Muscular man photo created by fxquadro - www.freepik.com

Ramai lelaki yang mengimpikan bentuk badan yang mantap dan mempunyai six-pack cukup tegap dan cantik.

Namun tanyalah sesiapa yang memilikinya, ia tidak datang dengan mudah. Akan tetapi dengan teknik senaman yang betul dan baik, anda pun boleh milikinya!

Berikut MASKULIN kongsikan beberapa sisi senaman boleh anda lakukan untuk menguatkan dan mendapatkan six-pack.

ARM CIRCLE

Dianggap sebagai salah satu senaman asas, ia boleh dilakukan sebagai permulaan anda untuk anda mencapai impian. Caranya dengan mengaplikasikan rutin ini. Latihan membentuk otot lengan tidak semestinya dengan mengangkat bebanan sahaja.

Anda boleh cuba berdiri secara tegak dan turut mendepakan tangan lurus ke sisi. Selepas itu pusing lengan membentuk huruf ‘O’ dengan putaran ke belakang. Ulang senaman putaran ini di antara 10 hingga 20 kali dalam beberapa set. Untuk impak lebih besar anda juga boleh lakukannya dengan menggenggam dumbbell.

IKLAN

CONCENTRATION CURL

Senaman concentration curl merupakan sejenis latihan angkat berat atau beban. Jika kena cara ia tidaklah susah untuk dilakukan. Tekniknya harus duduk dan rentangkan kaki. Kemudian lengan anda diletakkan di depan paha.

Perlahan-lahan angkat dumbbell mengikut jumlah rep yang anda sasarkan. Jika penat tukar lain untuk melakukan teknik sama. Ia bagi memastikan kestabilan postur tubuh anda.

Siri Senaman Berimpak Tinggi Bagi Mantapkan Otot Six-Pack, Sesiapa Pun Boleh Buat
Shirtless man photo created by fxquadro – www.freepik.com

PUSH-UP

Senaman ini juga akan terus kekal relevan dan tidak lapuk ditelan zaman. Tahukah anda bahawa ia merupakan antara latihan berkesan dan terbukti membentuk otot lengan agar ia kuat dan bertenaga.

IKLAN

Corak kombinasi bebanan berat badan dengan rutin menaik dan menurunkan badan anda dalam posisi lurus sangat digalakkan. Anda boleh lakukan sebanyak 10 kali push up. Kemudian tingkatkan intensity dengan 20, 30, hinggalah 50 kali sehari bila badan mula selesa.

PULL UP

Semudah ‘A’B’C’! Senaman yang boleh dilakukan dengan bergantung kepada palang datar, tegakkan tangan lurus dan selaras dengan bahu. Kemudian angkat tubuh ke atas hingga dada anda menyentuh palang tersebut.

IKLAN

Bagi anda yang tidak biasa, lakukan secara perlahan dan angkat badan setinggi mungkin. Jika dilakukan setiap hari pasti anda berjaya mengangkat ke paras dada.

Jangan lupa subsribe YouTube MASKULIN untuk video work out seperti di bawah!

 

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI