Home Berita Tan Sri Dr Rais Yatim Harap Dr. Maszlee Dapat Martabatkan Bahasa Melayu...

Tan Sri Dr Rais Yatim Harap Dr. Maszlee Dapat Martabatkan Bahasa Melayu Dalam Sistem Pendidikan Baharu

 

Semenjak Negara Malaysia diambil alih oleh Pakatan Harapan, pelbagai perkara baru yang terjadi. Dari Datuk Seri Anwar dibebaskan dari penjara sehinggalah ke pengakuan pulu Ketua Pesuruhjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) Datuk Seri Mohd Shukri Abdull. Segalanya-galanya makin membuka mta Malaysia hari ke hari. Presiden Universiti Islam Antrabangsa Malaysia (UIAM) Tan Sri Dr Rais Yatim juga tidak melepaskan peluang untuk turut menyuarakan pendapat beliau tentang sistem pentadbiran yang baru ini. Beliau melahirkan harapan agar Menteri Pendidikan yang baharu Dr Maszlee Malik dapat memartabatkan bahasa Melayu dan menerapkan amalan budi di pelbagai peringkat pelajaran.

Amalan budi itu, kata Rais, hendaklah juga dipupuk kepada rakyat Malaysia bermula di bangku sekolah lagi.

IKLAN

Apa yang dihajatkan adalah agar bahasa Melayu dan amalan budi tidak dicicirkan. Sekolah Kebangsaan pula mestilah menyediakan pilihan kursus untuk pelajar seperti bahasa Mandarin, Arab, Tamil dan lain-lain. Beliau berkata seluruh warga UIAM melahirkan rasa bangga di atas pelantikan Maszlee itu.

Tan Sri Dr Rais Yatim Harap Dr. Maszlee Dapat Martabatkan Bahasa Melayu Dalam Sistem Pendidikan Baharu

IKLAN

Rektor UIAM Prof Datuk Zaleha Kamarudin turut mengucapkan tahniah di atas pelantikan itu serta menyifatkan Maszlee sebagai ahli akademik yang mampu mengutarakan pelbagai idea baru dalam usaha perubahan dan reformasi pendidikan negara. Beliau turut bersedia untuk memberikan sokongan padu kepada Maszlee dan Kementerian Pendidikan Malaysia

Maszlee berkhidmat sebagai pensyarah di UIAM selama 18 tahun dari tahun 2000 hingga 2018.

IKLAN

Beliau pernah dilantik sebagai Presiden Kakitangan Akademik UIAM selama dua penggal iaitu dari 2012 hingga 2015.

– BERNAMA/ Astro Awani

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI