Image by cookie_studio on Freepik

Dalam dunia penjagaan kulit lelaki, terdapat beberapa kesilapan umum yang sering dilakukan, yang boleh memberikan kesan buruk jangka panjang pada kulit wajah. Antara kesilapan paling kerap ialah kebiasaan picit jerawat dan mengabaikan penggunaan krim tabir suria (sunscreen).

Dalam satu temu bual bersama Dr Lim Ing Kien, atau lebih dikenali sebagai Dr Ingky, beliau mengupas tentang kebiasaan-kebiasaan ini, iaitu picit jerawat dan mengabaikan tabir suria serta kesannya terhadap kesihatan kulit lelaki.

Parut Jerawat

Suka Picit Jerawat & Abai Tabir Suria, Ini Kesannya Kepada Kulit Anda
Image by freepik

Lelaki sering kali memicit jerawat dengan harapan bahawa tindakan ini dapat membuang kotoran dan mempercepatkan proses pengecutan jerawat. Dr Ingky tidak menafikan pandangan ini, namun beliau juga menegaskan bahawa perbuatan ini boleh mengakibatkan kerosakan lain pada kulit. Kerosakan yang paling ketara adalah masalah parut. Menurut Dr Ingky, inilah sebabnya mengapa ramai lelaki mempunyai wajah yang berparut.

Parut akibat jerawat adalah masalah kulit yang bersifat kekal dan tidak mampu dipulihkan dengan rawatan dan penjagaan kulit biasa. Ini bermakna, tindakan memicit jerawat sebenarnya hanya menambah masalah jangka panjang bagi kulit. Jadi, adalah lebih baik untuk meninggalkan kebiasaan ini dan mencari rawatan yang lebih berkesan dan selamat.

IKLAN

Penuaan

Selain itu, satu lagi kesalahan besar yang dilakukan oleh ramai lelaki adalah mengabaikan penggunaan krim tabir suria. Dr Ingky berkata sesetengah lelaki mungkin menganggap pemakaian tabir suria agak kurang maskulin atau menjejaskan nilai kelelakian mereka. Ada juga lelaki yang beranggapan bahawa mereka tidak memerlukan tabir suria kerana mereka tidak melihat sebarang masalah pada kulit mereka akibat pendedahan cahaya matahari selama ini.

Bagaimanapun, Dr Ingky menegaskan bahawa pemakaian tabir suria adalah penting untuk mengelakkan masalah jangka masa panjang. Selain daripada mengelakkan kulit menjadi lebih sensitif dan selaran matahari (sunburn), tabir suria juga bertujuan untuk melambatkan proses penuaan pada kulit. Pendedahan kepada sinar UV adalah salah satu faktor utama yang menyebabkan kulit mengalami penuaan pramatang. Oleh itu, penggunaan tabir suria secara konsisten dapat membantu melindungi kulit dari kesan buruk sinar UV.

Suka Picit Jerawat & Abai Tabir Suria, Ini Kesannya Kepada Kulit Anda
Image by freepik

Rawatan anti-penuaan bukanlah rawatan yang hanya dilakukan apabila proses penuaan sudah bermula. Sebaliknya, ia perlu dimulakan dari usia muda. Langkah yang paling mudah dan asas dalam menjaga kulit dari penuaan adalah dengan pemakaian tabir suria. Melindungi kulit dari muda adalah kunci kepada kulit yang sihat dan awet muda.

IKLAN

Kesimpulannya, lelaki perlu lebih sedar tentang kebiasaan yang boleh merosakkan kulit mereka. Menghentikan kebiasaan memicit jerawat dan mula menggunakan krim tabir suria adalah dua langkah penting untuk mendapatkan kulit yang sihat dan bebas dari masalah jangka panjang. Dengan mengambil berat tentang kesihatan kulit dari sekarang, anda boleh mengelakkan pelbagai masalah kulit dan mengekalkan penampilan yang lebih muda dan sihat untuk jangka masa yang lebih lama.

BACA: Mitos Mengenai Jerawat Yang Mungkin Anda Percaya Selama Ini

IKLAN

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI