sneakers nampak baru
Foto: rawpixel.com - www.freepik.com

Perkara paling seronok apabila membeli kasut atau sneakers baru, step pertama merasai pengalaman melakukan unboxing. Ketika pertama kali melihat sneakers yang dibeli berada di depan mata.

Dan bau kasut yang masih baru itu segera menyergah ke rongga hidung membuatkan anda berasa tidak sabar untuk memakainya.

Kasut yang sentiasa kelihatan baru dan bersih merupakan impian setiap orang. Namun untuk memeastikannya sentiasa bersih seperti kasut baru keluar kotak memang agak sukar.

Step Betul Penjagaan Sneakers, Barulah Sentiasa Nampak Macam Baru
Foto: senivpetro – www.freepik.com

Tapi tidak bermakna ia tidak boleh dilakukan. Terdapat beberapa langkah penjagaan dan rutin yang boleh anda lakukan bagi memastikan ia sentiasa nampak macam baru. Malah dengan penjagaan yang baik usianya boleh tahan lebih lama dari biasa.

Kali ini MASKULIN ingin kongsi beberapa rutin penjagaan yang boleh anda buat.

IKLAN

SNEAKERS TREES

Sneaker trees ini merupakan alat yang dimasukkan ke dalam kasut bagi memastikan bentuknya tidak berubah dan kekal sama. Ia juga boleh digunakan semasa mencuci dan mengurangkan berlakukan kedutan atau creasing.

ALAT CUCI YANG BETUL

Jika anda boleh membeli sneakers yang harganya mencecah hampir seribu ringgit, maka tidak logik tidak boleh membeli peralatan cucian yang berkualiti. Ketika mencuci sneakers gunakan berus khas, cecair solusi cucian dan kain mikrofiber yang khusus.

IKLAN
Step Betul Penjagaan Sneakers, Barulah Sentiasa Nampak Macam Baru
Foto: rawpixel.com – www.freepik.com

HILANGKAN BAU

Kalau kasut sahaja nampak baru tetapi baunya busuk, tiada gunanya juga. Ramai yang berdepan masalah kasut berbau dan tidak tahu bagaimana hendak selesaikan masalah ini.

Pertama sekali, usah ulang pakai stoking sama berulang-kali. Kedua anda boleh gunakan semburan atau produk anti-bau yang boleh didapati di kedai-kedai kasut. Dan ketiga pastikan ia disimpan di kawasan yang sesuai dan tidak terdedah dengan kelembapan tinggi.

IKLAN

TISU BASAH

Malang tidak berbau dan bila-bila masa sahaja sneakers anda boleh terkena kotoran seperti tumpahan kari atau terkena air longkang. Disebabkan itulah anda perlu sentiasa bersedia dengan tisu basah. Lebih menarik kini terdapat produk tisu basah yang dkhususkan untuk sneakers.

SEMBURAN PERLINDUNGAN

Di pasaran kini juga terdapat pelbagai jenis produk semburan yang mampu melindungi sneakers dari kotoran. Semburan yang bersifat super-hidrophobic tersebut bertindak sebagai lapisan di atas sneakers. Ini bermakna jika terkena kotoran cecair ia tidak akan melekat!

Semoga perkongsian step penjagaan ini mampu memberikan manfaat buat anda. Keep your kicks fresh!

Jangan lupa untuk follow dan subscribe YouTube MASKULIN untuk video-video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI