Man car photo created by fanjianhua - www.freepik.com

Sebagai pemandu, sudah semestinya anda ingin lakukan apa yang terbaik bagi melindungi kereta daripada berdepan kersoakan terutamanya pada bahagian enjin. Ia sekali gus boleh mengelakkan anda berdepan masalah untuk membaikinya yang daripada mengeluarkan belanja yang mungkin jumlahnya boleh buat poket anda kering.

Jika anda tidak mahu gear kereta auto anda rosak, ada beberapa tabiat pemanduan perlu anda elak.

ENJIN DIHIDUPKAN DENGAN BETUL

Kebiasaannya kereta AUTO ada enam ‘step’ gear. Sewaktu hendak menghidupkan enjin selepas dimatikan lebih enam jam,

a) ON suis dahulu (jangan hidupkan) pastikan semua lampu panduan di meter menyala. Kemudian gerakan gear setiap step bermula daripada paling atas hingga ke paling bawah.

b) Kemudian gerakan gear setiap step bermula daripada paling atas hingga ke paling bawah.

c) Setiap step perlu berhenti selama dua saat.

d) Kemudian daripada paling bawah naik kan ke ‘N’, (pastikan brek tangan ditarik sekuat-kuatnya) dan hidupkan enjin. Biarkan gear di ‘N’ sahaja sehingga anda menggerakkan kenderaan. Biarkan selama 5 minit jika 6 jam dan 10 minit jika 7 jam ke atas.

IKLAN
Suka ‘Gasak’ Panjat Bukit & Reverse Dengan Laju Antara Sebab Kereta Auto Cepat Rosak
Car interior photo created by freepik – www.freepik.com

SERVIS MINYAK ENJIN

Minyak AUTO dan AUTO Filter hendaklah ditukarkan setiap 30,000 km atau 6 bulan (yang mana dulu). Ini amat penting dilakukan mengikut jadual. Sebenarnya kalau nak diikutkan AUTO filter perlu ditukar apabila 2 kali tukar minyak AUTO.

Tetapi lebih baik ditukar setiap kali anda menukar minyak AUTO, kerana mekanik akan buka semua takung minyak AUTO dan bersihkannya. Elakkan tukar minyak AUTO tanpa membuka takung minyak AUTO. Ini kerana hendak mengelak adanya air dalam takung minyak AUTO, jika dibiarkan terlalu lama ia boleh memudaratkan kotak gear.

Pastikan minyak AUTO dan filter yang digunakan tulen dan ianya menepati spesifikasi kenderaan anda. Elakkan mengguna barang tiruan kerana ia memberi kesan yang tidak bagus untuk jangka masa panjang.

TIP ‘STEP 2’

Sewaktu hendak memulakan perjalanan, selepas anda berhenti di mana-mana sekalipun, mulakan dengan step “2” atau step kedua selepas “N”.

IKLAN

Selepas bacaan meter RPM mencecah 2000-2500 tukar kembali kepada “D” atau satu step di bawah “N”. Bila anda memulakan dengan 2 step kereta anda dapat bergerak dengan “sukarela dan penuh semangat. Bila kereta anda mulakan pergerakan dalam keadaan “terpaksa” lama kelamaan ianya akan memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear dan enjin.

Suka ‘Gasak’ Panjat Bukit & Reverse Dengan Laju Antara Sebab Kereta Auto Cepat Rosak
Car interior photo created by standret – www.freepik.com

JANGAN LALU JALAN TERUK

Elakkan melalui jalan yang ada air bertakung terlalu tinggi atau meredah banjir. Jika terpaksa melalui juga pastikan dalam keadaan lancar atau ‘satu nafas’ sahaja.

Jangan sesekali berhenti dalam air bertakung yang tinggi yang boleh terkena bahagian bawah enjin. Ini boleh menyebabkan pintu kotak gear anda dimasuki air dan seterusnya boleh menyebabkan minyak AUTO anda bercampur dengan air serta boleh menyebabkan ‘clutch plate’ anda terbakar.

ELAK JALAN BERBUKIT

Elakkan daripada selalu mendaki bukit-bukit yang tinggi terlalu kerap (contoh: Genting Highland). Pastikan step-step gear yang ada digunakan dengan baik sewaktu menaiki bukit, sesuai dengan bacaan RPM kereta anda. Jangan paksa kereta anda mendaki bukit menggunakan step “D”.

IKLAN

Gunakan sepenuhnya dua step lagi yang ada di bawah step D, sesuai dengan ketinggian bukit tersebut atau bacaan RPM anda.

Suka ‘Gasak’ Panjat Bukit & Reverse Dengan Laju Antara Sebab Kereta Auto Cepat Rosak
Car driving photo created by diana.grytsku – www.freepik.com

PENGGUNAAN GEAR REVERSE

Elakkan guna gear reversed kereta anda dalam keadaan laju, jarak yang jauh atau terlalu kerap sangat. Gunakannya seminimum yang boleh. Penggunaan gear ‘reversed’ yang tidak betul boleh menyebabkan kotak gear anda cepat rosak.

JANGAN AGRESIF & KASAR

Jangan terlalu agresif sewaktu hendak memulakan perjalanan kenderaan anda. Mulakan dengan perlahan-perlahan dan tambah kelajuan berperingkat-peringkat.

Jika anda mula dengan agresif bukan sahaja memberi kesan yang tidak baik kepada kotak gear malah juga dapat memberi kesan yang tidak baik kepada ‘timing belt’, Inilah salah satu punca ‘timing belt’ putus sebelum sampai waktu penukaran yang akan datang.

Jangan lupa untuk subscribe Telegram MASKULIN untuk update terkini!

https://www.youtube.com/watch?v=SolT1Y98Qd4&t=134s

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI