bahagian testis lembu yang dimasak menjadi sup

Sup Torpedo ini memang popular dikalangan lelaki lagi-lagi yang mementingkan ‘tenaga’.

Diperbuat daripada bahagian testis lembu jantan, sup ini dikatakan mempunyai khasiat sebagai afrodisiak ataupun khasiat kekuatan seksual untuk lelaki.

Tambah ‘Tenaga’ Lelaki, Ini Hukum Makan Sup Torpedo
bahagian testis lembu yang dimasak sup

Tambah Tenaga Kelakian, Ini Hukum Makan Sup Torpedo

Disebabkan khasiat itu ramai yang cuba-cuba memakannya walaupun agak menjijikkan. Ada juga yang dari cuba-cuba akhirnya menu menjadi kegemaran. Walhal sebenarnya memakan zakar lembu ini adalah termasuk dalam kategori perbuatan makruh.

Demikian penjelasan yang dipetik dari Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan.

Zakar lembu jantan kategori menjijikkan

Sup torpedo ialah nama gelaran kepada sejenis sup yang menggunakan sebagai bahan asasnya batang pelir lembu jantan. Zakar lembu jantan termasuk bahagian yang halal dimakan namun makruh hukumnya jika dimakan kerana ia termasuk dalam kategori anggota yang menjijikkan.

Konsep makanan yang halal mestilah suci dan bersih daripada najis. Ini berdasarkan firman Allah SWT:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ كُلُوا مِمَّا فِي الْأَرْضِ حَلَالًا طَيِّبًا

Maksudnya: “Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa-apa yang ada di bumi yang halal lagi baik”

IKLAN

Imam al-Thabari Rahimahullah menyatakan definisi toyyiban (baik) iaitu suci dan bersih dari najis dan halal.[2]

Haiwan yang halal dimakan, maka keseluruhan bahagian anggota haiwan tersebut halal dimakan. Hal ini bertepatan dengan kaedah fiqh :

التَّابِعِ تَابِعٌ

Maksudnya: “Sesuatu yang mengikut itu mengambil hukum yang asal.[3]

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa bahagian anggota haiwan yang statusnya halal namun makruh hukumnya untuk dimakan. Hadis yang diriwayatkan daripada Mujahid bahawa Rasulullah SAW bersabda:

IKLAN

كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَكْرَهُ مِنْ الشَّاةِ سَبْعًا الدَّمَ وَالْمِرَارَ وَالذَّكَرَ وَالْأُنْثَيَيْنِ وَالْحَيَا وَالْغُدَّةَ وَالْمَثَانَةَ .

Maksudnya: “ Baginda SAW tidak suka tujuh bahagian daripada kambing iaitu darah, pundi hempedu, zakar, dua testis, faraj betina , kelenjar, pundi kencing,

Tambah Tenaga Kelakian, Ini Hukum Makan Sup Torpedo

Riwayat al-Baihaqi

Imam al-Nawawi menilai riwayat Baihaqi tersebut dhaif, seterusnya beliau menukilkan pandangan daripada al-Khattabi yang menyatakan darah adalah haram menurut Ijma’ dan sebahagian anggota yang disebutkan dalam riwayat ini (pundi hempedu, zakar, dua testis, faraj betina, kelenjar, pundi kencing ) adalah makruh.[4]

IKLAN

Tujuh bahagian anggota tersebut tidak disukai kerana ia dianggap dijijik oleh citarasa manusia yang normal. Sementara makruh di sini membawa maksud makruh tahrim kerana enam bahagian haiwan dalam hadis tersebut (pundi hempedu, zakar, dua testis, faraj betina , kelenjar, pundi kencing).

Riwayat daripada Abu Hanifah juga, menyatakan enam bahagian anggota haiwan dalam hadis tersebut iaitu pundi hempedu, zakar, dua testis, faraj betina, kelenjar, pundi kencing adalah makruh kecuali darah yang telah sabit hukumnya haram.

BACA LAGI : Lelaki Peminat Kucing Dibenci Wanita, Kajian Ini Dedah Faktanya

Semoga bermanfaat!

Artikel ini diambil dan diolah dari Kashoorga.

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI