People photo created by cookie_studio - www.freepik.com

Senaman push up merupakan senaman yang mungkin anda anggap sebagai rutin basic semata. Tapi jika anda juga sudah pasti tahu bahawa push up merupakan antara bentuk senaman yang yang paling berkesan untuk membina ketahanan diri, stamina dan membesarkan otot.

Jadi tidak hairanlah mengaPa push up merupakan amalan rutin senaman wajib di kalangan pasukan-pasukan keselamatan beruniform di seluruh dunia.

Menurut saintis yang melaporkan menerusi Journal of Strength and Conditioning Research, senaman push up dan bench press memberikan hasil yang lebih kurang sama terhadap aktiviti otot lalu meningkatkan kekuatan yang hampir sama.

Dan seperti senaman yang lain push up juga akan memberikan hasil yang betul-betul berkesan jika anda melakukannya dengan betul.

Kali ini MASKULIN ingin kongsikan bagaimana untuk melakukan push up dengan selamat dan efektif.

IKLAN

SASARAN UTAMA: Dada, tangan dan teras perut.

PUSH UP KEDUDUKAN SEMPURNA 

  • Pastikan kedudukan kaki dan tangan berada dalam keadaan lurus. Bermul dari badan terus ke bahagian kepada hingga kaki. Pastikan tangan anda betul-betul selari dengan bahu. Tegapkan badan dalam posisi ini.
  • Dengan meletakkan siku ke bahagian luar badan dan kepala ke bawah, rendahkan bahagian torso sehingga dada anda berada beberapa inci dari lantai.
  • Berhenti buat seketika kemudian angkat badan kembali ke posisi asal secepat mungkin.
Teknik Lakukan Senaman Push Up Dengan Kedudukan Sempurna, Barulah Dapat Hasil Lebih Memuaskan
Man photo created by wayhomestudio – www.freepik.com

Cara push up senang

Letakkan kotak atau bangku kecil atau permukaan lebih tinggi kemudian letakkan tangan anda di situ. Semakin tinggi sudut badan anda berbanding lantai ia menjadi semakin senang

Cara push up mencabar

Cuba lakukan ‘dead stop push up’ dengan merendahkan dada rapat ke bahagian lantai. Kemudian angkat tangan anda sedikit ke atas dan bertahan. Teknik ini lebih mencabar dan menuntut kekuatan lengan yang lebih besar.

IKLAN

Opsyen lain: Lakukan single-leg push up dengan sebelah kaki diangkat atau decline push up dengan kedua belah kaki diletakkan di atas kerusi atau permukaan lebih tinggi.

Teknik Lakukan Senaman Push Up Dengan Kedudukan Sempurna, Barulah Dapat Hasil Lebih Memuaskan
Foto: Healtcareblog.in

Tip bonus

Tolak bahagian belakang badan anda ke atas setiap kali anda mula kembali ke posisi asal. Dengan melakukan teknik ini anda telah meningkatkan kekuatan otot serratus anterior. Mengapa ini penting?

IKLAN

Ini kerana otot tersebut biasanya lemah dan boleh menyebabkan shoulder impingement atau dikenali sebagai weightlifter’s shoulder. Otot serratus anterior yang kuat bukan sahaja membantu anda dapat postur badan yang etul tetapi turut memberi reaksi balas terhadap posisi humpback yang dialami ramai orang ketika berada di pejabat.

Semoga perkongsian ini mampu membantu anda melakukan push up dengan lebih baik dan sempurna! Anda juga boleh rujuk tutorial video di bawah yang dikongsi oleh Calisthenicmovement.

Semoga tip senaman us up ini mampu memberikan anda hasil yang lebih baik dan mantap! Jangan lupa subscribe channel Telegram MASKULIN ya!

https://www.youtube.com/watch?v=XJ91vH6dt9M

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI