Business photo created by peoplecreations - www.freepik.com

Sekarang memang ramai ambil kesempatan menghabiskan sisa baki cuti tahunan untuk pergi melancong. MASKULIN yakin anda juga mungkin sudah merancang untuk bercuti dalam tempoh yang agak lama.

Apabila pergi bercuti maka kita pun harus meninggalkan kereta di rumah atau pun di tempat meletak kenderaan.

Ada satu perkara yang harus anda lakukan apabila ingin tinggalkan kereta dalam jangka masa yang lama. Kalau terlupa nak buat perkara ini ia mungkin akan menyusahkan serta menelan belanja untuk anda baikinya jika berlaku kerosakan.

Tanggalkan Sambungan Bateri Bila Tinggalkan Kereta Lama Terutamanya Bila Pergi Bercuti
Foto: mach1services.com

ELAK BATERI ‘KONG’

Perkara yang MASKULIN maksudkan ialah menanggalkan sambungan bateri pada kereta. Sebagai pemilik kereta anda sangat digalakkan untuk menanggalkan sambungan kabel bateri pada terminal jika kereta ditinggalkan lama atau tidak digunakan.

Perkara ini perlu dilakukan bagi mengelakkan cas bateri hilang. Dan apabila ini berlaku ia sekali gus melemahkannya dan menyebabkan kereta nanti sukar untuk dihidupkan atau start. Malah ada juga kemungkinan bateri akan terus ‘kong’ atau rosak.

IKLAN

Bagi menanggalkannya anda memerlukkan spannar. Ia untuk melonggarkan nat pada bahagian terminal bateri dan mencabut terus sambungan ke bateri.

Namun ada beberapa perkara perlu anda berikan perhatian untuk meninggalkan kereta dengan bateri yang ditanggalkan seperti ini.

Tanggalkan Sambungan Bateri Bila Tinggalkan Kereta Lama Terutamanya Bila Pergi Bercuti
Business photo created by peoplecreations – www.freepik.com

Pertama sekali anda perlu pastikan kedudukan bateri dalam posisi selamat dan pastikan sambungannya tidak menyentuh lantai atau sebarang sambungan positif. Untuk lebih selamat anda juga boleh membalutnya pada bahagian hujung sambungan agar ia tidak menyentuh mana-mana bahagian lain ketika anda tiada di rumah.

IKLAN

Jika hujung kabel menyentuh terminal negatif ia boleh menyebabkan berlakunya percikan api dan sekali gus boleh menjadi punca kebakaran.

Selain itu, satu perkara yang perlu anda tahu bila menenaggalkan sambungan bateri ialah ia akan ‘reset’ semua sistem elektronik dan setting-nya dalam kereta. Jadi bersedialah untuk set semula jam, tetapan radio dan juga sistem berkaitan.

Perlu ingat untuk menaggalkan sambungan bateri anda hanya perlu membuka kabel pada sambungan port negatif. Dan jangan sesekali biarkan kabel negatif dan positif bersentuhan dalam apa jua keadaan sekali pun.

IKLAN

Jika kabel tersebut bersentuhan ia akan jadi punca kerosakan lain pula seperti alternator terbakar, kerosakan kabel dan lebih teruk mencederakan anda. Semoga perkongsianini boleh memberikan banyak manfaat untuk anda!

Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN untuk update paling terkini!

Sumber: Autoguide.com

https://www.youtube.com/watch?v=aUUaRMOFa0c

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI