Tahun lalu, cef selebriti terkenal negara Datuk Redzuawan Ismail, atau lebih dikenali sebagai Chef Wan diduga dengan penyakit kanser limfoma.

Bagaimanapun keadaan Chef Wan kini semakin membaik ketika ditemui MASKULIN dalam sebuah acara baru-baru ini, di mana beliau sempat berkongsi mengenai proses penyembuhannya dari kanser itu.

@maskulinmyTahun lalu, cef selebriti Datuk Redzuawan Ismail atau lebih dikenali sebagai Chef Wan telah disahkan menghidap kanser limfoma. Ini perkongsian beliau mengenai keadaan terkininya yang semakin membaik itu. #chefwan #kanser #limfoma #maskulin #majalahmaskulin♬ original sound – Maskulin

Bercerita kepada MASKULIN, beliau sepatutnya menjalani enam kitaran kemoterapi bagi merawat kanser yang dihidapinya.

Namun selepas menjalani kitaran yang ketiga, doktor memaklumkan yang beliau tidak perlu meneruskan rawatan itu lagi kerana proses penyembuhannya yang cepat.

Oleh kerana Chef Wan menghidap kanser limfoma Burkitt, iaitu sejenis kanser yang cepat merebak, beliau perlu menjalani kemoterapi dengan dos ubat tujuh kali lebih kuat berbanding yang biasa.

IKLAN

Kebiasaannya, pesakit yang menjalani rawatan kemoterapi akan mengalami kesan sampingan seperti muntah, cirit-birit dan sebagainya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chef wan (@_chefwan58)

Hal itu bagaimanapun tidak dialami oleh Chef Wan yang ternyata tubuhnya mampu menerima baik rawatan itu meskipun dengan dos ubat yang lebih tinggi.

Ujarnya, doktor percaya yang tubuh cef berusia 66 tahun itu kuat untuk menerima rawatan itu disebabkan beliau tidak mempunyai penyakit kronik lain seperti kencing manis, darah tinggi, masalah jantung dan sebagainya.

IKLAN

Ditambah pula dengan gaya hidupnya yang masih aktif bekerja di usia 66 tahun, perkara itu sedikit sebanyak membina ketahanan tubuhnya untuk memudahkan proses penyembuhan dan perkara itu dapat dilihat oleh doktor yang merawat beliau.

Selain secara fizikal, Chef Wan juga turut menyibukkan diri agar mindanya juga kekal aktif.

Itulah sebabnya mengapa beliau sering mengembara ke luar negara untuk mencari ilmu-ilmu baharu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chef wan (@_chefwan58)

Beliau sempat berkongsi perancangannya untuk membuka cawangan baharu restorannya di luar negara, paling hampir dalam tempoh perancangannya setakat ini ialah di New York, Amerika Syarikat (AS).

IKLAN

Seterusnya, Chef Wan turut mempunyai hasrat untuk membuka cawangan di Dubai dan juga London.

BACA: Keracunan Mihun Goreng Telur Mata: Ramai Mahu Berniaga Tapi Tiada Ilmu Kendali Makanan – Chef Wan

Jangan lupa subscribe atau follow YouTube dan TikTok MASKULIN untuk seleksi video menarik seperti di bawah.

 

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI