Di usia 36 tahun, Dr Alif Jasni sudah memiliki dua ijazah Doktor Falsafah (PhD) dan empat ijazah sarjana (Master).

Lebih mengagumkan, beliau kini sedang menjalankan penyelidikan bagi mendapatkan PhD ketiganya walaupun bergelut dengan penyakit Arnolds Chiari Malformation.

Ditanya mengenai bagaimana beliau mampu mencapai kejayaan akademik sebanyak itu, Dr Alif menjelaskan betapa pentingnya untuk membahagikan masa serta mempunyai sasaran yang jelas.

“Saya selalu ada sasaran. Tahun pertama, apa kita nak buat? Lima tahun ke hadapan, apa kita nak buat? 10 tahun yang akan datang, apa yang kita nak buat?”, kongsinya kepada Maskulin.

Dr Alif tampil sebagai jejaka keenam dalam episod terbaharu Man of The Moment di saluran Youtube Maskulin.

IKLAN
@maskulinmy Keberhasilan seringkali datang kepada mereka yang tak pernah berhenti mencba. “Usaha Tidak Khianati Hasil” menjadi asas kehidupan bagi sesiapa sahaja yang berani bekerja keras untuk mewujudkannya. #maskulin #manofthemoment #majalahmaskulin #dralifjasni #usahatidakkhianatihasil #fyp #fypシ #learnontiktok ♬ original sound – Maskulin

Sentiasa Ada Back-Up Plan

Selain itu, Dr Alif memaklumkan yang beliau sentiasa mempunyai rancangan sandaran jika rancangan utamanya tidak berjalan seperti yang dikehendakinya.

IKLAN

“Maksudnya di samping kita usaha nak kejar pengalaman, tapi pada masa sama kita kejar ilmu. Capai ilmu dalam apa saja cara,” ujarnya.

Tetapkan Sasaran Hingga 10 Tahun Ke Hadapan, Ini Tip Dr Alif Jasni Kejar PhD Ketiga
Foto: Dr Alif Jasni ketika ditemu bual dalam episod keenam Man of The Moment.

Baginya, apa sahaja usaha tidak akan pernah menjadi sia-sia walaupun tidak berjaya mencapai matlamat utama.

IKLAN

Bak kata ungkapan “usaha tidak pernah mengkhianati hasil” yang dipegang teguh beliau, Dr Alif percaya seseorang pasti menikmati hasil dari apa yang diusahakannya.

Untuk mendengar perkongsian Dr Alif dengan lebih lanjut, tonton episod penuh Man of The Moment di saluran Youtube Maskulin.

BACA: Kejar PhD Ketiga Pada Usia 36, Dr Alif Jasni Lawan Sakit “Arnolds Chiari Malformation”

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI