Satu tamparan yang cukup besar dirasakan oleh kita semua apatah lagi ketika kita menyambut Hari Kebangsaan. Namun, itulah hakikat yang kita harus hadapai dengan berita terkini mengesahkan rayuan kemenangan Muhammad Ziyad Zolkefli di Sukan Paralimpik Tokyo 2020 dalam acara lontar peluru F20 telah ditolak.

Persembahan luar biasa Ziyad yang menyaksikan dia telah memecahkan rekod dunia serta rekod Paralimpik. Rayuan kontinjen Malaysia bagi mengesahkan pingat emas milik jaguh lontar peluru para negara, Ziyad Zolkefli, telah ditolak pihak penganjur dalam mesyuarat antara chef-de-mission (CDM).

Ziyad yang merupakan juara bertahan dan berhak mempertahankan pingat emas yang dimenanginya dalam edisi di Rio lima tahun lalu mencatatkan catatan lontaran terbaik dengan lontaran sejauh 17.94m di Stadium Olimpik Tokyo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YAD (@ziyadzolkefli)

Lebih mengagumkan catatan tersebut turut memecahkan rekod lontar peluru atlet normal dan kebangsaan yang sebelum ini dipegang oleh Adi Alifuddin Hussin pada Sukan SEA 2011.

IKLAN

Bagaimanapun, kemenangan bersejarah buat Ziyad telah dibatalkan selepas protes daripada kem Ukraine, yang mendakwa atlet berusia 31 tahun itu lewat melaporkan diri di ‘call room’ (bilik pemeriksaan).

Kontinjen negara telah melakukan rayuan bagi mengekalkan kemenangan Ziyad namun nasib tidak menyeblahinya, ia telah ditolak. Lebih mengharukan, wira negara ini telah memohon maaf kepada rakyat Malaysia menerusi Instagram kendaliannya.

IKLAN

“Saya mintak maaf kepada semua rakyat Malaysia. Terima kasih memberi sokongan kepada saya”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by YAD (@ziyadzolkefli)

IKLAN

Namun rakyat Malaysia telah berpusu-pusu memberikan komen untuk Ziyad tidak patah semangat.

Antara komen yang menarik perhatian ialah dari Menteri Kesihatan yang baharu, YB Khairy Jamaluddin berkata, “Tak perlu nak minta maaf, Yad. Keputusan yang tidak adil. Awak paling hebat dalam dunia. Awak luarbiasa. Teruskan.”

Malah ribuan lagi komen menyeru Ziyad untuk tidak patah semangat. Bagi kita semua dia masih lagi juara! Selain itu, ramai juga berharap agar ganjaran sama diberikan seperti mana pemenang pingat emas yang lain kepada Ziyad.

Stay strong Ziyad!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI