Tak Perlu Sembur Bagai Nak Rak, Ini 4 Cara Minyak Wangi Boleh Kekal Lama!

469

Selalunya di pagi hari sebelum keluar rumah, mesti korang semburkan minyak wangi. Tempat yang paling digemari pastinya di kawasan leher. Namun menjelangnya tengah hari, bau minyak wangi korang itu tak sempat bertahan dan bauannya hilang. Alih-alih korang dah mula berbau peluh.

Selain menyerlahkan penampilan, pemakaian minyak wangi ini juga boleh meningkatkan keyakinan diri. Maklumah, kalau badan berbau peluh yang masam, semua orang takut nak dekat. Sedikit sebanyak minyak wangi ini dapat menutupi bau peluh pada badan korang tu. 

Ingin memastikan bau minyak wangi yang korang sembur itu kekal lama, sembur dengan 4 cara ini. 

1. Semburan di dada

Kawasan ini tidak mengalami banyak pergerakan, jadi ia sesuai disemburkan dengan minyak wangi agar bauannya kekal lama. Perpeluhan di kawasan ini akan meningkatkan lagi bau minyak wangi tersebut.

2. Semburan di baju

Selalunya kita dapati baju kekal wangi apabila pulang ke rumah. Ini kerana fabrik adalah perangkap terbaik untuk minyak wangi. Korang boleh lakukan ini dengan syarat korang menggunakan minyak wangi daripada jenis EDP. Bauannya akan kekal dan melekat sepanjang hari. Jenis ini lebih pekat dan boleh bertahan dalam tempoh 4-6 jam.

3. Lembapkan kulit sebelum pakai minyak wangi

Kajian saintifik menunjukkan bau minyak wangi akan kekal lebih lama pada kulit yang berminyak berbanding kulit kering. Jika korang mempunyai kulit yang kering, lembapkan dahulu kulit korang dengan krim pelembap yang tidak mempunyai bau sebelum korang menyemburkan minyak wangi. Cara ini akan membantu bau minyak wangi korang bertahan lebih lama.

4. Sembur dan jangan gosok

Korang tidak digalakkan untuk menggosok minyak wangi kerana perbuatan menggosok ini boleh menghancurkan molekul wangian tersebut, lantas menyebabkan bau minyak wangi jadi berbeza. Sebaiknya, semburkan minyak wangi kira-kira 15-25 cm daripada kulit korang. Semburan ringan ini akan menyebarkan bau yang sama rata pada badan.

Tinggalkan Komen