tingkap ppower window rosak

Masalah tingkap kereta tak turun apabila suis ditekan bukanlah satu perkara asing. Apatah lagi selepas menggunakan kenderaan tersebut bila sudah melepasi tempoh 5 tahun.

Jika tingkap tidak turun pasti ada masalah yang berlaku. Memang rasa stres juga apabila tingkap kereta langsung tidak boleh diturunkan. Lebih haru lagi bila ia hanya turun separuh dan tersekat di situ.

Malang betula kalau tiba-tiba hujan turun!

Usah risau anda hanya perlu kenal pasti kenapa tingkap kereta tak dapat diturunkan seperti biasa. Anda peru memerika beberapa komponen power window dan melihat apakah kerosakan yang berlaku.

IKLAN

PERIKSA FIUS

Cuba periksa bahagian fius. Anda boleh cuba gantikan fius yang lama dengan yang baharu tetapi jika ia masih bermasalah, cuba periksa bahagian lain. Antara kemungkinan lain yang berlaku adalah litar pintas.

Peranan utama fius adalah untuk memutuskan arus elektrik untuk mengelakkan kesan litar pintas ataupun terbakar. Jika ia rosak, seluruh tingkap kuasa tidak dapat berfungsi.

Tingkap Kereta Tak Turun Sebab Power Window Rosak Atau Masalah Lain

IKLAN

KADAR VOLTAN & KONDISI SUIS TINGKAP

Jika fius sudah ditukar yang baharu, namun tingkap kereta anda masih tidak boleh berfungsi, cuba periksa bahagian sistem elektrik tingkap kuasa.

Kalau arusnya tidak normal, tetapi voltan bateri dalam keadaan elok, terdapat kemungkinan bahawa suis tersebut mesti diganti baru. Mungkin kerosakan suis berlaku disebabkan litar pintas yang membuatkan suis tingkap kereta terbakar.

IKLAN

MOTOR & REGULATOR

Jika sudah memeriksa arus elektrik dan suis tetapi masih lagi ada masalah, besar kemungkinan ia berpunca daripada motor atau regulator tingkap kereta anda. Antara faktor lain adalah disebabkan alat tersebut mengalami masalah kehausan dan tidak dapat berfungsi dengan baik.

Alat yang lemah mesti diganti baharu. Regulator berfungsi untuk menggerakkan cermin tingkap yang dihubungkan menerusi motor tingkap kuasa. Masa yang sama, gigi regulator yang haus membuatkan tingkap kuasa tidak dapat dinaik atau diturunkan dengan sempurna.

Jika anda mencari aksesori kereta pada harga menarik. boleh dapatkan di sini!

Gentleman semua dah baca MASKULIN?
Jangan ketinggalan sebab download dekat seeNI je senang.

KLIK DI SEENI