Gambar: Harian Metro

Jika kebiasaan pada tahun-tahun sebelum ini, umat Islam akan mengambil peluang untuk menziarahi tanah perkuburan ahli keluarga yang telah meninggal dunia sama ada sebelum atau ketika Hari Raya.

Namun disebabkan penularan wabak COVID-19, sambutan hari raya pada tahun ini agak berbeza berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Selain tidak dibenarkan untuk pulang ke kampung meraikan sambutan hari raya, umat Islam khususnya rakyat Selangor tidak dibenarkan untuk menziarahi tanah perkuburan sanak saudara sepanjang tempoh Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini berlangsung.

Larangan menziarahi Makam Diraja dan tanah perkuburan Islam ini telah dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) menerusi perkongsiannya di laman Facebook.

IKLAN

Ketetapan ini dibuat bagi mengelakkan penularan wabak COVID-19 seiring perlaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh negeri Selangor semasa perayaan Eidul Fitri 1441 hijrah.

Dalam kenyataan tersebut kata JAIS, sebarang aktivti menziarahi Makam Diraja atau tanah perkuburan Islam sepanjang Eidul Fitri adalah tidak dibenarkan.

Walau bagaimanapun, JAIS memberi cadangan agar rakyat Selangor dapat menggantikannya dengan amalan bacaan tahlil, zikir dan doa di kediaman masing-masing untuk dihadiahkan pahalanya kepada arwah kaum keluarga dan kerabat yang telah kembali ke Rahmatullah.

IKLAN

“Pengurus atau pihak yang menguruskan Makam Diraja atau tanah perkuburan Islam di negeri Selangor hendaklah membantu JAIS dalam memastikan ketetapan ini dipatuhi oleh semua pihak.

“Tempoh masa kuatkuasa bagi ketetapan ini tertakluk kepada satu siaran yang akan dikeluarkan oleh JAIS kemudian,” jelas kenyataan tersebut.

IKLAN

Sebagai langkah membendung penularan wabak COVID-19 ini seharuslah kita mengamalkan norma baharu sebagaimana yang telah ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Walaupun menyambut hari raya dalam keadaan yang jauh berbeza, seharusnya kita bersyukur diberi kesempatan untuk meraikan hari yang penuh bermakna itu nanti.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI