People photo created by drobotdean - www.freepik.com

Rasanya setiap orang yang menggunakan perfume secara rutin pasti pernah berdepan masalah ini. Di mana anda dapati perfume yang disembur kurang memberikan kepuasan dari segi bau.

Malah perfume yang baru dipakai tidak tahan lama. Tidak sampai dua atau tiga jam macam hilang terus tanpa ada kesan bau langsung. Sebenarnya terdapat beberapa faktor yang membuatkan anda berdepan dengan masalah ini.

Pertama sekali perkara yang harus difahami ialah tidak semua jenis perfume sesuai dengan kulit kita. Oleh itu, sebelum membelinya usahlah segan untuk mendapatkan pendapat daripada jurujual atau pekerja di gedung beli-belah yang menjuanya.

Mereka mempunyai pengalaman luas dan sudah terlatih untuk memberikan pandangan dan mengesyorkan jenis perfume yang sesuai untuk kita.

Sembur Banyak Tapi Kurang Wangi, Puncanya Cara Semburan & Simpan Perfume Tak Betul
People photo created by drobotdean – www.freepik.com

Selain itu terdapat juga beberapa faktor mengapa perfume menjadi kurang ‘kick’. Semburan yang tidak betul dan penyimpanannya di tempat tidak sesuai. Ingin tahu mengapa ia boleh beri kesan sebegitu? Ikuti penjelasan dari MASKULIN di bawah.

IKLAN

BACA: Mencari Perfume Tahan Lama & Sesuai, Ini Beberapa Cara Yang Membantu

SIMPAN TERLALU LAMA

Ya, mungkin anda ada lebih daripada satu jenis minyak wangi. Namun perlu diingt setiap inyak wangi paling lama boleh bertahan untuk digunakan pun hanyalah 5 tahun. Menggunakan minyak wangi yang telah lama disimpan membuatkan baunya kurang kuat.

PENYIMPANAN SALAH

Faktor cahaya dan kelembapan kawasan simpanan boleh menjadi faktor penting mengekalkan bau wanghi. Kedua-dua faktor ini boleh menyebabkan berlakunya proses pengoksidaan. Bila ini berlaku bau minyak wangi yang digunakan akan terjejas dan tidak mengeluarkan bau seperti yang dimahukan.

IKLAN

Sembur Banyak Tapi Kurang Wangi, Puncanya Cara Semburan & Simpan Perfume Tak Betul

KULIT KERING

Kulit yang sihat adalah kulit yang tidak kering dan mempunyai kelembapan yang baik. Disebabkan itulah jika anda mempunyai jenis kulit kering bau minyak wangi yangh dipakai mudah hilang. Ini kerana kekurangan kelembapan pada badan tidak membuatkan ia ‘melekat’ dan tahan lama.

IKLAN

TERLALU BANYAK BAU

Setiap hari kita menggunakan pelbagai jenis produk yang ada baunya tersendiri. Sabun mandi, pencuci muka dan juga syampu di antara produk yang ada bau. Dan percampuran bau inilah juga yang boleh menjadi penyebab minyak wangi mudah hilang baunya.

MASALAH KULIT

Bagi anda yang berdepan dengan masalah atau penyakit kulit mungkin kurang bernasib baik bila bercakap tentang minyak wangi. Ada sesetengahnya berdepan alahan dan jika dipakai pula baunya tidak tahan lama.

Buat anda yang ingin mencari perfume bau sedap dan pada harga menarik, bolehlah dapatkannya di sini.

Jangan lupa follow IG Maskulin!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI