itu lakukan senaman pemanas badan dengan baik. Lakukan larian kecil atau jogging sejauh 1K dan lakukan senaman sebanyak 5 reps untuk skips, high knees dan bum kicks.

IKLAN

JARAK PENDEK

Bagi melatih stamina diri untuk larian pecutan, anda boleh lakukan larian jarak dekat. Contoh, lakukan larian pecutan 200 hingga 400 meter secara berselang seli. Ulang sebanyak beberapa kali untuk sesuaikan kadar pernafasan yang baik. Apabila anda sudah kuasai, percayalah anda boleh memecut dengan steady pada jarak lebih jauh.

SENAMAN KEKUATAN DALAMAN

Seperti MASKULIN katakan, kemampuan mendapatkana catatan masa terbaik untuk larian 10K bukan bergantung kepada fizikal sehaja. Kekuatan mental sangat penting. Jadi anda boleh melakukan jenis senaman yang lebih bersifat spiritual seperti yoga dan pilates.

Jangan lupa untuk follow YouTube MASKULIN untuk seleksi video menarik!

Selepas Sebulan Berpuasa, Ini Teknik Mulakan Semula Larian Untuk Bina Stamina

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI