Selalunya di pagi hari sebelum keluar rumah, mesti anda semburkan minyak wangi. Tempat yang paling digemari pastinya di kawasan leher. Namun menjelangnya tengah hari, bau minyak wangi anda itu tak sempat bertahan dan bauannya hilang. Alih-alih anda dah mula berbau peluh.

Selain menyerlahkan penampilan, pemakaian minyak wangi ini juga boleh meningkatkan keyakinan diri. Maklumah, kalau badan berbau peluh yang masam, semua orang takut nak dekat. Sedikit sebanyak minyak wangi ini dapat menutupi bau peluh pada badan anda tu. 

Ingin memastikan bau minyak wangi yang anda sembur itu kekal lama, sembur dengan 4 cara ini. 

1. Semburan di dada

Tak Perlu Sembur Bagai Nak Rak, Ini 4 Cara Minyak Wangi Boleh Kekal Lama!

IKLAN

Kawasan ini tidak mengalami banyak pergerakan, jadi ia sesuai disemburkan dengan minyak wangi agar bauannya kekal lama. Perpeluhan di kawasan ini akan meningkatkan lagi bau minyak wangi tersebut.

2. Semburan di baju

Tak Perlu Sembur Bagai Nak Rak, Ini 4 Cara Minyak Wangi Boleh Kekal Lama!

IKLAN

Selalunya kita dapati baju kekal wangi apabila pulang ke rumah. Ini kerana fabrik adalah perangkap terbaik untuk minyak wangi. Anda boleh lakukan ini dengan syarat anda menggunakan minyak wangi daripada jenis EDP. Bauannya akan kekal dan melekat sepanjang hari. Jenis ini lebih pekat dan boleh bertahan dalam tempoh 4-6 jam.

IKLAN

3. Lembapkan kulit sebelum pakai minyak wangi

Kajian saintifik menunjukkan bau minyak wangi akan kekal lebih lama pada kulit yang berminyak berbanding kulit kering. Jika anda mempunyai kulit yang kering, lembapkan dahulu kulit anda dengan krim pelembap yang tidak mempunyai bau sebelum anda menyemburkan minyak wangi. Cara ini akan membantu bau minyak wangi korang bertahan lebih lama.

4. Sembur dan jangan gosok

Tak Perlu Sembur Bagai Nak Rak, Ini 4 Cara Minyak Wangi Boleh Kekal Lama!

Anda tidak digalakkan untuk menggosok minyak wangi kerana perbuatan menggosok ini boleh menghancurkan molekul wangian tersebut, lantas menyebabkan bau minyak wangi jadi berbeza. Sebaiknya, semburkan minyak wangi kira-kira 15-25 cm daripada kulit anda . Semburan ringan ini akan menyebarkan bau yang sama rata pada badan.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI